Par blickar in i skyltfönster.

Julshopping i vackra Aalborg

Danmark | Inga kommentarer

Sugen på att komma bort och unna dig lite extra – samtidigt som du bockar av bland julbestyren? Då är danska Aalborg det perfekta resmålet. Det ligger närmre än du tror.

Det är lätt att förstå varför Aalborg beskrivs som en av Danmarks vackraste platser. På båda sidor av Limfjordens krispiga vatten breder staden ut sig med sina korsvirkeshus och sandstensväggar. Med ett rikt shoppingliv och många muséer och teatrar är det ett perfekt resmål för den som vill fixa julklapparna och samtidigt få en dos kultur till livs. Reser du med Stena Line till Fredrikshamn är du nästan framme. Du rullar bara av färjan och fortsätter med bil i knappt 50 minuter.

Julstaden Aalborg

Under jul tänds den stora granen och julmarknaden öppnar för att sprida julstämning på Gammeltorv. Stadshuset håller öppet för allmänheten och bjuder på en rad utställningar för den nyfikne. På C.W. Obels Plads slår romantikmätaren nästan över när skridskobanan öppnar och de kringliggande varm choklad-försäljarna drar igång vintersäsongen.

Allt under ett tak

Oavsett om julafton är en lugn tillställning för närmsta familjen eller om det är fullt pådrag med hela tjocka släkten så är det skönt att kunna bocka av alla klapp-inköp under ett och samma tak. På Aalborg Storcenter finns ett enormt utbud av shopping – allt från leksaker till heminredning, underkläder och elektronik. Med bil tar det bara fem minuter att ta sig dit från centrum och det finns över 2 400 gratisparkeringsplatser i anslutning till gallerian.

Värmande för insidan

Men julklapparna inhandlade kan det kännas skönt att sjunka ner och låta sig bli serverad både till livs och själ. På anrika Aalborg Teater erbjuds både mat och kultur och den vackra byggnaden från slutet av 1800-talet är i sig själv värd ett besök. Under hösten och förvintern sätts bland annat Aftenlandet upp på teaterns lilla scen. Ett nyskrivet danskt drama om Europas framtid. Boka meny eller drink + snacks till pausen samtidigt som du beställer teaterbiljett.