En helt underbar liten ö….

Danmark | Inga kommentarer

Under en period nu så tjänstgör jag på linjen Varberg-Grenå och varje dag passerar vi en liten ö en bra bit ut i Kattegatt. En helt bedårande liten ö, som jag gärna vill besöka en dag.

Ön heter Anholt och ser helt underbar ut med sin karga natur och sin breda, vita sandstrand som går runt hela ön…och en fyr på spetsen som avslutning. Tänk att promenera runt där och känna de salta vindarna! Eller att hyra cykel och cykla runt hela ön.
Eller att ligga på den vita, lena sandstranden en varm och solig sommardag, och
när man blir för varm så badar man i ett salt och friskt Kattegatt, det känns
alltid så friskt och härligt när man badar långt ut i havsbandet tycker jag…och
här kan man prata om långt ut, det är ca 5 mil till Danmarks fastland.

Anholt

Vid freden i Roskilde 1658 förlorade Danmark Skåne, Halland, Blekinge och Bornholm till Sverige och sägnen säger att Anholt förblev danskt därför att den danske förhandlaren lade sin hand över den pyttelilla ön på kartan, så svenskarna såg den inte. Om det är sant eller inte vet väl ingen, men Anholt har i alla fall förblivit danskt.

Anholt är endast 22 km2 stor och har ca 160 bofasta (samt en del sommargäster). Man tar sig dit med färja som går varje dag från Grenå. Och väl på ön så tar man tar sig runt
med cykel eller till fots, bilen får stå kvar på fastlandet. Trots att ön är så liten så finns här flera restauranger (kan ju passa bra efter en långpromenad eller cykeltur då magen kurrar) och olika möjligheter till övernattning, allt från privata sommarhus att hyra till bed & breakfast. Jag fastnade för Anholts Bed & breakfast (www.anholt-bb.dk) som jag tycker att det verkar vara ett trevligt ställe (se fotot nedan som är från deras hemsida) beläget i ett gammalt charmigt hus. Så om jag kommer i väg till den söta lilla ön som jag åker förbi varje dag…så blir det nog där jag bor över.

Anholt-bb

Visst ser det lockande ut?

Mer info om Anholt finns det här: anholt.dk

Ha det gott! Anna 🙂

Anna Rönnquist jobbar i ombordshoppen på Stena Nautica. Här kan du läsa
mer om henne och oss andra som skriver här på Resebloggen.