Adventmingel

Bjud in till adventsmingel!

Ombord | Inga kommentarer

På söndag är det första advent. Hur det är möjligt? Det känns som det var sommar alldeles nyss. Även om denna mörka och kalla årstid inte direkt är allas favorit så är den ju perfekt för att tända ljus, dricka varma drycker och mysa med vännerna. Vi bad kocken, fotografen och matbloggaren Michael Krantz ta fram lite nytänkande recept matchade med våra juliga drycker från vår bordershop ombord för säsongens adventsmingel. Det är bara att börja bjuda in vännerna!   

Äntligen är det tillåtet att börja julpynta lite hemma, det är ju dessutom ganska långt kvar till julafton så julstressen kan inte riktigt tagit tag i dig. Passa på att bjuda hem lite vänner på adventsmingel.

När gästerna anlänt bjuder jag på en varm fläder- & gindrink och saltrostade chilimandlar. Drinken går att förbereda så att den bara är att värma när gästerna är på ingång, mandlarna kan du göra dagar i förväg.

Pizzorna är godast nygräddade, degen gör jag helst dagen innan och låter den jäsa över natten i kylen. Kavlar ut på bakplåtspapper i förväg, sen är det bara toppa och grädda. Ringlar över lite flytande honung och serverar med Lindeman’s Chardonnay.

Självklart behöver man något sött, pepparkakstiramisu är perfekt. Lätt att fixa i god tid. Förutom en kopp kaffe så passar pepparkakslikör riktigt bra till.

/Michael Krantz

Fläder- & gindrink

Fläder- & gindrink, 6 glas

3 dl outspädd fläderblomssaft
5 grovkrossade enbär
1 dl gin
3 dl torrt vitt vin

Gör så här
Koka upp saft, enbär. Låt dra en halvtimme. Sila av kryddorna genom ett filter. Tillsätt vin och gin. Värm försiktigt utan att det kokar.

Rostade chilimandlar
200 g sötmandel
1 msk honung
0,5 tsk salt
0,5 tsk cayennepeppar

Gör så här
Blötlägg mandlarna i vatten 10 minuter. Slå bort vattnet och låt mandlarna rinna av. Droppa över honung, salt och cayennepeppar och rosta i en torr stekpanna.

PIZZA MED GRÖNKÅL, MÖGELOST, PÄRON OCH HONUNG,

Pizza med grönkål, mögelost, päron och honung, 4 pizzor

25 g jäst
2 msk olivolja
1 tsk salt
2,5 dl vatten
7 dl vetemjöl

1 dl crème fraîche
100 g grönkål, färsk

130 g cambozola, ädelost
2 päron
flytande honung

Så här gör du
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite vatten och rör tills jästen lösts. Häll på resten av vattnet, olja, salt och vetemjöl. Låt jäsa 30 minuter i rumstemperatur eller allra helst i kylen över natten.

Dela degen i fyra delar och kavla ut till runda pizzor. Dela grönkålen i små bitar, vänd i lite olja och salt. Bred på crème fraîche, strö över grönkål och smulad ädelost, skivat päron.

Sätt in pizzorna i 250°C och sänk till 200°C när du satt in pizzorna. Grädda 10 minuter, tag ut slice:a och droppa över lite flytande honung.

PEPPARKAKSTIRAMISU

Pepparkakstiramisu

12 pepparkakor
200 g färskost, neutral
2,5 dl vaniljkesella
1 msk florsocker
1 burk mandariner
kakao

Gör så här
Öppna mandarinburken, häll i en sil och låt rinna av. Krossa pepparkakor och lägg i botten på fyra glas. Blanda färskost, florsocker och vaniljkesella. Lägg lite av mandarinklyftorna på smulorna, fyll på med färskoströran och avsluta med lite fler mandariner. Pudra över lite kakao strax före servering.

Dryckerna

Premium Dry Gin Gin 1L
Torres Viña Sol Vitt 0,75L
Lindeman’s Chardonnay Vitt 3L
Michel Miclo Gingerbread Liqueur Likör 0,5L

 

I år dammar vi av traditionerna och tänker Provence och Blossa, pizza och adventmingel. Vi hoppas att ni vågar testa och kommer att tycka om dessa rescept och kombinationer! Ha en underbar advent! /ylva.

Tags:

Ylva Vitorovic

Ylva is responsible for Stena Line's social channels. Here on A ferry nice blog, she writes about our history, our ferries, our people, etc. Don't hesitate to comment and ask questions.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Tvingade fält är markerade med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.