Bästa receptet för 40-årskalaset- enkelt men magiskt!

2014-03-05 | Ombord | 2 Kommentarer

Det här med att fixa bästa festen… Älskar’t! Jag älskar att planera grymmaste temat- och smidigaste vägen i mål… Tänker man att man ska ha plockmat- då får man jobba ihjäl sig och det brukar dessutom tendera i att bli ganska så kostsamt- men framför allt arbetsamt.
Så: gör det enkelt- men magiskt gott!

Väljer man att bjuda på godaste hamburgerbuffén, typ världsklass- då ror man i hamn! Och det bästa av allt är att det knappt krävs någon arbetsinsats… Hamburgarna kan man göra långt innan- och frysa råa- bara att ta fram och tina och sen lägga på grillen! Dressing och dip slänger du ihop på ett par minuter och den syrade rödlöken tar tre minuter. Istället för färdiga hamburgerbröd så köper du surdegsbaguetter eller ciabatta- nästan för enkelt för att vara sant och definitivt så mycket godare. Servera gärna hamburgarna med bacon, ost och sallad! En liten bönsalsa vid sidan av är också fantastiskt gott och särskilt för de som inte äter bröd! Goda pommes är grymt till… Oh happy day!

Så har vi det här med dryck till- alltid lika roligt att planera! Till riktigt bra nötfärsburgare passar både bra vin och gott öl! Rioja Montecilla, Reserva 2008 är grymt bra – och väldigt lättdrucket. Föredrar man öl så rekommenderar jag ljusa Warsteiner (dessutom så himla snygga burkar!). Det här med flytande Bordershop – får man ropa: hurra vad bra!? (Och då kan man ju samtidigt passa på att shoppa parfym och lite make up dessutom! För att vara helt ärlig- lite samma härliga känsla som att åka till Ullared och ”fynda” 🙂

blogg_brownies_juice

Brownies, juicedrinkar med Finlandia Vodka och Baileys toppat med grädde

Det här med förrätt och dessert när man bjuder på grymmaste hamburgarna- glöm det! Välkomna med champagne och en liten, liten fantastisk brownie! Champagne goes with everything! Och choklad också för den delen… dessutom vilken tid som helst på dygnet!

Efter att gästerna ätit godaste burgarna kommer ingen orka efterrätt- så därför: dessertdrinkar! I likörglas, snapsglas- vilka glas som helst, bara de är små- så gott och så smart… Finlandia Vodka och apelsinjuice! Mini-Irish coffee av bästa wiskyn! Baileys toppade med en liten klick grädde! Gör minidrinkar av de sorter du vill och dekorera med det du har! Coolt och gott- och annorlunda!

Make it simple- and magic!
Och glöm inte- smile & have fun!

Tina Höstlycke
Mat & dryckespassionista.

Blogg_brownies

Brownies toppad med magisk fudge

Brownies toppad med magisk fudge – i långpanna (många brownies blir det!)
Serveras som välkomststarter med champagne! Åh vilket kalas!

350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao av god kvalitet
0,5 dl ljus sirap
3 msk kaffe
3 msk 12-årig Bowmore single malt scotch whisky
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl

Gör såhär:
Vispa smör och strösocker vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap, kaffe, whisky och salt.
Rör i ett ägg i taget (rör du ner alla på en gång blir det inte bra…) och vänd sist ner vetemjölet i smeten (vispa inte- bara rör- annars blir kakan torr!) Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med den ”fasta” smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 30–35 minuter. Låt kakan svalna.

Magisk fudgeglasyr
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl Baileys
En nypa salt
400 g mörk bra choklad

Gör såhär:
Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap. Tillsätt Baileys. Ta av kastrullen från värmen och låt vätskan svalna en aning. Finhacka chokladen och rör ner den i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter, tillsätt även en nypa salt.
Bred glasyren över kakan och ställ in i kylen tills glasyren stelnat och skär den sedan i rutor. Toppa gärna med jordgubbar eller salta jordnötter? Eller lite god philadelphiatopping och dajmkulot?

Tina_blogg_burgaret

Magiska burgare

Magic burgers (8 pers- 8 stora eller 12 medium hamburgare)
1,2 kg nötfärs
2 pressade vitlöksklyftor
2 finhackade schalottenlökar
1 – 1,5 dl grädde
1 ägg
1,5 tsk liquid smoke eller 4 msk 12-årig Bowmore single malt scotch whisky
2 msk dijonsenap
2 msk finhackad persilja
Ev 1 krm cayenne (eller lite finhackad färsk chili)
salt och peppar

Blanda alla ingredienser, utom salt. Rör till en slät smet. Smaka av med salt och forma till burgare. Pensla ytan med olivolja innan de läggs på grillen. Och har du ingen grill går det lika bra på spisen- gärna i grillpanna! Vill du ha mer vitlök så tar du det, föredrar du gul lök istället för schalottenlök så använder du det, vill du hellre smaksätta med timjan istället för persilja- be my guest! Lova att inte stirra dig blind på recept- experimentera dig fram till din ultimata kombination!

blogg_bönor_salsa

Bönsalsa, dressing och dipp

Amerikansk hamburgerdressing för 8 personer – enklast är godast!
2 dl lättmajonnäs
1 dl bostongurka
1 dl chilisås
Ev salt och peppar

Bara att blanda, klart!

Blue cheese dip för 8 personer – godaste tillbehöret till pommes frites!
1 dl lättmajonnäs
1 dl crème fraiche (gärna lätt)
100 g blue cheese

Gör såhär:
Smula sönder osten och blanda med majonnäs och crème fraiche, klart! Servera gärna i små pytteglas- snapsglas går ypperligt- supersnyggt!

Bönsalsa
800 g kidneybönor
2 finhackade schalottenlökar
Rivet skal och saft av 1 citron
2 hackade tomater
½ finhackad färsk chili
Olivolja, en skvätt
Salt och peppar

Blanda ihop och smaksätt med salt och peppar!

Syrad lök – det lätta sättet… Ett måste till hamburgaren!
2 rödlökar
4 msk pressad citron
4 msk socker

Skala och skär lökarna i tunna skivor, lägg i burk, tillsätt socker och citronsaft och blanda runt. Låt dra ett par timmar- klart- gudagott- till allt!

Ylva Vitorovic

Ylva is responsible for Stena Line's social channels. Here on A ferry nice blog, she writes about our history, our ferries, our people, etc. Don't hesitate to comment and ask questions.

  • Anna says:

    Supeerbra tips; precis vad jag sökt. Vi ska göra till stooooor studentfest och massa folk; jag kör på allt! men brownies med whiskey kommer barnen inte gilla; kan jag hoppa över eller ta vad då istället? Blir det för menlöst utan?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Tvingade fält är markerade med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.