Familj på cykelsemester

Utomlands med barnen – med budgeten intakt

Danmark | Inga kommentarer

Ett minnesvärt sommarlov behöver inte kosta skjortan. I och kring Frederikshavn finns aktiviteter och sevärdheter i alla prisklasser – många av dem helt gratis.

Visst, på ett intelligent plan vet man att de sociala flödenas bild av ”alla andras” sommarlov inte stämmer överens med verkligheten. Men det är ändå rimligt att bli lite nedslagen av Instagrams all inclusive-bufféer och turkosa vatten när man själv inte kan finansiera en chartervecka med familjen.

Happy kramas

Omedelbara roligheter

För dig som vill ta dig utomlands med barnen på liten budget kan lösningen heta Nordjylland. Reser du med Stena Line börjar det roliga för barnen redan på överfarten. Alla Danmarksfärjor har lekrum ombord och Stena Danica har en hel våning för barn. Dessutom erbjuder Tumlaren Happy underhållning och spännande lekar under hela sommaren.

Boendet – en del av äventyret

Vem säger att man måste bo på hotell på semestern? För de minsta i familjen kan det vara mycket roligare och mysigare att tälta. På Nordstrand Camping precis norr om Fredrikshavns centrum kostar det endast 10 danska kronor om natten för en tältplats (efter 12 augusti). Då får du tillgång till såväl campingens servicefaciliteter som till exempel inomhuspoolen. Sedan kan du själv välja om du vill betala extra för inträde till lek & bus-landet eller för wifi-uppkoppling. Vill du hellre bo under stabilare tak finns BB Hotels mitt i smeten i Frederikshavn. Ett rum för två vuxna kostar drygt 500 DKK natten och barn upp till 5 år bor gratis.

Upplev mer på två hjul

Oavsett om du hyr på plats eller tar med dig på färjan så är det en god idé att ha cykel till hands i Frederikshavn. Nordjylland är platt och cykelbanorna generöst tilltagna. Med minsta barnen i en kärra eller stol där bak tar ni er enkelt mellan Fredrikshavn och exempelvis Skagen, där det är helt gratis att gå ut på Grenen och uppleva hur det känns att stå med bara fötter där två hav möts.
En kortare cykeltur går till idylliska Saeby, strax söder om Frederikshavn. Det lilla samhället är känt för sina vackra hus, mysiga smågator, vackra småbåtshamn och högkvalitativa fiskrestauranger. Här finns också en riktigt fin och barnvänlig sandstrand.

Muséer och parker

Precis som hemma så har danska muséer ofta mycket skoj att erbjuda barn. Dessutom är alla statligt erkända muséer gratis för barn upp till 18 år och många har fri entré för samtliga besökare. På Visit Denmarks hemsida kan du söka efter muséer och kolla hur det ser ut med priser.
Vill ni hellre hålla er utomhus finns det gott om platser som är tillgängliga utan kostnad. Palmestranden i Frederikshavn är långgrund och toppen för barn. Här finns, förutom 100 palmer och finkornig sand, fräscha toaletter och en strandbar. Vill ni inte bada finns det flera roliga äventyrslekplatser. Som den vid Kappelborg i Skagen eller den stora ”naturlekplatsen” vid Rønnerhavnen i Frederikshavn.

Linje: Göteborg-Frederikshavn
Avgångar: minst fem om dagen
Överfartstid: tre timmar och en kvart
Färja: Stena Danica och Stena Jutlandica
Tidsfördriv ombord: restauranger, shopping, barer, soldäck och lekrum