De dricker som galningar men vem kommer att uppskatta deras ansträngningar?

Polen | 2 Kommentarer

Jag gillade aldrig öl. Jag drack på sin höjd en välkyld Corona en varm sommardag. Så var det i alla fall tills min man började köpa hem danskt mikrobryggeriöl.
En helt ny värld öppnade sig och jag kunde jag helt plötsligt börja längta efter en öl till maten och, tvärt om, när jag smakade på en öl tänka att den skulle passa bra till en viss maträtt.

Det var just för att hitta gott mikrobryggeriöl jag begav mig till den polska hamnstaden Gdansk. Jag hade aldrig tidigare besökt Polen och hade en och annan fördom vad gällde denna fd östblocksstat. Jag förväntade mig grå betonghus, trista miljöer, tråkig mat och smog. Istället vaknade jag upp ombord på Stena Vision till strålande sol och Gdansk visade sig vara allt annat än trista, grå betonghus. Husen påminde mig snarare om Professor Balthazars stad; fasader i pastellfärger och varierande former, små mysiga gator och prång.

Det visade sig att Gdansk var den perfekta platsen för ölprovning. Här finns nämligen en lång tradition av ölbryggande, liksom drickande. Arkeologiska studier av de äldsta boendelagren av staden visade att invånarna drack öl här redan för 1000 år sedan. På den tiden var det havre och ibland korn som användes för att framställa öl. Humle tillsattes för bitterheten och hållbarheten, precis som idag.

Ända sedan det första munkklostret etablerades i området på 1100-talet har öl stått på den dagliga menyn. Ölet producerades till en början bara för husbehov. Senare kunde ölet köpas av utomstående och dessutom levererades det till prinsens och knektarnas hov i närheten.

Vad kan väl vara bättre än att starta ölprovningsrundan på självaste Ölgatan, Ulica Piwna? Jag lovar. Den heter så. Mikrobyggeriet och restaurangen Browar Piwna, blev därför vårt första stopp. En stor tank i rostfritt stål tog upp större delen av lokalen som var riktigt coolt inredd.
På väggen stod texten:
”Folket dricker öl,
de dricker som galningar
men vem kommer att uppskatta deras ansträngningar?”

beer2

Pub och bryggeri

Ett sådant uttalande förpliktigar. Och då är det väl bara att krypa till korset erkänna direkt. Jag är endast en glad amatör som inte hade den blekaste aning om hur denna tidspressade ölprovarrunda skulle genomföras. Min kollega Alexandra var inte till någon direkt hjälp heller. Det var vid detta tillfälle hon valde att berätta att hon inte ens gillar öl.

Vi började med deras pilsner. Det kändes tryggt på något sätt. Den var riktigt god, med en distinkt smak av humle och hade en fin gyllengul färg. T.o.m. Alexandra erkände att hon gillade pilsnern. Jag hade gärna suttit kvar men klockan tickade och fokus låg inte på oss denna eftermiddag. Det var nämligen inte bara tanken i rostfritt stål som bredde ut sig i lokalen. Under tiden vi var där intervjuades den polske punkrockaren Skiba http://en.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Skiba om sociala medier och flashmobs av polsk TV. Vi fick smyga längs väggarna för att komma ut utan att fastna på bild.

När vi ändå var där passade vi på att besöka den intilliggande restaurangen Czerwone Drzwi (Röda Dörren). En plats jag bara måste återvända till med helt underbar inredning och gedigen, klassisk polsk meny. Det innebär bl.a. rosol (kycklingsoppa), barszcz  (rödbetsoppa), uszka (piroger) paszteciki (liknar fyllda vårrullar) och mycket mer.

beer31

Röd bar och andra detaljer

beer4

Vilken var nu favoriten?

beer5

Smarrig mat i trevlig miljö!

Relaterade länkar:
Resetips:
Resa med Stena Line till Polen: http://www.stenaline.se/farja/linjer-och-destinationer/polen/
Information om Gdansk http://www.stenaline.se/farja/linjer-och-destinationer/polen/gdansk/
Chef Challenge ombord på Stena Vision (Karlskrona-Gdynia):  http://www.stenaline.se/farja/otd/chef-challenge-maxicruise-karlskrona-gdynia/
Polska Turistbyrån: http://www.polen.travel/sv/
Platser vi besökt:
Browar Piwna (engelska) http://in-gdansk.com/
Czerwone Drzwi (engelska) http://www.reddoor.gd.pl/index-en.htm
Brovarnia (engelska) http://www.brovarnia.pl/en/
Gdanski Bowke (engelska) http://www.gdanskibowke.com/en/

Recept på bigos:
http://www.recept.nu/ulrica_millqvist/soppor_och_grytor/kott/bigos/
http://perenn.com/recept-p-bigos-polsk-surk-lsgryta

 

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.