Res till mysiga Riga i höst och vinter!

Lettland | Inga kommentarer

Riga är perfekta destinationen för de som vill komma bort från vardagen och njuta av höst och vinter. Därför har vi här samlat en del tips för att du ska kunna maxa din semester i Lettlands huvudstad!

Latvian National Opera

För den kulturintresserade lockar alltid ett besök på Latvian National Opera. Byggnaden, med den vackra arkitekturen, byggdes år 1863 och har sedan dess renoverats ett flertal gånger. Här kan du se förtrollande föreställningar och utbudet är brett för att alla ska hitta något i sin smak. Ett tips är att se uppsättningen av Svansjön eller varför inte gå på premiären av balletten “De tre musketörerna” som är den 26 oktober i år 😉

Upplev Gamla Stan

Det finns knappast något mysigare sätt att spenderna en höst- och vinterdag på än att vandra runt bland gamla byggnader och trånga gator. Att bara gå runt bland alla små kaffér i Gamla Stan i Riga är väl värt ett besök. Du kan även få en klar utsikt över Riga i St Peters kyrkan vars ton är hela 72 meter högt! Dessutom måste du även passa på att besöka Rigas katedral.

Dick en kopp varm, lokalproducerad choklad

För kallare dagar passar det perfekt att dricka en varm choklad. Lettland har länge producerat sin egen choklad och det kändaste märket heter Laima. Den första butik i Lettland som sålde egenproducerad choklad öppnades redan år 1870 och företaget bakom chokladen bildade år 1925 ett dotterbolag som fick namnet “Laima”. För chokladfantasten är ett besök på Laima Chocolate Museum väl värt ett besök!

Gå på museum

Riga erbjuder en mängd olika museum med olika inriktningar. Nyrenoverade Latvian National Museum of Art visar konst från åren 1945-2000. The Ethnographic Open-Air Museum of Latvia, Lettlands folkmuseum, ligger vid sjön Yugla vid utkanten av Riga och visar byggnader och diverse objekt från traditionell lettisk bondekultur. En rolig kuriosa är att museet grundades år 1924 efter att bland anant ha inspirerats av svenska Skansen. För den fotointresserade turisten finns Latvian Museum of Photography, som är Rigas enda museum som inriktat sig på fotografi. Vidare finns exempelvis även Riga Film Museum och Latvian Sport Museum. Kort och gott kan man säga att Riga erbjuder en mängd olika museum för olika smaker.

Gå på julmarknad

Julen är en underbar tid och på flera platser i Riga kan du gå runt och titta på mysiga julmarknader. Marknaderna erbjuder allt från varm choklad, bakverk och stickade vantar/mössor. I luften ligger doften av pepparkakor och egenstöpta ljus. Totalt finner du tre julmarknader i Riga, två av dessa ligger i Gamla Stan och en ligger vid Esplanade Park.