Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Lysets land

Lønstrup på Jyllands västkust är mitt absoluta favoritställe, men inget för den som är ute efter sena partynätter. Det kommer aldrig ett diskotek till byn, säger lokalbefolkningen som istället arbetar för att behålla det genuina.

De senaste 20 åren har jag rest hit för en avslappnade  höstvecka, med promenader på stränderna och på klinten som Lønstrup är byggd på. Lyssna till havets brus och njuta av stjärnorna på hösthimlen utan storstadens störande ljus. Bruset från Västerhavet hörs nästan överallt då Lönstrup inte är så stort. En totalupplevelse för både sinne och själ.

Lønstrup är ett gammalt fiskeläge som blivit sommarort och numer är turisterna fler än fiskarna.

Den kallas även konstnärsbyn då många konstnärer och konsthantverkare bosatt sig här.  De håller självklart sina verkstäder öppna så att man kan titta in och prata konst och kanske köpa med sig något alster hem.

Lønstrup ligger närmast havet på klinten som är en 15 km lång. Den ligger 30-60 meter ovanför havet och stranden, så man bör inte ha svindel och hålla sig från kanten då det stupar brant och rasrisken är stor. Varje år äter havet och stormarna ca 2-3 meter av land.

Något av de första åren hyrde vi ett av husen längst fram vid kanten, där vi bara satt och njöt av den vidunderliga utsikten. Vi har försökt lista ut vilket det var, men nu har vi förstått att huset inte finns kvar. När kanten kommer för nära husen lämnas de och husägarna får ingen ersättning vare sig för utrymmning eller sommarhuset som försvinner i havet.

På sommaren är Lønstrup en populär badort, men strandremsan krymper under höst och  vinter, så varje år får man transportera hit ny sand från Hirtshals.

Maarups kyrka har varit en av Lønstrups stora sevärdheter. Men nu finns bara en halv markering kvar i marken där kyrkan en gång låg tillsammans med de gamla gravarna.                                 När kyrkan byggdes förr ca 200 år sedan, placerades den drygt 400 meter inåt land, för att 2008 vid nedmonteringen sten för sten bara stå några meter från stupet. Sedan sommaren 2015 är kyrkan helt borta.                                                                                                                    Gravarna kommer att finnas kvar och även de följa naturens gång. En av gravarna, är en gemensam grav för de 240 besättningsmän från en Engelsk fregatt som omkom när deras skepp förliste utanför kusten.                                                                                                                Tankar finns att man ska försöka bygga upp den gamla kyrkan på en säker plats tillsammans sin historia.

Rubjerg Knude ett par km söder om Lønstrup, är en fantastisk naturupplevelse på lagom promenadavstånd från Lønstrups centrum om man så vill. Här finns den högsta delen av Lønstrups klint och på den är Rubjerg Knude fyr placerad. Fyren byggdes i början av 1900 talet och är i idag i stort sett helt översandad. Vinden och havet flyttar runt sanden och gör allt för att begrava den.

Första åren vi var här, fanns både museum och ett kafé i den fyr som man nu endast ser tornet av och som om inte allt för många år även den kommer att försvinna i havet.                                   Som de säger i Lønstrup – havet ger och havet tar.

En annan viktig del av Lønstrups historia är det otroliga ovädret som i augusti 1877 drabbade byn. En bäck förvandlades på en kort stund till en jätteflod där marken rämnade. Det bildades en klyfta,  som var 360 meter lång, 15 meter bred och 4,5 meter djup. Denna klyfta delar fortfarande byn.

Anette j-son Hälleby

Tips: ladda ner Appen “Toppen af Danmark”!

 

Image gallery

Position på karta

Region:Danmark

Aktiviteter på plats:För barn, Natur, Badställen & stränder

Passar för:Familjeresa (7-12 år), Par och vänner, 55+, Familjeresa (0-6 år)

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg