Var finns julens bästa marsipan?

Danmark Tyskland | 1 Kommentar

Varför blev det just en marsipangris, och inte en fisk eller något annat djur? Och visste du att marsipan även kan bota sömnlöshet? Här hittar du både nödvändig och helt onödig kunskap om marsipanen till julfirandet.

Medan vi mestadels äter marsipan till jul finns andra som gärna gör det året runt. Både Odense i Danmark och Lübeck i Tyskland anser sig vara marsipanens hemstad.

 

TYSKLAND FÖR marsipanälskare

Glöm bratwurst och surkål – går båtresan till Tyskland i jul är det marsipan som gäller! Besök  den nordtyska hamnstaden Lübeck i delstaten Schleswig-Holstein. Här kan du  i november och december besöka den berömda julmarknaden i gamla stan som  invånarna har arrangerat i nära 400 år.

Men det finns just en sak i Lübeck som är ännu mer känd än julmarknaden – marsipan. Mängder av marsipan, och  särskilt marsipan från Niederegger. De goda smakerna passar perfekt till julfirandet eller som klappar under granen. I Tyskland där marsipantradition sträcker sig ända till 1806 kallas all marsipan med över 70 procent mandelinnehåll för “edelmarzipan.” Den enda marsipanen som har högre mandel innehåll än edelmarzipan är just den från Lübeck. Med andra ord  — det kan inte bli mycket ädlare.

marsipan_illustrasjon_1

 

Marsipan i förtrollande omgivningar

Odense är en spännande stad att besöka om du ska utforska Danmark innan jul. Fyns huvudstad är känd för sin älskade HC Andersen och för sin goda marsipan. Odense är ett mecka för alla sötsugna. Odensemarsipan, choklad figurer, nougatägg, bakverk med nötter och mandel finns överallt  i staden. Om du av någon anledning inte är fötjust i marsipan kan du istället testa en himmelsk “hindebærflødebolle” av den legendariske Frellsen Konfektureforretning.

 

Gristraditionen

Många anser att julen inte blir densamma utan marsipan och marsipangrisar.  Men varför just marsipangris? Kunde det inte lika gärna varit en marsipanfisk, eller en ko? Det finns många olika bud kring vad som egentligen är anledningen till detta.

Enligt marsipantillverkaren Nidar ska  traditionen ha kommit efter deras julkollektion från 1915 där bland annat marsipangrisen fanns med. Andra tror att det kan ha något att göra med vår långa tradition av griskött. Grillad gris med äpple i munnen, fläsk, revben, korv och sylta är långvariga traditioner, både  på julbordet och till festen. Till och med vikingarna åt griskött vid sitt midvinterfirande.

Traditionen att dölja en mandel i gröten är däremot mer säker. Den är i själva verket utbredd i stora delar av Skandinavien och kommer förmodligen från det lekfulla företaget “kunglig bean” på 1500-talet. Då var det en böna som var gömd i en pudding och den som hittade bönan fick hitta på namn till de andra kring bordet. Traditionen gällande mandeln säger dock att upphittaren av mandeln får gifta sig nästa år.

marsipan_illustrasjon_2

Sov gott med marsipan

Marsipan är något vi människor har ätit länge, i själva verket går det tillbaka ända till år 900. På den tiden gjorde godistillverkare en söt mandelmassa av mandel och socker. Senare började marsipanen tillverkas av apotekare istället, särskilt i den norra delen av Europa. Där såldes den inte enbart för sin söta och goda smak utan även som ett botemedel mot sömnlöshet.

Sug på det nästa gång du står med en marsipangris i handen. Det är inte bara svingott!