Aarhus i topp över platser i världen

Danmark | 4 Kommentarer

När New York Times i år listar sina “52 platser att besöka 2016” finns Danmarks näst största stad Aarhus med i toppen. Den danska favoriten kniper en 13de plats på listan bland städer som Mexico City, Toronto, Abu Dhabi och Vinales på Kuba. 

New York Times motivering:

“Danmarks näst största stad hamnar ofta i skuggan av Köpenhamn – kusinen på andra sidan Kattegatt. Aarhus andas studentstad med ett blomstrande kulturliv och en matkultur som är på väg att expandera under 2016. Ny utveckling läggs på stadens industriella kustlinje som ska göra Aarhus till en mer tillgänglig kulturhuvudstad. Exempel på detta är Dokk1 – ett kulturellt centrum med Skandinaviens största bibliotek, liksom den tågräls som är planerad att öppna i slutet av sommaren. Andra höjdpunkter är AroS-galleriet – känt för sin “Your Rainbow Panorama” med en magnifik utsikt över staden, Moesgaard Museum som är tillägnat kulturhistorien, en konsertsal som är hem till den danska nationaloperan, ”Isberget” – ett slående bostadshus på vattnet samt tre restauranger som blivit tilldelade Michelin-stjärnor. Gastromé som ligger en kort promenad från Århus gamla stadskärna belyser det nya nordiska köket från Vilhelmsborg Forest och den omgivande landsbygden.”

Läs hela New York Times lista här.

 

Våra 5 favoriter från Aarhus:

 1. AroS – Precis som New York Times skriver är ARoS konstmuseum ett måste när man besöker Aarhus. Passar dessutom alla, oavsett ålder. Åk upp till toppen och upplev Olafur Eliassons spektakulära “Your rainbow panorama”, och blicka ut över staden genom det regnbågsfärgade glaset.
  aros_1
 2. Moesgaard Museum – Helt klart en museiupplevelse i världsklass och har bland annat belönats med två Michelinstjärnor i Michelins turistguide. Den häftiga byggnaden bjuder på flera olika utställningar där historia på ett innovativt och häpnadsväckande sätt blir levande igen.
  moesgaard
 3. Den gamle by – Upplev Danmark som det såg ut under H.C. Andersens tid. I det levande museet kan du besöka årtionden som du själv kanske har hunnit med att vara med om, det är en riktig upplevelse att möta det härliga 70-talet igen i de nyöppnade 1970-tals kvarteren.
  gamleby
 4. Restaurangerna – Varför inte testa ett äkta danskt hemlagat smörrebröd till lunch för att sedan avnjuta en middag på någon av stadens prisbelönta restauranger? Här finns massor av valmöjligheter för alla smaker.
  smorre
 5. Shopping & Design – Stora butikskedjor och gallerior eller fynd i småbutiker. Aarhus erbjuder flera alternativ för dig som är shoppingsugen. Här finns Danmarks största galleria, Bruun’s Galleri, med  över 100 butiker och biograf och minigolf på taket. Du hittar också området Sidegaderne med mängder av nya och talangfulla designers som väntar på sitt stora genombrott. Det är här du har chansen att hitta de riktigt unika fynden.
  shopping_aarhus

 

Vilka platser hade du velat ha med på listan? Dela dina favoritplatser på blogg.stenaline.se/smultronstallen

//Anna