Kust till kust på Jylland

Danmark | Inga kommentarer

Resväg: Grenå/Ebeltoft – Århus – Hvide Sande (via Herning) – Randers (via Holstebro)
Reslängd: 4 nätter, ca 38 mil (exkl. utflykter).

Boka Roadtrip »

Små pittoreska byar, storstadspuls och vackra stränder är bara något av de du kan uppleva när du reser från kust till kust på Jylland. Vår ”nya” färjelinje tar dig direkt från Halmstad till Grenå.

Från Grenå tar du smidigt bilen ner till en klassisk dansk idyll vid namn Ebeltoft. Här möts ni av korsvirkeshus, kullersten och stockrosor när ni strosar genom de små gränder med konsthantverk. Ät lunch och börja semestern på bästa vis med att gå i små butiker och njut av glasmuseet innan ni fortsätter till storstaden Århus, där första natten tillbringas.

Århus som är Danmarks näst största stad efter Köpenhamn ligger på Jyllands östkust och i regionen kring Århus finns mängder med upplevelser. Upptäck charmiga stadsdelar så som Latinerkvarteret. Här kan du shoppa i små butiker med mode, design och delikatesser. För mer kultur kan du besöka ARoS konstmuseum och titta ut över Århus från den ikoniska regnbågen uppe på bygganden – Rainbow panorama. Århus är fylld av vacker arkitektur från nutid och dåtid. För naturälskare finns det också härliga naturupplevelser runt omkring Århus som Himmelbjerget, National Park Mols Bjerge och ett rikt ö-liv. Århus ha något för alla smaker.

För sol och bad på västkusten rekommenderas Hvide Sande. Njut av vackra stränder som pryder Hvide Sande och har ni tur kan ni även fånga solnedgången när den går ner över Nordsjön. Ett vackert tillfälle att lägga i minnesbanken.

Sista stoppet på roadtripen är Randers. På vägen hit ligger bland annat en fin domkyrka i Viborg och Mønsted-Kalkgruber, världens största kalkgruva. I Randers kan ni passa på att besöka Randers Regnskov, ett tropiskt äventyr med över 200 djur- och växtarter. Eller varför inte ett besök på Memphis Mansion. Ett museum och restaurang som hyllar kunden av rock, Elvis. Fasaden på huset är en kopia av huset i Graceland. För en mer avkopplande sista dag, luta er tillbaka med en kopp kaffe på ett mysigt kafé för att sedan avsluta semestern med ett djupdyk i kultur på Randers konstmuseum.