Kapten Kenneth gillar julen på Stena Line

En äkta sjökapten som är galen i julen

Ombord | Inga kommentarer

Det var när vi skulle fota för vårt lojalitetsprogram Extra som vi upptäckte honom. Kapten Kenneth. Han är inte bara en äkta sjökapten, numer är han fotomodell och filmstjärna också! Till vardags, när han inte extrakäcker för oss på marknadsavdelningen, är han kapten på Sten Danica och hans intresse för båtlivet startade redan när han var liten pojk. Här berättar han om sin tid till sjöss och varför just julen är hans favorithögtid.

Jag bestämde mig för att bli sjökapten när jag var ung pojk. Jag började i vargungarna och sedermera i sjöscouterna. På den vägen är det. Efter fyra år på fartyg över hela världen hamnade jag 1975 i färjefarten. Tanken var att jag bara skulle vara hemma över sommaren. En sommar som fortfarande varar, så att säga.

Inom Stena Line har jag arbetat ombord på flera färjor. De tre senaste är Stena Nautica, Stena Saga och Stena Danica. Min första kontakt med Stena Line var 1972 i samband med att jag som ett led i min yrkesutbildning gick en termin på sjömansskolan Barken Viking. Jag jobbade extra några helger på dåvarande Stena Danica. Första passet var i grovdisken. Andra passet betydligt lättare. Då jobbade jag i spritutskänken med att mäta upp sprit till servitörerna.

Jag gillar föreningslivet och är engagerad i olika klubbar och föreningar, bl.a. Skåres Båtklubb där jag är ordförande samt Svenska Kennethklubben där jag varit medlem i 22 år. Att arbeta med människor, göra det jag kan för att bidra på ett positivt sätt har alltid varit viktigt för mig, inte minst i mötet med våra gäster. Ett sådant möte blev väldigt speciellt för mig;

Sista personbilen som kördes ombord fick precis plats genom att fronten gick under en lastbil. Men det var dåligt väder och mycket sjö. Lastbilen gungade och strålkastaren på personbilen blev förstörd. Detta upptäcktes vid ankomsten på morgonen. Besättningen bad föraren vänta på kajen med sin bil, så skulle det komma en styrman och skriva skadeanmälan. Det var jag som var styrmannen. Jag fick telefonsamtalet om den skadade bilen, tog fram nödvändiga formulär och begav mig mot bil och förare. Jag tänkte att det inte direkt var bästa sättet att börja dagen på. Jag hade ju tidigare mött passagerare som fått sina bilar skadade. Nåväl, jag kom fram och hälsade och sa ”Ja, det var ju inte bra det här”. Då sa föraren ”Vadå, det är bara en bil”. Vi löste alla problem och jag bjöd på frukost medan kajpersonalen i Grenå ordnade med att bilen kom på verkstad och strålkastaren fixades. Jag tyckte att föraren tillsammans med sin mamma och lille son skulle höra av sig när de åkte hem så jag kunde bjuda på ett bryggbesök och lite fika. Dom hörde av sig och för att göra en lång historia kort: Föraren av bilen heter Christina och vi är nu gifta sedan ett antal år och har tillsammans vår nu vuxna son Jesper som jag adopterat. Så visst tar Stena Line hand om sina passagerare.

Helger och högtider är trevliga även om vi som jobbar till sjöss inte alltid är hemma. En speciell högtid som ligger mig extra varmt om hjärtat är dock julen. Människor i allmänhet blir lite snällare och visar lite extra omtanke. Jag älskar att ge bort julklappar till barnen. Det är så härligt att se glädjen i deras ögon när de får sina klappar. Julen är viktig för mig så jag vill gärna planera och ordna i god tid. Det är bland annat tradition att jag tillreder skinkan till julafton. En skinka som vi beställer redan på våren hos den ekologiska gården Ängavallen i Vellinge. Jag gillar att hålla på traditioner, speciellt när det gäller julen, julskinkan är en. Även om det brukar bli väldigt mycket att stå i fram till själva julafton är det ändå roligt eftersom folk blir så glada. Då är det skönt att kunna ta igen sig, låta julefriden sprida ut sig och bara umgås med familjen i lugn och ro.

Vi tackar Kenneth för att han ville dela sin historia med oss. Har du, som Kenneth, alltid vetat vad du vill jobba med? Och vilken är din favorithögtid? /Ylva.

Jul Stena Line Kapten Kenneth