museum i danmark aros

Monas 3 bästa Danmarkstips- från kultur till safari!

Danmark | 1 Kommentar

Grannen Danmark är känd för allt från HC Andersen och Tivoli till Skagens vackra stränder. Men Danmark är full av andra skatter, några välkända och några mindre kända. Vår kollega Mona och hennes familj tog en tripp genom landet för att upptäcka mer av Danmark. Här är Monas 3 bästa Danmarkstips!

museum i danmark moesgaard

1. Konst och kultur i Aarhus

Vi hade fått tips om ett ganska nytt modernt museum strax utanför Aarhus, Moesgaard Museum eller MOMU som det också kallas. Vår historia berättas här på ett modernt sätt som var både lärorikt, underhållande och roligt. Redan från parkeringen såg vi att museet hade en ovanligt och intressant arkitektur. På insidan var det än bättre.

 

Gladiatorernas liv i antika Rom – en särutställning

Museet använder sig av film, vaxdockor och en scen som gjorde att det kändes som om vi placerades mitt i händelsernas centrum. De typiska museimålen bakom glasade montrar gjorde att man förstod att detta hade hänt på riktigt.

Som permanenta utställningar visade de människans utveckling från neandertalarna tills nu. De beskriver bronsåldern med fyndet av Graubaldemannen som de hittade i mossen och som de offrade till gudarna för 2000 år sedan.

Vikingatiden hade en egen utställning där man fick följa deras resor. Vi fick också följa soldater i strid och lära oss deras stridsstrategier. Man fick till och med vara med mitt i ett slag som visualiserades på två stora filmdukar.

Bodde gjorde vi precis vid havet och den kvällen firade danskarna deras midsommar, Sankt Hans afton, med brasor på stränderna. Väldigt mysigt!

Aros – konstmuseet

Nästa dag åkte vi till Aarhus centrum för att besöka deras berömda konstmuseum Aros. Museets höjdpunkt är den glasade panoramagången i alla regnbågens färger. En unik upplevelse som man inte hittar någon annanstans. Många intressanta utställningar med bland annat modern videokonst om Misery & Happiness, en fotouställning med Robert Mappelthorpe och den kontroversiella Perry Grayson.

badland i danmark lalandia

2. Legoland och Ninjago World

Redan när man står i kö blir man underhållen och kan lära sig mer och pyssla och leka fram till själva attraktionen. Här använder man sig ny teknik som förvandlar dina armar till vapen för att kunna bekämpa fienden. Här lever man sig in i deras värld.

Andra nyheter som har kommit de senaste åren är Polar Express – en bergochdalbaa som slutar i pingvinernas värld och Ghost The Haunted Haus.

 

Lalandia – Nordeuropas längsta utomhusvattenrutchkana

En vild vattenrutschkana med mycket häftig ström som var snabb och den levde upp till sitt namn Wild River. Lalandias Aquadome är ett stort badhus med massor av roliga åk för alla åldrar. Vi bodde i en fräsch stuga med snygg design med gångavstånd till både Lalandia och till Legoland. Bra att de hade tåget Lalandia Express, extra skönt då vi hade gått mycket den dagen.

safari i danmark

3. Ree Park Safari

Det kändes som om man var i Afrika när vi satte oss i safaribilen med öppna fönster. Den enda nackdelen var att de enbart talade danska, men det gjorde inget eftersom vi kom riktigt nära djuren såsom giraffer och noshörningar. Att de hade älgar var dock inte så exotisk för oss som har dem hemma i trädgården året om.

Årets nyhet är ett helt nytt tåg som går igenom ett prärieområde med bisonoxar, björnar och vargar. Turen avslutades med pelikaner och flamingos. Vi fick lära oss att bisonoxarna var nästan 60 miljoner när de var som flest på indianernas tid. Nu är det ca 20 000 kvar. Resan över prärien tog ca 20 minuter, en perfekt tur som fick avsluta vår resa.

 

Att upptäcka Danmark, både med favoriten Legoland, men också de lite mer ovanliga resmålen, var ett rent nöje. Och här finns allt för både barn och vuxna. Så ta chansen, besök Danmark!

 

 

 

Tags: