Birger

“Det känns bra att vara en del av miljösatsningarna”

Ombord | Inga kommentarer

Birger Kristensson arbetar som ingenjör ombord på metanoldrivna Stena Germanica. Han gillar sina arbetstider, att ge intresserade gäster den stora rundturen i maskinrummet och den innovativa tankegången på Stena Line.

– Fartyget jag jobbar på är världens första som drivs med metanol. Sådana stora satsningar på miljövänliga lösningar är framtiden för sjöfarten tror jag, och det känns bra att vara en del av det. För oss som jobbar i maskin är miljötänk självklart. Jag ser det som en vinst i alla ändar, både för miljön och företaget.

Birgers jobb innebär bland annat att övervaka driften och bunkring av bränsle. Han jobbar i två veckor, tolv timmar om dagen och sedan är han ledig i tre veckor. Ett schema som har sina för- och nackdelar.

– Jag har tre små barn hemma så det är tufft för min fästmö när jag är borta, men å andra sidan: när jag väl är hemma tycker hon att det är mycket bättre än om jag hade haft ett jobb med vanliga tider. Det tycker jag med, säger Birger.

– Jobbet kan vara ensamt ibland, särskilt på natten, men jag gillar det. På dagarna är det fullt av folk och stor aktivitet här i kontrollrummet där jag är mycket. Det händer att passagerare knackar på också. Det kan vara sådana som är nyfikna på hur maskinerna fungerar eller som har funderat på att börja jobba hos oss och vill se hur det ser ut. Jag brukar ge dem Lilla eller Stora Vändan i maskin, beroende på hur intresserade de är. Det är roligt att visa hur vi har det och vad vi gör, berättar Birger.

Han tycker att den som får chansen att arbeta på Stena Line ska ta den.
– Det är en trygg och stabil arbetsgivare med utvecklingsmöjligheter inom flera områden. Dessutom är det ett företag som inte bara brukar fartyg, utan också utvecklar och bygger dem på ett innovativt sätt utan att vara rädd för att investera i nya tekniker, säger Birger.

Namn: Birger Kristensson
Utbildning: Sjöingenjör
Jobbar som: 2:e fartygsingenjör på Stena Germanica
Medarbetare hos Stena Line sedan: 2005

//Maria