Marängspöken på gyttjeåker - Halloweenfest!

Halloween – recept för en läskigt lyckad fest!

2014-10-17 | Ombord | 2 Kommentarer

Halloween är både en älskad och hatad högtid. Fråga fem vänner vad de tycker om halloween så får du med största sannolikhet väldigt olika svar. Vi bad matbloggare och fotograf Michael Krantz sätta ihop en halloweenmeny med utvalda drycker från ombord. Själv säger han såhär om Halloween:
 – Jag älskar halloween och sättet vi firar… för då får man verkligen använda kreativiteten i köket.

Den här menyn är för ett vuxet halloweenfirande, inte helgalet men med en twist. Det går att förbereda all mat, så det enda du behöver hålla koll på precis innan gästerna kommer är att vinet ligger på kylning och att det finns is.

En fördrink och lite plock är en perfekt start på en lyckad kväll. Vanligtvis kanske det skulle vara lite chips och dip, grönsaker och dip men det är ju ändå halloween. Då bör du servera lite läckra fingrar.

Fingrar - halloweenrecept

Ljumna småfingrar

1 förp. prinskorv
1 förp. lösnaglar
blod (ketchup)

Så här gör du
Lägg i en ugnsfast form och ugnsstek i 175°C i 15-20 minuter. Tryck fast lösnaglar i ena änden påprinskorvarna. Doppa andra änden i blod.

Vaccin on the rocks

2 cl Campari
2 cl Martini Rosso, vermouth
sockerdricka eller sodavatten
is

Så här gör du
Lägg rejält med is i glaset, slå på Campari, Martini Rosso och fyll upp med sockerdricka eller sodavatten.
Bröd och soppa passar perfekt på hösten. Duka med svart duk och dekorera bordet med lite spindelväv och prydnadspumpor och du är hemma. Till soppan väljer jag ett riktigt bra vin.

Pumpasoppa med benknotor - Halloweenrecept

Pumpasoppa

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 butternutpumpa
3 tomater
2 msk ingefära, riven
1 buljongtärning (höns el. grönsaks)
1 burk kokosmjölk
salt & peppar

Så här gör du
Dela, skär bort skalet på pumpan och tärna. Skala och hacka lök och vitlök och pumpa i oljan. Skär tomaterna i tärningar och tillsätt dem tillsammans med ingefära, buljongtärning m 5 dl vatten och kokosmjölk. Koka sakta 10 minuter eller tills pumpan är mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer.

Häll tillbaka soppan i kastrullen, koka upp och smaksätt med salt och peppar.

Benknotor

25 gram jäst
2,5 dl vatten
8 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
flingsalt

Så här gör du
Smula jästen i en bunke, slå på lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll på resten av vattnet, mjöl, salt, och olja. Arbeta degen minst 5 minuter. Låt jäsa 20 minuter.

Dela degen i 20 bitar, forma benknotor och lägg påbakplåtsklädda plåtar. Pensla med lite vatten och strö på flingsalt. Sätt in i ugnen i 200°C i 20 minuter. Stäng av värmen, sätt luckan på glänt och låt de ligga kvar tills de är helt torra.

En annan sak som är bra med soppa är att man alltid orkar något sött efter. Vad sägs om en choklad- & tryffeltårta toppad med marängspöken? Spökena är jättesöta bokstavligt talat, men kanske också lite jobbiga att göra, vill du ta en genväg så köper du stora marshmallows och dekorerar med chokladögon.

Choklad +  whisky är en perfekt kombination och gillar man något sötare så får det bli Amarula Cream.

Gyttjeåker med spöken

75 gram  smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
1 dl vetemjöl

Tryffel
5 msk grädde
1 msk smör
100 gram mörk choklad
1 näve pinjenötter

Så här gör du
Smält smör, rör ner socker, vaniljsocker och kakao. Rör ner ett ägg och till sist mjölet. Bred ut i en smord och bröad liten (20 cm diameter) form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter på 175 grader. Den ska vara lite lös i mitten.

Koka upp grädde, klicka i smör tag av från plattan och rör ner hackad choklad tills den smält. Låt det hela svalna lite, bred sen över kakan och ställ kallt minst 1 timme.

Marängspöken

3äggvitor
2 dl strösocker
mörk choklad

Såhär gör du
Vispaäggvitorna i en rostfri bunke, över måttlig värme i vattenbad tills smeten når 60-70°(ca. 10 minuter). Spritsa ut spöken med en slät tyll på bakplåtspappersklädd plåt. Baka 130°C ca 30 minuter.

Låt spökena svalna, smält lite mörk choklad och måla ögon.

Marängspöken - Halloweenrecept

Så nu är det dags att börja fundera på vilka du vill bjuda på en avskyvärd (läskig) halloweenmiddag.

Fördrink:
Campari
Martini Rosso

Vin:
Private Release Chardonnay

Whisky:
Black Rock

Amarula:
Cream Liqueur 1055

Bilder och recept av Michael Krantz

Ylva Vitorovic

Ylva is responsible for Stena Line's social channels. Here on A ferry nice blog, she writes about our history, our ferries, our people, etc. Don't hesitate to comment and ask questions.

Lämna ett svar till Anders Gustafsson Avbryt

Din e-postadress kommer inte publiceras. Tvingade fält är markerade med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.