Utflyktsfavorit 2013: Rubjerg Knudes översandade fyr och Blokhus på danska västkusten

Danmark | Inga kommentarer

Vi ville ta reda på vilka era rese- eller utflyktsfavoriter var 2013 så vi började med att fråga Linnéa Schmidt på Göteborgs Universitet. Efter att hon för ca 3 år sedan fallit pladask för en dansk blev hon plötsligt en Kattegatt-pendlare. Det har alltså blivit en hel del analyser och experimentplaneringar ombord på Stena JutlandicaStena Danica och hennes favorit Stena Carisma – enligt henne själv inte så pjåkiga kontor. Danmark, tillsammans med färjorna, har nu blivit hennes andra hem och kärleken till Danmarks platta landskap, fantastiska kustlandskap, goda mat och trevliga människor växer för varje resa. Nedan kan ni läsa om en av hennes favoritutflykter 2013.

På västkusten ligger en liten by som heter Lønstrup och alldeles i närheten kan man ta en lång promenad ut till Rubjerg Knude fyr. Fyren är världens enda ”översandade” fyr. För bara några år sedan kunde man se husen också (kolla på de bilderna på den här sidan för att få en uppfattning), men nu är det bara fyren som är kvar. Man tror att den kommer att ramla i havet om ca 15-20 år. När den byggdes år 1900 låg den 200 m från stranden. När man åker mot Lønstrup så kan man se enorma sanddyner vid horisonten, riktigt häftigt. Inte en helt vanlig syn.

blokhusstrand3_564

Blokhus strand

Om man fortsätter söder ut längs västkusten kommer man till Blokhus med dess fina strand. En kväll i Blokhus lyckades vi gå förbi infarten till stranden ca 20.55.  Klockan 21.00 varje kväll mellan den 2 juni och 17 augusti smäller de av ”Blokhuskanonen” (De har en egen hemsida ). Ett trevligt litet jippo vi tänkte vi kunde stanna för att se. I folkmängden stod jag förväntansfullt med blicken på kanonen… Helt plötsligt så stod jag mitt framför den med en farbror i särk hållandes min ena hand. Farbrorn, eller ”kaptenen”, hade frågat efter en svensk och min danska pojkvän hade glatt vevat på – vilket resulterade i att jag helt plötsligt befann mig bugandes framför kanonen och folkmängden med en stormtändsticka i ena näven och en farbror i särk i den andra. Hur hände detta, tänkte jag samtidigt som jag liksom skrek ut att jag hette Linnéa osäker på om det verkligen var det han hade frågat. Jag tände på, och sjuhiilviite va det small – BANG! – och sedan fick jag buga ca 7 gånger till innan jag skakande återigen slank in i folkmängden. Wow!

LinneaSkjuterKanon_564

Linnea skjuter kanon i Blokhus

Vad är ditt favoritminne från 2013? /ylva.

Ylva Vitorovic ansvarar för Stena Lines sociala kanaler. Här kan du läsa mer om henne och oss andra som skriver här på Resebloggen.

Relaterade länkar:
Linnea Schmidt var vår första Stena Line Storyteller på prov. Vill du också bli en storyteller? Anmäl dig här!