Surf och Sup i Cold Hawaii

Danmark | 1 Kommentar

“Vi börjar liggandes, sedan på knä och till sist försöker vi ställa oss upp”, säger instruktören Emil och får det att låta lika lätt som det är. Vi har dragit till surfmeckat Klitmøller, eller Cold Hawaii som byn också kallas, på Nordjyllands västkust, för att testa den snabbt växande sporten Stand Up Paddle (SUP).

Surfing i alla dess former har lockat många nordbor sedan 1980-talets windsurfingboom. Med filmen Point Break där den nyexaminerade FBI-agenten jagar den karismatiske surfgurun Bodhi, spelad av Patrick Swayze, var vi många som började drömma om att rida vågor och sedan dess har även vågsurfen ökat stadigt i Sverige, Norge och Danmark. Under 2000-talet kom nästa sätt att surfa, när skärmar började synas på var och varannan strand och våghalsiga kitesurfare hoppade flera meter upp i luften för att sedan landa på brädan och åka vidare. Imponerande att titta på, men svårt att göra själv.

Med Stand Up Paddle har surfing blivit lätt.

surfsup 3

– Det har skett en explosion de senaste åren. Det är lätt att komma igång och till skillnad från vind- och kitesurfing krävs det väldigt lite utrustning och förberedelser – en bräda och en paddel så är det bara att börja, säger Emil.

Och han har rätt. Efter två timmars introduktionskurs har vi lyckats komma upp på fötterna, paddlat omkring i såväl stilla som blåsigt och strömt vatten, samt övat på vändningar. Självklart finns det hur mycket utvecklingspotential som helst, för den som vill utmanas och utvecklas, inte minst att köra SUP i vågor.

Till skillnad från en kajak har paddeln endast en paddel och efter två till tre tag på en sida flyttar man över till andra sidan och fortsätter vilket ger en bra och varierad träning. Men det är viktigt att hålla bålen spänd och att vara rak i ryggen för att undvika skador. Ett par dopp senare och med solkyssta ansikten återvänder vi nöjda in till stranden och sköljer av brädor, paddlar och våtdräkter.

Surfen i centrum

surfsup 4

Namnet Cold Hawaii beskriver den lilla orten Klitmøller på Nordjyllands västkust väl. Precis som på ön i Stilla havet, kretsar allt, precis allt, kring surfing i olika former. Den stora skillnaden är temperaturen. Med 10-gradigt vatten från Nordsjön i början av juni gör delen ”cold” av namnet skäl för sig. Med en fem millimeter tjock våtdräkt, huva och skor fryser jag inte alls när jag kastar mig ut i vågorna. Efter att ha tillbringat de senaste månaderna med min surfbräda i tropiska vatten är jag både bortskämd med fina vågor och varmt vatten. Trots det kan jag inte låta bli att imponeras av den danska surfen. Efter att ha kollat väderförhållandena med Rasmus Fejerskov som driver surfskolan och surfbutiken Westwind Klitmøller, belägen precis vid stranden bestämmer vi oss för att köra tio minuter söderut till den närliggande byn Vorupørvej. Väl på plats ser vi vågorna slå in mot piren för att tillta i styrka och storlek. Jag gjorde helt rätt som valde en något mindre bräda framför en longboard som annars är populärt i området. Totalt finns det fler än tio ställen från Agger i syd till Hanstholm i norr att surfa eller att paddla SUP på.

surfsup 1

I Klitmøller finns flera surfskolor som är lika mycket kollegor som konkurrenter. Tillsammans vårdar de och delar på namnet Cold Hawaii som blir allt mer känt, även utanför Danmarks gränser. En av anledningarna är att världscupen i vindsurfing besöker platsen i september varje år.

– Vi har kunder och elever från hela Europa, men framförallt de nordiska länderna och Tyskland, säger Rasmus Fejerskov som precis kommit upp ur vattnet med två elever. Den ene är en dansk radioreporter, med uppdraget att berätta om den danska surfsuccén och fenomenet Cold Hawaii.

Precis som så många gånger förr, ser jag på reportens leende och barnsliga blick att han fått testa på att rida en våg. En känsla som bara kan upplevas. Och jag kan inte komma på ett bättre sätt än att uppleva den i Danmark i sommar.

På naturens villkor:
I Klitmøller sker allt på naturens villkor då området med är en del av nationalparken Thy. Passa även på att uppleva området till fots, eller på cykel- eller hästsadel. Läs mer på www.visitthy.dk

Tänk på att:
Surfa eller Supa inte själv och anlita en instruktör om du inte vet hur man gör. På Westvind Klitmöller fick jag all hjälp och rådgivning jag behövde för att få en kul och säker surfsemester. http://klitmoller.westwind.dk

Missa inte:
På närbelägna Nystrup Camping har ägarna Jane och Jens investerat i flera nyheter de senaste åren. Det senaste tillskottet stavas Surfcamp och erbjuder plats för tält, campingbilar och husvagnar. För den som vill bo bra men enkelt finns ett antal små surfstugor med terrass och eldstad utanför. www.nystrupcampingklitmoller.dk

surfsup 2

Fler boenden finns på http://www.stenaline.se/till-danmark där du kan du boka resa och boende tillsammans till ett rabatterat pris.

 


 • You should Check Cold Hawaii Surf Camp as well… They have amazing place N151 Cafe & Surf shop
  Also their surf camp accommodation is very modern, comfortable and private.
  We stayed with them and their surf camp is so nice and happy.
  Their crew is doing a great job and they are really living up for their slogan ‘ surf with the best ‘
  Highly Recommended !!!
  coldhawaiisurfcamp.com