Pånyttfödd stad – detta visste du inte om Fredrikshamn

Danmark | Inga kommentarer

Fredrikshamn är så mycket mer än ett badhotell och shopping. Vi bad Maria Groes Eldh på Turisthus Nord lista sina favoritplatser i en stad som de senaste åren genomgått en förvandling som överraskar.

Sedan Stena Lines storsatsning på Bordershop ombord 2014 har svenska turister allt oftare börjat ta sig över Kattegatt igen, något som bidragit till ett mer och mer händelserikt Fredrikshamn.

– Många nya affärer har öppnat på gågatan och i dag finns mycket att se och göra. Närheten till allt är en stor fördel och jag rekommenderar varmt att man tar sig runt med cykel, säger Mona Ulvåknippa på Stena Line, som är en Danmark-kännare av rang.

Även Maria Groes Eldh på Turisthus Nord rekommenderar cykeln som färdmedel.

– Här erbjuds oerhört mycket inom en väldigt kort radie. Mysiga Rønnerhavnen nära den populära kritvita Palmestranden ligger endast 1,5 kilometer från centrum, för att ta ett exempel, berättar hon.

Med cykel kan man enkelt nå alla spännande platser i Fredrikshamn. Foto: Turisthus Nord

Blomsterfestival och spår av Andra världskriget

Och här finns mycket mer. I samband med att Fredrikshamn i fjol firade sitt 200-årsjubileum som köpstad byggdes en fantastisk utsiktsplats vid Pikkerbakken i Bangsbo. Plattformen är formad som Grenen vid Skagen och härifrån får man en unik utsikt över staden, hamnen, Hirsholmarna, Säby och Skagen. I klart väder kan man se ända till Läsö.

– Hela det här Bangsbo-området är ett helt annat Fredrikshamn, fyllt av kulturhistoria och storslagen natur. Nedanför ligger Bangsbo Botaniska trädgård där man första helgen i juni arrangerar en av Danmarks största blomsterfestivaler som årligen lockar 10 000 turister, berättar Maria Groes Eldh.

Bangsbo Botaniska trädgård.  Foto: Turisthus Nord

Här finns också Bangsbo fort, en stor militäranläggning byggd av tyskarna under Andra världskriget.

– Det är en jättestor anläggning med 40 bunkrar där man kan vandra omkring och se och lära sig en hel del historia. I muséet på platsen kan man se hur militärerna levde och ta del av en interaktiv utställning.

Hippt och kulturellt

På den norra delen av Danmarksgade i centrala Fredrikshamn finns enligt Maria ett litet “mini So-Ho”. Här har det öppnat flera second hand-butiker och i kvarteren hittas flera konstgallerier, konditorier och livemusik.

– Det är mycket som hänt på galleriscenen och jag tror många är överraskade av att det inte enbart är butiker och shopping som gäller. Fredrikshamn är i dag först och främst en evenemangsstad. Jag vill bland annat nämna Arena Nord som har massor av konserter, event och utställningar och det är viktigt för en stad som Fredrikshamn, säger Maria Groes Eldh.

Många svenskar förknippar Danmark med öl och efter att Stena Lines resenärer efterfrågat aktiviteter under eftermiddagarna skapades Fredrikshamns Beer Walk. För endast 99 danska kronor kan man besöka sex olika pubar med ett och samma glas.

– Det har blivit en jättesuccé, särskilt bland svenska och norska turister. Ett par av ställena brygger eget öl så om man är ölentusiast finns en unik chans att uppleva nya sorter, berättar Maria.

Utsikten från Pikkerbakken i Fredrikshamn är storslagen. Foto: Turisthus Nord

På Palmestranden finns 60 vajande palmer och långgrunda bad. Foto: Turisthus Nord

Karibiskt tema på badhotellet

Även regniga dagar finns aktiviteter för stora som små. På Fun House, nära Palmestranden, finns en jättestor lekplats inomhus med trampoliner, klätterställningar och mycket annat. Fredrikshamn har dessutom ett nytt och populärt Escape room (Escape Denmark) där kompisgäng och andra sällskap tillsammans får lösa spännande ledtrådar för att bryta sig ut från rummen “Fångad i Amazonas” och “Dockmästarens verkstad”.

Och sist men inte minst finns såklart The Reef Hotel som lockar med sitt karibiska badland, färdigställt 2010.

– Karibien är ett resmål som många svenskar drömmer om att resa till men få har råd att göra det. Det var huvudanledningen till att det gamla badhotellet gjordes om. Även rummen går i karibiskt tema och det går riktigt bra för hotellet i dag, säger Mona Ulvåknippa på Stena Line.

Publicerad på GP.se 7 maj 2019