Everything goes with Champagne!

Ombord | Inga kommentarer

Kära vänner, nytt år och nya möjligheter! Och självklart ska alla nya möjligheter firas med champagne oavsett det handlar om nytt år, jobb, utbildning eller andra förändringar! Ska vi bestämma att vi försöker fira lite mer i vardagen? Livet blir SÅ mycket festligare då! Dessutom SÅ värt det! Har man fått besked om nytt jobb en tisdag- så break out the champagne! Får man det där lägenhetskontraktet man önskar så break out the champagne! När första syrénknoppen brister ut mot vårsol –  absolut värt att fira! Löneförhöjning- oh yes! Billigare bredbandsabonnemang- hallelujah! En flaska bra champagne är en riktigt bra investering- i livskvalité.

Är ni med? Ska vi? Fira kul, härliga, glada, mysiga, trevliga saker i vardagen? De där sakerna som får oss lite extra varma i hjärtat. Jag är definitivt på! Och allt passar till champagne– i lagom dos. Snittar är ett ypperligt exempel och man har ofta något fiffigt i kylen att tillreda av 🙂 Idag bjuder jag på tre varianter snittar, en fisk, en kött och en veggie. Fiffigt va? Variera precis som du önskar, tillsätt, ta bort, dekorera som du vill och tycker om, det viktiga är liksom….champagnen :). Ombord hittar du följande champagne-sorter och mousserande viner: Le Noble ochPiper-Heidesieck Champagne Brut till kampanjpris,

Jag önskar er innerligt en fin och fröjdefull jul, ett härligt slut på det här året och ett helt galet bra 2014- och glöm aldrig: det blir liksom inte roligare än man gör det!
Nu kör vi- mot en härlig och fantastiskt smakfull framtid!

Tina Höstlycke
Mat, bak och champagnepassionista

Snittar 12 stycken

Rökt lax med äpple, lök och dillcrème, toppad med syrad lök

6 skivor färdigskivad kavring
Smör
200 g rökt lax i skivor

Äpple, lök och dillcrème
100 g philadelphiaost
2 msk finhackat grönt och friskt äpple
2 kvistar finhackad dill
2 msk finhackad rödlök
Salt och peppar

Syrad lök
½ rödlök
1 tsk salt
1 tsk socker
3 msk saft från pressad citron

Skär löken, gärna i så tunna ringar som möjligt. Häll över salt, socker och citronsaft. Låt dra minst 5 minuter. (Gör gärna dubbel sats, eller tredubbel sats! Så gott på smörgås, till fisk, hamburgare eller pulled pork- eller till allt faktiskt. Förvara i glasburk i kyl 🙂

Skär till kavringen i lagom små bitar, eller tryck ut runda små slantar med hjälp av ett snaps eller likörglas. Smöra med riktigt smör. Bred ut cremen över varje laxskiva och rulla, dela sedan varje rulle på mitten. Ställ de små ”sushiformade” bitarna  på kavringen, garnera med dill och rejält med syrad lök.

Piper_råbiff

Piper och råbiff

Miniråbiff på crostini med senapscrème

12 crostini

Råbiff
300 g nötfärs (gärna högrevsfärs) och frys den innan
2 msk finhackad rå gul eller röd lök
1-2 msk dijonsenap
2 inlagda milda finhackade jalapeno
½ ägg
Salt och peppar
(Vill man tillsätter man hackad persilja istället för jalapenos? Kanske ett par droppar liquid smoke istället för dijon?)

Senapscrème
3 msk kesella
1-2 msk whiskeysenap

Blanda ingredienserna till råbiffen och forma till små miniburgare. Lägg upp på crostini (eller surdegsbröd)och garnera eller bottna gärna med rödbetsgroddar(eller vilka vilda och snygga groddar somhelst), senapscrème och rostad lök. Föredrar du hellre färsk riven pepparrot så kör på det!

Getost

Gratinerad getost på smördeg & LeNoble

Gratinerad getost på smördeg med fikonmarmelad och rostade mandelspån
Färdiga smördegsplattpr
Getost, valfri sort- men supergod
Fikon, hallon, morotsmarmelad eller annan söt och snygg marmelad
Rostade mandelspån

Skär smördegsplattorna i trekanter, fyrkanter eller runda.. Lägg på en skiva getost, så tjock som du vill. Gratinera i ugn ca 10-15 minuter i ca 180 grader. Om du vill kan du pensla plattorna med uppvispat ägg innan du stoppar in dem i ugnen om du vill ha en blank yta. Låt de svalna och lägg på en liten klick marmelad och strö sedan över mandeln. Dra ett litet varv över med pepparkvarnen!
(Du rostar själv och lätt mandeln snabbt i ganska het och torr stekpanna)