Utsikt över Rigas arkitektur

Citycampa billigt och bekvämt i vackra Riga

Lettland | Inga kommentarer

Bedövande vacker arkitektur, rik historia, prisvärd shopping och spännande matkultur. Det är lätt att förstå varför Riga hamnar i topp på många resmålslistor. Med flera campingar i city är det dessutom en perfekt destination för dig med husvagn.

Baltikums största stad och Lettlands pärla Riga är känd som staden med de vackra husen. Över en tredjedel av dem är byggda i så kallad jugendstil och fasaderna är fulla av knasiga utsmyckningar och torn. Överhuvudtaget är Riga en estetisk fullträff. En promenad genom den historiska innerstaden – som står med på UNESCO:s världsarvslista – innebär många så kallade fotoögonblick.

Billigt boende – nära till allt

Knappt tre timmar av körning-med-släp från Stena Lines Lettlandshamn i Ventspils ligger huvudstaden Riga. Med flera campingar inne i stadskärnan är det är riktigt husvagnsvänlig stad. För under en hundring natten kan du få plats för bil och husvagn med hela stadens utbud på bekvämligt gångavstånd. Campingarna är fullt utrustade med matlagningsmöjligheter, el, vatten och annan service.

Överraskande smaker

Närheten till Ryssland gör sig påmind i det lettiska köket där öst möter väst. Det finns gott om helryska restauranger i stan och även på lettiska lokaler är pelmeni – rysk ravioli – och blini – ryska fyllda plättar – vanliga inslag på menyn. För en riktig gourmetupplevelse kan fine dining-restaurangen Vincents rekommenderas. Här på kändisarnas favoritställe i Riga är inredningen lika innovativ som menyn.

Spännande shopping

Alla som älskar bärnsten eller linnetyg får sitt lystmäte i Riga. Shopping av inhemska produkter överlag – missa inte örtlikören Black Balsam som sägs bota det mesta – är en angenäm upplevelse för plånboken. På Riga Central Market – Europas största inomhusmarknad med fem paviljonger på totalt 72 300 kvadratmeter – fyndar du autentiskt hantverk, grönsaker, kött, mejeriprodukter och bröd. På lördagarna är det utomhusmarknad med närproducerad mat och konst i Kalnciemakvarteret. Berga Bazars är ett mysigt område med lite mindre, nischade butiker.

Jurmala strand

Hel och ren

Har du lust på en uppfriskande utflykt så ligger Jurmala endast två mil från Riga. Staden beskrivs ibland som hela Europas kurort och har lockat till hälsoresor i mer än 150 år. Den är känd för sin 26 kilometer långa vita sandstrand, hälsosamma luft, välgörande lera och för mineralvattnet. Men även i Riga finns det gott om möjligheter till kropps- och själavård – allra oftast till en billigare peng än hemma i Sverige. Femstjärniga Espa Riga har beskrivits som norra Europas lyxigaste spa. Park Spa ligger lite lägre i pris, men hamnar alltid högt på topplistorna.

Faktaruta – campa i Riga

Riga City-Camping ligger centralt beläget på en av öarna mitt i Daugavafloden. Här har du gångavstånd till allt vad Riga centrum kan erbjuda. Prisexempel: husvagnsplats: 12 EUR per natt, duscha: gratis, tvätta kläder: 4,5 EUR.
Riverside Camping ligger på Daugavaflodens strand med utsikt över gamla stan. Rigas stadskärna ligger endast fem minuter bort med campingens egna båtöverfart. Prisexempel: husvagnsplats: 10 EUR per natt, duscha: gratis, tvätta kläder: 4 EUR.
Camping-Riga Musu Draugiem erbjuder en naturskön och alldeles tyst miljö endast 17 kilometer från centrum. Prisexempel: husvagnsplats: 14 EUR per natt, duscha: 1 EUR, tvätta kläder: 5 EUR.

Linje: Nynäshamn-Ventspils
Avgångar: en på morgonen och en på kvällen. Välj mellan hytt och vilstol vid nattresa
Överfartstid: Från 8,5 timmar
Färja: Stena Flavia eller Scottish Viking
Tidsfördriv ombord: restaurang, butik, bar och spelmaskiner
Avstånd Ventspils-Riga: cirka 19 mil, eller 2,5-3 timmars körning med husvagn