vattenkanonen

Se när falluckan öppnas i Vattenkanonen

Danmark | Inga kommentarer

Under fötterna öppnas en fallucka. Sedan färdas du med en rasande fart i ett rör genom två loopar innan du kommer ut ur en av norra Europas läskigaste vattenrutschbanor. “Det handlar om att ta sig ner så snabbt som möjligt”, säger Cathrine Billund Kallehauge på Fårup Sommerland.

Svenskarna har flera gånger röstat fram danska Fårup Sommerland till Nordens bästa sommarland på sajten barnsemester.se. Och den internationella tidsskriften Kirmes & Park Revue korade förra året nöjesparken till Europas tredje bästa. Ändå är det många västsvenskar som ännu inte upptäckt Fårup Sommerland på Nordjylland.

– Oavsett om man kommer hit som familj, med kompisar eller kollegor, så är det här en plats där man får en fin upplevelse tillsammans som förhoppningsvis går rakt in i hjärtat, säger Cathrine Billund Kallehauge, säljchef på Fårup Sommerland.

 Berg- och dalbanan Lynet

Byggd i skogen – nära havet

Det tar bara 50 minuter att köra från Stena Lines terminal i Fredrikshamn till den danska västkusten och Fårup Sommerland, så många väljer att resa hit över dagen. Parken ligger gömd inne i skogen, bara 10 minuter från de långa och bilvänliga badstränderna i Blokhus och Lökken.

– Hela området håller på att utvecklas. Många nya restauranger dyker upp i Blokhus och Lökken och här finns mycket att upptäcka även utanför parken, berättar Cathrine.

På Fårup Sommerland finns åkattraktioner för både stora som små. Allt från berg- och dalbanan Orkanen som går både över och under vattnet till årets nyheter för barnen: Motorböllen och Nöddesvinget. Men här finns också möjligheter att roa sig med trampoliner, hästridning, klätterställningar, kanotturer och mycket annat.

Rekordet: 9,3 sekunder

En av attraktionerna som väckt mycket uppmärksamhet på Fårup Sommerland är Vattenkanonen, placerad i Danmarks största uppvärmda vattenland. Vattenkanonen är världens första utomhusvattenrutschbana med fritt fall och två loopar, 110 meter lång.

– Den är väldigt populär men jag har inte testat den själv. Att golvet försvinner under fötterna känns lite obehagligt, säger Cathrine Billund Kallehauge och skrattar.

Just nu är rekordet 9,3 sekunder och det är många som varje dag försöker slå tiden.

– Det handlar om att hitta sin egen taktik för att ta sig ner så snabbt som möjligt.

Trafikskola för barn med rondeller, trafikljus och bensinstation.

Kan grilla egen mat

När det är dags att finna lugnet och få mat i magen är parken med sin mysiga skogsmiljö en bra plats även för detta. Och Fårup Sommerland har ett unikt koncept.

– Vi har flera grillar uppställda som bara är att använda. Här kan man grilla och äta sin medhavda mat. Några har med sig en lättare lunch medan andra dukar upp en hel buffé, berättar Cathrine.

Mitt i parken intill en liten sjö ligger Hotel Fårup. Hotellet blev tidigare i år utnämnt till Danmarks fjärde bästa hotell på sajten TripAdvisor.

Hotel Fårup – en oas mitt i parken.

– Det speciella, precis som i övriga parken, är att här är man tillsammans. Om det varit full fart hela dagen så är det skönt att komma in på hotellet. Det är en väldigt lugn stämning och här slappnar man av, spelar brädspel och har det gott.

Vad vill du säga till svenskarna som ännu inte upptäckt Fårup Sommerland?

– Prova något annat än det ni har i Sverige. Man behöver inte resa så långt för andra härliga upplevelser under semestern.

I rutschbanan Vattenslangen tar du dig ner i en stor badring.

Publicerad på GP.se 29 maj 2019