Bästa restipsen när du fått ett psykbryt!

Danmark | 6 Kommentarer

Du missar bussen. Du rakar bort halva mustaschen. Du upptäcker att du glömt datorn hemma när du kommer till jobbet. Chefen är jobbig. Vår vardag är full av små irriterande vardagsproblem – vi har gjort film av några av dem och du kan se dem här. När problemen hopar sig som mest kan det vara skönt att få komma bort från allt. Därför har vi tagit fram några riktigt bra och avkopplande restips. Du kan även delta i vår tävling Stena Line Reasons med ditt vardagsproblem och vinna en resa för två.

Ibland kan det faktiskt räcka med att komma ut på havet. Samtalsterapeut och livscoach Luiza Tomulevski berättar att havet har en lugnande, renande och rent av helande effekt, något som studier från University of Exeter’s European Centre for the Environment and Human Health också visar. Detta är egentligen ingen nyhet. Läkare har förordat vistelse vid havet ända från början av 1700-talet men det är först nu vi har börjat studera på vilket sätt det påverkar oss. Därför kan ibland det allra enklaste vara gott nog, som att komma upp på soldäck, se ut över havet medan man avnjuter vår klassiska räkmacka tillsammans med ett välkylt glas vitt eller en öl.

Våra destinationer ligger av naturliga skäl vid havet och att strosa utmed en strand är inte fel det heller. Eller vakna upp till en vacker havsutsikt för den delen. Ovan nämnda studie slog även fast att om resenärer fick välja mellan havsutsikt, utsikt över gröna fält eller en stad var de flesta beredda att betala mer för att få just havsutsikt.

Vi frågade våra destinationsexperter, en YouTuber, en komiker och en bloggare om deras bästa tips på resor efter att man fått ett rejält psykbryt på vardagen.

Vackra ön Rügen i norra Tyskland

Vackra ön Rügen i norra Tyskland

Tyskt gemyt
Det prisvärda alternativet
På samma sätt som vi har det danska hygget finns även det tyska gemytet. Bloggaren Malin Fnulan Martinsson reste med oss till Rügen förra året och såhär beskriver hon sina upplevelser:
– I höstas var jag helt slut inombords av stress och sjukdomar. Alldeles lägligt fick jag äran att resa med Stena Line på “Bloggbussen goes bilsemester” till Tyskland och den vackra ön Rügen. Det blev en fantastisk upplevelse som bröt det stressmönster jag hamnat i. Den milslånga stranden med känsla av medelhavet lika vit som den i Thailand och det varma vattnet förvånade mig. Tänk att det finns så nära oss i Sverige. Binz, den vackra staden som intagits av semesterfirare från hela världen blev en ny favorit för min del. Strandpromenaden, den fantastiska maten, de vita husen och det lugna lunket var precis vad jag behövde för min stressade själ. Vi bodde på ett jättebra hotell, Binz Therme, med stora lägenheter som låg precis vid havet och bara det gör att min feelgood känsla pumpar i hela kroppen. Hotellet hade allt, en saltvattenspool så att man kunde ligga och flyta i timmar, en vanlig bassäng, lekplatser och låg såklart i en fantastisk miljö.

Citybreakalternativet
Vill du bara få ett luftombyte rekommenderar vi en sväng till Berlin. Staden där man får lov att bara vara.

Det enkla alternativet
Vill du bara komma ut på sjön är en Kielkryss aldrig fel; en skön resa där du har tid att slappna av äta gott och mysa. YouTubern Klas Eriksson filmade sitt bidrag (se ovan) till tävlingen Stena Line Reasons och drog på Kielkryss. Vi passade på att fråga honom om filmen och resan.

De vardagsproblem som du har med i videon, är det dina värsta psykbrytsproblem?
– Haha ja ingen av dom är väl roliga alls, slå lilltån i en kant är fan det värsta jag vet, en ondska från helvetet som uppstår då.
Vilken är den värsta psykbrytssituationen som du råkat ut för?
– Värsta jag vart med om var nog när jag skulle imponera på ett par tjejer uppe i Jokkmokk med min cykel. Ena foten slank på pedalen. Föll ner och fick stången som är på cykeln mellan benen. Var sådär kul.
Hur var det att kryssa till Kiel?
– Kiel var soft, härlig stad och man fick uppleva lite hur det är i Tyskland. Vi strosade runt och kollade in lite historia, kyrkor och spanade in en ubåt som var kvarlämnad sen andra världskriget, det var ballt. Sen åt vi klassisk tysk snitzel. Skönt att komma bort och få slappna av med lite gott käk och att shoppa loss i taxfreen.
Var ett bra sätt att slappna av på efter ett psykbryt?
– Ja men det tycker jag verkligen!
Vad var mest avslappnande under resan?
– Sitta i loungebaren och ta en kall öl.
Är detta ngt du skulle rekommendera någon efter ett större psykbryt?
– Haha, ja jag kan absolut rekommendera det till folk!

