
Annikas västerbottenpaj – perfekt för kräftskivan!
Äntligen kräftskiva! Och vad passar bättre än en god västerbottenpaj? Vi frågade vår kollega Annika, en riktig fena på matlagning, om hennes bästa västerbottenrecept. Detta recept är både gott och enkelt att göra, perfekt för en kräftskiva.
Det här behöver du
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
3 msk kallt vatten
Fyllning
250 gram riven Västerbotten ost
100 gram finstrimlad och välsköljd purjolök.
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
Salt och peppar.
Så här gör du
Pajskal
Häll ner vetemjölet i en matberedare med kniv och blanda sedan ner smöret. Tillsätt vattnet sist tills det blir en ”degboll”.
Låt vila i kyl 1 timma.
Tryck ut i en pajform, nagga degen i botten och grädda i 175 grader cirka 10 min.
Ta ut från ugnen.
Fyllning
Blanda den rivna osten med alla ingredienserna och smaka av med salt samt peppar.
Häll i fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Baka i ugn i 175 grader tills smeten ”stannat” och fått en fin färg.
Ät ljummen eller kall-utmärkt till skaldjur eller bara som den är.
Hälsningar Annika