Årets glögg 2015 – Blossa Earl Grey!

2015-10-13 | Ombord | Inga kommentarer

I och med Blossas årgångsglögg 2015 har den stora chaitrenden tagit sig in i svenskarnas jultraditioner. Smaken av tesorten Earl Grey blandas med tre sorters noga utvalda viner, traditionella glöggkryddor, apelsin och pomerans. Här på Resebloggen har Dorotea Malmegård, känd från Dessertmästarna i Kanal 5, tagit fram olika recept som passar perfekt som tillbehör till Blossas årgångsglögg.

Vad passar bättre att matcha årets glögg med om inte lite afternoon tea? Sött och salt fungerar lika bra till Blossa Earl Grey som kan njutas både kall och varm. Glöm tråkiga gurksmörgåsar och prova en helt ny tappning på ostmackan!

 

Millefeuille på frukt- nötbröd, hårdost och fikonmarmelad

 

macka

1 st frukt&nötbröd
300g svensk hårdost
100g Fikonmarmelad
1 ask smörgåskrasse
200g Olivolja i en blomspruta
1 msk flingsalt

 

  1. Skiva så tunna skivor av brödet som du bara kan med en vass kniv eller skiva det på en skärmaskin.
  2. Lägg ut skivorna på en plåt med smörpapper. Spraya olivolja över dem, salta försiktigt med flingsaltet och torka dem i ugnen på 170 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna.
  3. Fyll fikonmarmelad i en spritspåse.
  4. Skiva osten i tunna skivor och lägg dem i högar på en tallrik.
  5. Lägg varannan bit bröd och ost och ”limma” med fikonmarmeladen. Avsluta med att toppa med smörgåskrassen.

 

Lyxig decemberfika

Vill du imponera på julglöggen? Skippa lussebullarna och pepparkakorna och spana in de här lyxiga godbitarna inspirerade av Afternoon Tea.

 

kakor2

Mini-dammsugare med Bergamott

  • 150 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • ca 3 dl Kakssmulor
  • ½-tsk Bergamotteolja (eller arraksarom om du vill göra klassiska)
  • ca 200 g choklad
  • 250 g vit marsipan

 

  1. Blanda ihop allt utom aromerna med vinginsatsen i en köksassistent.
  2. Tillsätt arom tills det att du tycker det smakar gott!
  3. Fyll smeten i en spritspåse med tyll (storlek 11).
  4. Spritsa ut smeten i långa rör på en plåt och frys in.
  5. Kavla ut marsipan i stora ark till 2 mm tjocklek.
  6. Skär till marsipanen så att den får helt raka kanter.
  7. Lägg ett rör ungefär 1,5 cm in på marsipanen.
  8. Pensla tunt med äggvita runt röret så att marsipanen fäster.
  9. Skär ett rakt snitt så att de överlappar så lite marsipan som möjligt.
  10. Skär till dammsugare som är 3 cm långa.
  11. Doppa båda ändarna i smält choklad.

 

Blåbärspajer

Deg

200 g smör
210 g strösocker (2 ½ dl)
375 g vetemjöl (6 ¼ dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
55 g ägg (1)
2 g kanel (¼ tsk)

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj kanterna på en bakform, 22 x 30 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.
  3. Skär smöret till smuldegen i tärningar och blanda samman med socker, vetemjöl, bakpulver, ägg och kanel i en bunke.
  4. Nyp med fingertopparna ihop till en smuldeg. Fördela hälften av degen i formen och jämna till ytan.

 

Fyllning

100g strösocker (1 dl + 1 msk)
8 g maizena majsstärkelse (1 msk)
500 g färska blåbär
1 citron, skalet från hela och saften från halva

  1. Rör ihop socker och maizena till fyllningen i en skål. Blanda björnbären med citronskal och –saft i en bunke. Vänd ned sockerblandningen.
  2. Fördela fyllningen jämnt i formen och smula över resten av degen. Grädda mitt i ugnen i 42–45 minuter, tills ytan fått en fin gyllenbrun färg.
  3. Låt svalna, skär i rutor och förvara sedan torrt.

 

Macarons

 

kakor1

Deg

150g Socker
70g Vatten
55g Äggvita
150g Mandelmjöl
150g Florsocker
55g Äggvita
Vattenlöslig blå och röd färg i pulverform

 

  1. Koka upp socker och vatten till 121grader. När temperaturen nått 110grader börja vispa upp äggvitan.
  2. När sockerlagen nått 121grader slå över äggvitan med en tunn stråle. Vispa tills marängen svalnat av.
  3. Sikta tillsammans florsocker och mandelmjöl. Blanda med äggvitan. Tillsätt färgen
  4. Vänd i marängen i smeten tills den känns fin och slät.
  5. Spritsa ut plättar lika stora som femkronor på en plåt med en tyll. Låt torka i ungefär 45 min.
  6. Baka på 160grader i 12-14 minuter. Låt svalna.

 

Smörkräm

100 g (1 dl) vatten
200 g (2 1/4 dl) strösocker
100 g (2–3 st) äggvita
400 g rumstempererat osaltat smör
100g rumstempererad blåbärssylt

  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader.
  2. När sockerlagen passerat 100 grader så kan du börja vispa äggvitorna på nästhögsta hastigheten i en köksassistent.
  3. När sockret nått 121 grader häll då den varma sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle.
  4. Låt marängen vispa tills den är rumstempererad.
  5. Tillsätt smöret försiktigt i omgångar och vispa ihop.
  6. Tillsätt sist blåbärssylten i omgångar. När allt är blandat, fyll i en spritspåse med en rund tyll.
  7. Spritsa en klick smörkräm i mitten på hälften av macaronerna. Sätt på ett lock så är dem klara!

 

Visste du att macarons går utmärkt att frysa? Perfekta att ta fram för spontanfikan!

 

Biskvier

Mjölkchoklad smörkräm

300g Mjölkchoklad choklad
450g Rumstempererat osaltat smör
10g Vaniljsocker (1 msk)
150g Äggvita (4–5)
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
1 msk konjak

  1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.
  2. Låt svalna till ljummen temperatur.
  3. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål.
  4. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven.
  5. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat.
  6. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Sist tillsätts konjaken

 

Biskvibottnar

250 g Mandelmassa
125 g Strösocker (1 1/2 dl)
60 g Äggvita (2st)
300 g Vit choklad (till att doppning)

  1. Blanda mandelmassa och socker, och lös upp massan med lite av äggvitan i omgågnar.
  2. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar på plåt med bakplåtspapper.
  3. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca 8 min, tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.

 

Gör såhär

  1. Spritsa toppar på biskvibottnarna.
  2. Använd en matsked och stryk smörkrämen i långa drag över bottnarna så de får små toppar.
  3. Ställ i kylen i 30 minuter.
  4. Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
  5. Ta en liten kniv och stick ner centrerat i biskvin och doppa försiktigt i chokladen. Låt extra choklad rinna av innan du vänder på den. Låt chokladen stelna.
  6. Klara att servera! Biskvierna håller sig utmärkt i kylen i 1 vecka.

 

Text och bild: Dorotea Malmegård

 

Vill du ser mer av vad som finns till julens festligheter i Bordershop ombord? På shopping.stenaline.se kan du se hela vårt sortiment och planera din shopping.

 

Anna Andén

Anna är webbredaktör på Stena Line Sverige och arbetar både med hemsidan och våra sociala kanaler. Här på bloggen skriver hon bland annat om våra destinationer, restips, färjor och vår historia.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Tvingade fält är markerade med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.