Säkerhetsövning till sjöss

Ombord | Inga kommentarer

Efter 18 år till sjöss så blir man ganska van. Van vid att alltid få se havet, året om och i alla möjliga väderförhållanden. Van vid att jobba på en arbetsplats som i bland rör på sig. Van vid att man aldrig får komma försent till jobbet, för då åker arbetsplatsen i från en. Och van vid att ha säkerhetsövningar.

För när man jobbar ombord som har man alltid två uppgifter; en uppgift som är ens arbetsuppgift; du kan vara kallskänka, eller jobba i butiken, eller vara matros, eller jobba i maskin, m.m. Och sedan har du en uppgift till, en uppgift som du har dygnet runt under ditt arbetspass och det är din säkerhetsuppgift. Det ska sitta i ryggmärgen vad just du ska göra om det blir ett skarpt läge ombord och larmet går. Och för att vi ska drillas och verkligen kunna våra uppgifter så har vi säkerhetsövning ombord varje vecka, året om.

Vid dessa säkerhetsövningar så iscensätts olika scenarior, och vi ombord ska lösa uppgiften; släcka elden, eller fånga upp den som fallit överbod, eller hitta den gömda bomben, eller vad det nu är som vi låtsas sker under övningen. Detta gör vi som sagt varje vecka, året om på alla Stena Lines fartyg.

Men så en-två gånger om året så har vi en storövning ombord, då även räddningsinsatser från land involveras, och det hade vi nu med Stena Nautica i Grenaa. Då hade vi figurerat brand ombord både i hytter och på bildäck, samt kemutsläpp på bildäck, man överbord och många skadade passagerare.

Detta var en fyratimmarsövning som vi hade tillsammans med dansk räddningstjänst (brandkår och ambulans), samt dansk polis och danska kustbevakningen, och förstås Stena Lines landorganisation som går in i katastrofberedskap och har kontakt med myndigheter, etc. Det är med andra ord en himla massa människor och instanser inblandade vid en storövning….precis som det är i verkligheten om något skulle inträffa.

Nu är det sen eftermiddag, och övningen avslutad, och nu är vi i besättningen trötta (för alla har ju verkligen fullt upp med att utrymma fartyget, ta hand om skadade, släcka bränder, etc)….men vi kan känna oss väldigt nöjda och stolta, vi visade att vi kan våra säkerhetsuppgifter och att vi tog uppgiften på allvar 🙂

Här kommer lite bilder från Stena Nauticas storövning i Grenaa! (och när jag tittar på bilderna så inser jag att jag faktiskt har ett ganska speciellt jobb!)

Skadad

Sminköserna är duktiga på att sminka trovärdiga skador!

Skadad-in-action

Skadad in action

Insatsstyrkan

Rits-styrkan har kommit ombord för att bistå oss.

Ledningsgruppen

Full koncentration på bryggan.

Sjukvårdsgruppen

Sjukvårdsgruppen tar hand om skadade och upprättar en samlingsplats

Skadad-räddas-från-brinnande-hytt

Skadad1

Samarbete mellan sjukvårdsgruppen ombord, samt räddningstjänsten i land.

Brandbekämpning-på-bildäck1

Vår brandgrupp ombord bekämpar brand på bildäck.

Danska-kustbevakningen

kustbevakningen bistår med hjälp.

Lite-rörigt-på-bildäck....

Lite rörigt på bildäck blir det…..

IMG_3561

Räddningsstyrkan äntrar Stena Nautica via lotsporten när fartyget är ute till havs (det gäller att inte vara vinglig på benen när man klättrar in genom lotsporten på ett fartyg som rör sig).

Helikopter

Läkarhelikoptern

Som sagt; ibland inser man att man har ett lite ovanligt yrke…trots att man är van.
/Anna.

Anna Rönnquist skriver om shoppingen ombord och jobbar på Stena Nautica. Här kan du läsa mer om henne och oss andra som skriver här på Resebloggen.