Sökandet efter vårtecken på Nordjylland!

Danmark | 3 Kommentarer

Man kan ju tro att våren kommer lite tidigare nere i Danmark, men dessvärre har de varit lika sena där nere som i Göteborg. Men under min senaste Danmarkshelg var jag fast besluten att finna vårtecken. Och visst fick jag se solglasögon på gatorna, basketbollar, snödroppar och människor på uteserveringar!

DanmarkJag

Mitt Danmark

Efter ankomsten till Frederikshavn blev det en promenad i den ca 400 meter långa gångbron som förde mig till busshållplatsen (precis ned till vänster i slutet på bron vid turistbyrån). Jag tar alltid X-bus 973 mot Aalborg, tar ca 1 h. Kolla in rejseplanen.dk för att planera din resa – glöm inte att ta ut pengar i bankomaten/häveautomaten precis vid turistbyrån, slutet av bron, (bussen kostar 100 DKK). Så smidigt så!bro_xbus

Min soliga helg i Danmark tillbringades i Aalborg och Egense. Aalborg är en av de större städerna i Danmark och är faktiskt inte helt olik Göteborg – Limfjorden delar upp staden i Nørresundby och “Vestbyn” men jag måste medge att Aalborg lyckats lite bättre med att integrera vattnet i sin stadsbild än vad Göteborg gjort. Aalborg har en jättefin hamnpromenad och denna helg var basketspelandet igång och nu väntar man bara på att sommarbadet skall öppna (ja, mitt i stan!). Aalborg har bra shopping och många mysiga caféer och restauranger – och ja, uteserveringarna var nu äntligen synliga! Mina favoriter inkluderar Duus Vinkælder, Mortens Kro, Ulla Terkelsen London och Penny Lane Café. Ett tips om du är ute och spatserar i Aalborg är att ta en tur på smågatorna runt Algade, ett av Aalborgs shoppingstråk, med fantastiska små hus i härliga färger, så mysigt. Behöver du en karta så kolla på färjan, ibland har de broschyrer. Är du ute efter fest så är det Jomfru Ane Gade som gäller!

stolpe_gata

Aalborg

huset-bech-food

Musikhuset, Bech Hald & Halle lirar på “Huset”, Ulla Terkelsens mat

 

 

Tillbaka till min vårteckensjakt! Utflykt till Egense stod på schemat. Här hittade jag snödroppar, jublade över att isen var borta och njöt av solen på näsan. Egense är ett tokmysigt litet samhälle precis intill vattnet på Nordjyllands östkust, ca 30 minuter med bil från Aalborg. För att kunna doppa sig ordentligt i havet måste man ibland gå upp till en kilometer rakt ut i vattnet – långgrunt. Men det var lite kallt för att doppa tårna ännu.. 🙂
Danmark är så otroligt nära Sverige, och ofta är det en billig resa också! Håll utkik efter vårtecken – hoppa på färjan, testa Skagen, Aalborg och varför inte ta en tur till både öst- och västkusten!? Danmark har så otroligt mycket att bjuda på. Dejlige Danmark!
Vi kanske ses på färjan? /Linnéa

Relaterade länkar:
Stena Line Danmark
Stena Danica – aktiviteter ombord
Rejseplanen  – bussresor i Danmark
Aalborg
Kultur i Danmark 
Sembo – boende på Nordjylland
Duus Vinkælder
Mortens Kro
Penny Lane Café
Kunsten
Skråen

Om Linnéa: 

Linnéa Schmidt är bosatt i Göteborg och arbetar på Göteborgs Universitet. Efter att hon för ca 2 år sedan föll pladask för en dansk blev hon plötsligt en kattegatt-pendlare. Det har alltså blivit en hel del analyser och experimentplaneringar ombord på Stena Jutlandica, Stena Danica och hennes favorit Stena Carisma – enligt henne själv – inte så pjåkiga kontor. Danmark, tillsammans med färjorna, har nu blivit hennes andra hem och kärleken till Danmarks platta landskap, fantastiska kustlandskap, goda mat och trevliga människor växer för varje resa.