Påsk på danska – färgglatt och gott!

Danmark | Inga kommentarer

Även i Danmark är påsken en av de riktigt stora kristna helgdagar på året och har mycket starka religiösa förankringar.

Dock är de inte riktigt så som det känns när du besöker Danmark över påskhelgen. Påsken har snarare blivit den tiden på året då man firar att våren har kommit – med allt vad det innebär. Man tvättar fönster och bilar, arbetar i trädgården, går på långpromenader och hälsar på familjen eller på djuren i djurparken.

Om man inte har möjlighet att ta sig en liten tur redan under själva påskhelgen så börjar man åtminstone planera sommarsemestern.

Danska påsktraditioner
Vissa traditioner följs dock fortfarande och här kommer ett litet axplock av dem.
Många traditioner känner vi igen från vårt eget land; inför och under påsken handlar mycket om pyssel, att vara ute och umgås med familjen.

påskägg

Påskägg

Påskägg finns det även i Danmark. Traditionen finns ju för den delen nästan i hela Europa och härstammar från fastetiden där man inte fick äta ägg. Så när denna tid var över vid påsk åt man desto fler. Nuförtiden blir äggen mer avancerade när det gäller dekorationen och även sötare när det gäller sockerhalten i godisäggen. De första danska chokladäggen sägs ha producerats av bolaget “Galle og Jessens” år 1917, och chokladen till påsk fick sitt genombrott i Danmark efter andra världskriget.

Lamm som traditionell påskmat är vanligt även i Danmark. Denna tradition går tillbaka till Bibelns berättelser som säger att det huset som har blodet av ett ungt får vid dörren kommer att skyddas – som tack till gud offrade man ett lamm till påsk.

påskharre

Påskhare

Påskharen har hoppat över till Danmark från Tyskland och när den först dök upp på 1920-talet var det mest på vykort och påskgodis söderifrån. Enligt traditionen är det påskharen som på påskafton kommer med dekorerade ägg och gömmer dem på olika ställen. På påskdagen kommer sedan barnen och letar efter äggen och eftersom haren är så lättskrämd har ingen någonsin sett honom.

påskliljor

Påskliljor

Påskliljor är också ett måste till påsk; både som dekoration och vårtecken. Men påskliljorna man ser nu har faktiskt inte existerat så länge utan har avlats fram.

Påsklunchen och påsköl – den moderna påsktraditionen
Den moderna danska påsken kretsar mycket kring mat och dryck tillsammans med familj och vänner som samlas och umgås. Såklart finns det ägg med på bordet och gärna kyckling eller lamm.Till påsklunchen serveras också påskölen, en speciell öl som bryggerierna tar fram till just påsken. I regel har påskölen en högre alkoholhalt än vanlig pilsner. Den första påskölen i Danmarks historia var förmodligen Salvator från bryggeriet Thor i Randers som gjordes i perioden 1890-98. Carlsberg startade med påsköl (fatöl) år 1905, och Tuborg följde året efter

För er som ska till Danmark över påsk kommer här en liten ordlista:

Lilla danska påske-ordbok
Påsk            =        påske
Påskägg      =        påskeæg
Påsklamm   =        påskelam
Kycklingar    =        kyllinger
Påsklunch    =        påskefrokost
Blomma       =        blomster
Vår               =        forår
Påsköl         =        påskebryg (øl)

Här kan ni läsa om vad som händer i Fredrikshamn i påsk!

Vad är era påsktraditioner?

Trevliga påskhälsningar /
Madelene och Mona

Mona Ulvåknippa arbetar som marknadsansvarig för destination Danmark: Här kan du läsa mer om henne och oss andra som skriver här på Resebloggen.

PS: Påsken är förresten lite längre i Danmark jämfört med Sverige – här är man redan ledig på skärtorsdagen. Så om du ska över till grannlandet över påsk, tänk på att affärerna är stängda redan på torsdagen i de allra flesta fallen.