Tre flaskor i i en skål med is.

Danmarks bästa mikrobryggerier

Danmark | Inga kommentarer

Malt, humle, jäst och vatten. Vem kunde tro att ett så enkelt recept går att variera i oändlighet? Trenden med mikrobryggd öl, mustiga chokladstouts och dubbel-ipor med mangosmak håller i sig. Vi har satt ihop den ultimata guiden till bästa ölhaken i norra Danmark.

Skagen bryghus – nära havet
Vad sägs om en söt krämig maltbrygd med en touch av rök och tjära? Det är bara en av alla smakupplevelser som Danmarks nordligaste bryggeri bjuder på. Mikrobryggeriet och restaurangen Skagen Bryghus ligger centralt beläget i Skagen, med närhet till både gågata och hamn. Under högsäsong duggar konserterna tätt på uteserveringen och för den som inte kan bestämma sig i baren går det fint att ta in en provbricka med olika varianter.

Løkken Bryghus – charmigt värre
Løkken Bryghus i centrala Løkken på Nordjyllands västkust anses vara ett av landets charmigaste mikrobryggerier. Beläget i det anrika hus som kallas ”Smörhandlarens packhus” ligger bryggeriet som för tillfället tillverkar fem egna öl – från den mustigaste kaffestouten till en frisk och halmgul pilsner. Ölbaren i anslutning till bryggeriet är öppen på fredagar klockan 14-19 och lördagar klockan 13-19.

Bryghuset Vendia från humle till gourmet
Bryghuset Vendia i centrala Hjørring är lika ambitiösa med ölen som med maten och har dubbla rekommendationer i White Guide Danmark. Oavsett om ni väljer att äta från brasserimenyn, gourmetmenyn eller lördagsbrunchen så kan ni vara säkra på att få en perfekt matchad maltig dryck till maten. Egna sortimentet består av sex fasta öl och sex ambulerande specialöl.

Nibe Bryghus – ölrevulotionärer
Nibe Bryghus grundades 2007 med ambitionen att hitta tillbaka till gamla traditioners ölbryggning. Människorna bakom Nibe vill gärna vara delaktiga i det de kallar Danmarks ölrevolution. De gör det genom att skapa unika öl och aktivt arbeta med att matcha den perfekta ölen med den perfekta maten, samt genom att erbjuda kurser och föreläsningar.

Søgaards Bryghus – hyr din egen ölbil
När Søgaards Bryghus år 2004 slog upp dörrarna i Ålborg var det som ett av de första ställena i Danmark som kombinerade mikrobryggeri och pub med restaurangverksamhet. I dag kan gästerna följa bryggprocessen genom en glasvägg och i baren erbjuds alltid över 20 olika ölsorter på tapp. För den som vill spexa går det bra att hyra verksamhetens egen ölbil med inbyggda ölkranar.

Fakta – till Nordjylland med Stena Line

Linje: GöteborgFredrikshamn
Avgångar: Minst fem om dagen.
Överfartstid: Tre timmar och 15 minuter.
Färja: Stena Danica och Stena Jutlandica.
Tidsfördriv ombord: Restauranger, shopping, barer, soldäck och lekyta.

Boka här!

Tags: ,