Aalborg Hamnfront

På gång i Aalborg

Danmark | Inga kommentarer

Om du inte har varit i Aalborg på några år kommer du nu inte att känna igen dig när du tar en promenad längs med den nya hamnfronten. Nu sjuder det av liv. Några spelar boll, andra tar ett dopp i Limfjorden eller fikar. Här kan du äta gott eller bara strosa längs vattnet och titta på alla fartyg som passerar.

https://blogg.stenaline.se/app/uploads/2014/09/Aalborg-Hamnfront-lekplats.jpg

Den nya strandpromenaden

I Aalborg hamn är det nu liv och glada dagar. Arbetet med att förvandla hamnområdet till ett trevligt ställe att umgås har pågått under en längre period och de som inte har varit där på ett tag kommer inte att känna igen Aalborgs nya hamnfront. Många nya initiativ har startats upp och många är genomförda. De gamla slitna byggnaderna har antigen rivits eller renoverats och nya studentbostäder har byggts.

Aalborg food

En promenad längs vattnet

Längs strandpromenaden ser du i dag trevliga kvarter med caféer, restauranger och fräcka lägenheter med havsutsikt. Den nya parken Jomfru Ane Park som ligger vid vattnet blir flitigt besökt av stans invånare och gäster. Parken har förutom fina grönområden där man kan njuta av solen och utsikten, områden där man kan spela boll och bada(utan kostnad) i det nya hamnbadet.

Aalborg UtzonCenter-migration

Vad har Aalborg och Sydney gemensamt?

Öster om Jomfru Ane Parken hittar du några av Aalborgs många kulturinstitutioner. Det första du kommer till är Utzon Center, en karakteristisk byggnad designad av Aalborgsonen arkitekten Jörn Utzon, världsberömd för att ha ritat operahuset i Sydney. Historien berättar att det är Utzons uppväxt i Aalborg som har givet honom inspiration till de maritima linjer i de byggnader han har ritat. Hans far arbetade på Aalborgs varv och här gick Utzon som pojke bland alla bågformade skepp som låg på land. Utzon Centret har spännande utställningar året om och har också en egen restaurang med gourmet smörrebröd gjorda med goda lokala råvaror.

Aalborg Musikkens Hus

Nya toner i det gamla kraftverket

Fortsätt vidare längs fjorden till det nya storslagna Musikkens Hus. Huset är designat av österrikaren  Coop Himmelblau och huserar både stora och små konserter och symfonier. Strax ovanför Musikkens Hus hittar du Nordkraft. Nordkraft är Aalborgs gamla kolkraftverk som i dag har blivit förvandlad till ett multihus där bio, konserter, idrott, events och den lokala turistföreningen håller hus. Ta hissen upp till trettonde våningen och njut av utsikten över staden.

Hamnens historia

Aalborgs Havns historia går helt tillbaka till år 1476. Hamnen har alltid haft stor betydelse för Nordjyllands handel. När industrialiseringen blev realitet i slutet av 1800-talet förvandlades Aalborg till en industristad. På 1900-talet har staden varit känd som ”staden med de rykande skorstenarna” där Aalborg Portland och Dansk Eternit var de två största arbetsplatserna. Aalborg Universitet öppnade sina portar 1974 och var med att sätta en ny kurs för staden som nu mer har en image som kultur- och vetskapsstad.

Resa till Aalborg

Ta en dagstur eller stanna en natt eller två. Du får alltid minst 20 % rabatt på båtresan när du bokar båtresa + boende i Aalborg samtidigt. I Aalborg är det gångavstånd till det mesta. Ett mycket prisvärt hotell som ligger vid hamnen är First Hotel Aalborg som nu i höst kostar drygt 700 sek per person i dubbelrum inkl båtresa t/r med bil. Se Stena Lines boenden i Aalborg  I Aalborgs aktivitetskalender hittar du vad som är på gång.

Bordershop ombord

Nu kan du alltid shoppa till kraftigt sänkta priser i Bordershop ombord på Stena Lines linjer från Sverige.

Tags: ,