ARoS

Två dagar och en natt i Aarhus

Danmark | Inga kommentarer

Färjan myllrar av folk. Jullovslediga familjer, kompisgäng och par. Vi är på väg till Danmark för att upptäcka Århus, Jyllands största stad.

Julhelgen blev inte som den brukar vara. När vi fick reda på det var det för sent och för dyrt att flyga någonstans till värmen. Vi ville ändå göra något roligt med familjen så vi beslutade oss för att ta färjan till Danmark. Vi har besökt Fredrikshamn och The Reef flera gånger så nu ville vi se något annat. Valet föll på Jyllands största stad, Århus.

Som alltid när jag behöver tips om Danmark frågar jag min kollega Mona som är marknadsansvarig för destinationen Danmark. Tillsammans spånar vi fram nedan program.

Dag 1:
– Utresa med Stena Danica kl 9:15
– Köra till Randers och besöka Randers regnskog
– Köra till Århus och installera oss på hotellet
– Äta gott på stan!

Dag 2:
– Besöka konstmuseet ARoS
– Besöka och äta lunch i Den Gamle By
– Besöka det interaktiva historie-, design- och arkitekturmuséet Moesgård – Köra till Fredrikshamn – Middag på favoritrestaurangen 2takt
– Hemresa med Stena Jutlandica kl 20:15

På väg till Danmark med Stena Danica

På väg till Danmark med Stena Danica

Utresa på Stena Danica
Under utresan blir ett bord i Food City vår fasta punkt under resan. Vi äter även lunch där. På så sätt behöver vi inte stanna på den c:a 1 tim 35 min det tar att köra från Fredrikshamn till Randers.

Randers regnskog

I Randers regnskog fanns det mycket att se

Randers Regnskog
Vi svänger in på en parkering framför vad som ser ut att vara en rymdstation men som i själva verket är något mycket mer logiskt; en dansk regnskog. Inne i rymdstationen ryms djur och växter från tre världsdelar; Asien, Afrika och Sydamerika. Riktigt bra och väl värt ett besök. Se bara upp för fladdermössen. De kissar tydligen när de flyger. Och flyger gör de. Fladdermössen var dotterns favorit på resan. Hmm.

Århus
Danmarks näst största stad är riktigt trevlig. Det finns många kaféer, restauranger, bra shopping och mycket att se. Staden är helt klart värd ett besök.

aros_kollage_blogg

En del av succéfaktorn på ARoS konstmuseum var nog att man kunde vara en del av konstverken.

ARoS
Århus konstmuseum ARoS var den sevärdhet jag trodde barnen skulle gilla minst. Efter över fyra timmar av traditionell konst, interaktiva installationer, video och en regnbågsfärgad 360 graders korridor på taket var vi tvungna att gå för vi var så hungriga. Jag hade helt fel. Det blev en klar succé!

Den Gamle By

Den gamle by
Den gamle by ligger mitt inne i Århus och är ett museum som består av 75 historiska hus från 24 byar och städer i Danmark. Här upplever man livet som det var förr med tidstypiska hus och den tidens människor. Museet berättar Danmarks historia från Christian den IVs tid (1588 till 1648), via HC Andersen (1800-talet) och fram till 1974. Det finns restauranger, godistillverkning, godisbutik och mycket, mycket mer. Under jultid är det också stort fokus på just julen. Riktigt mysigt!

Moesgaard museum

Moesgård
Eftersom vi fastnade så länge på ARoS blev vi tvungna att välja mellan Den gamle by eller Moesgaard för att hinna i tid till färjan. Denna gång blev det Den gamle eftersom de har så många mysiga julaktiviteter och upplevelser vid jul. Men vi får se det som att vi har en riktigt bra anledning att återvända till Århus. Vad är då Moesgård. Jo, en kulturhistorisk museeupplevelse med arkeologiska och etnografiska utställningar.   Hösten 2014, närmare bestämt den 11 oktober, invigdes den helt nya, coolt designade byggnad vid Moesgaard. Det verkar så häftigt så vi måste ju bara återvända till Århus!

Brasseri 2takt i Fredrikshamn
På vägen hem passade vi på att äta på vår favoritrestaurang i Fredrikshamn; Brasseri 2takt. Så himla god mat, mysig miljö och trevlig personal. Dessutom kan man få en historisk återblick över Fredrikshamn när man behöver lätta på trycket. Trappan upp till andra våning och väggarna utanför toaletterna är fyllda av bilder på Fredrikshamn i olika tidsepoker.

Bryggbesök på Stena Jutlandica

Hemresa med Stena Jutlandica
Ombord på Stena Jutlandica mötte vi en gammal bekant; befälhavare Karl-Olof Svensson som tog oss med upp på ett bryggbesök. Uppe på bryggan fanns både kaptenskläder och mössor i små storlekar och kikare att låna. Det var ett uppskattat besök. Alla som vill, kan anmäla sitt intresse i informationen och beroende på väder, vind och situation kan man få komma upp och ta sig en titt på bryggan.

Det var kul att upptäcka något nytt och inte bara åka till de vanliga favoriterna The Reef och Skagen. Det blev 4 tummar upp av 4 från familjen. En perfekt weekendresa. Vad vill du helst utforska i Danmark? /ylva.