Danskt hygge

Danskt hygge

Danskt hygge
Det prisvärda alternativet
Danskt hygge innebär god mat och dryck, en mysig, varm atmosfär där man kan njuta av det goda i livet tillsammans. Att mötas av detta är rogivande i sig. Om man dessutom kan koppla ihop det med att slappna av i vacker herrgårdsmiljö på Hotel Scheelsminde i en lummig park strax utanför den mysiga kuststaden Ålborgs centrum blir det bara ännu bättre. När ni tröttnat på avkoppling kan ni alltid ta en tur på byn. Här finns flera restauranger i världsklass, ett mysigt promenadstråk utmed vattnet

Det lyxigare alternativet
Vackra Skagen är rogivande i sig och det är alltid lika häftigt att uppleva grenen där Kattegatt möter Skagerak.  Vill du unna dig själv något lite lyxigare ska du checka in på Ruths Hotell.

Det enkla alternativet
Ibland kan det räcka med en dagstur för att ladda batterierna. Komma ut till havs och njuta, som vi beskrev det ovan.

Strandhäng i Sopot

Strandhäng i Sopot på Zatoka Sztuki

Den avslappnade atmosfären på Polens Riviera
I samband med att vi spelade in Stena Line Reasons-filmerna hittade vi komikern Erik Axelsons Facebookevent ”Minst 100 psykbryt innan midsommar”. Vi tog kontakt med Erik för att spåna fram den perfekta och mest avslappnade resan som passar efter att man har råkat ut för psykbryt. Valet föll på Polens Riviera. Erik har besökt norra Polen ett flertal gånger. Både genom jobbet och med vänner och det är en plats han gärna återvänder till.
– Bara själva atmosfären på Polens Riviera är avslappande. Folket där är vana att ta emot turister och servicegraden är hög. Att man sedan kan äta gott, hänga på barer och unna sig det goda livet utan att det blir dyrt är en annan positiv aspekt, berättar Erik.

Det prisvärda alternativet
Vi håller med Erik, det finns nog inget mer avslappnande än Spaorten Sopot på Polens Riviera. Njut av vacker natur, fina stränder och ät och drick gott till en billig penning. Här förslår vi Spahotellet Mera Spa, men härlig inredning, lekrum och lekplatser för barn, prisvärda behandlingar och härliga pooler. Bl.a. en helt underbar takpool med utsikt över Östersjön. Här kan man verkligen slappna av.

Citybreakalternativet
Vill du istället åka på citybreak är den vackra hansastaden Gdansk ett mycket trevligt resmål som också erbjuder ett stort utbud av restauranger, barer, fik, ölbryggerier, m.m.

Det enkla alternativet
Är det sjön som lockar så rekommenderar vi en 36-timmarskryss med god mat, häng på soldäck, spa ombord och mys iland. Det är enkelt och billigt att ta sig till både Sopot och Gdansk med taxi från terminalen.

Behöver du komma bort? Har du också råkat ut för psykbryt i vardagen? Dela det med oss så har du möjlighet att vinna en resa för två. Läs mer om tävlingen här.
Vilket är din favoritdestination? Vilket låter som det mest avkopplande alternativet? /ylva.


  • Liselotte Karlsson says:

    Jag har spanat länge efter trädgårdsmöbler och nu var det rea på dessa 🙂 Fixat med släp, bil och någon som kan köra. Äntligen är det dags att packa upp, stolarna och bord. När stolarna är ihopsatta och bordet ihop skruvat och ska vändas….. Är det en bräda som någon har skruvat 8 hål i……… Inget bord till mig och mina gäster… #psykbryt #Jagvillkommabortstenaline

  • Håkan Kjellin says:

    Vi köpte en femliters dunk med olja för att spara pengar. Vi ställde den bak i bilen. Sen gick korken upp och vi fick skrubba baksätena i en vecka. Oljan gick inte bort. Vi hittade nya säten på skroten och det kostade en del. Spara pengar? Det gör man bara på båtfärder till Danmark har vi lärt oss. Vi åker gärna på en färd snart.

  • Kristina Werin says:

    Dagen börjar perfekt. Inga långa bilköer till jobbet så allt borde vara frid och fröjd. Men så känner jag efter i jackfickan för att komma in på kontoret och märker att kontorsnyckel inte är med och ingen annan har kommit. Bara att sätta sig på trappan och vänta. Suck.