Fyndjägare sparar pengar – går till sjöss för shopping!

Ombord | Inga kommentarer

Mina vänner kallar mig fyndjägare och det är jag nog. Utmaningen ligger i att ta god tid på sig, planera och snoka efter riktigt bra priser. Då blir det väskor, presenter, skor och jackor på outlet och utförsäljningar, butiker som specialiserat sig på att sälja till bra priser och emellanåt second-hand. På vissa ställen kan man hitta nästan obegagnade kläder och saker av bra märken och kvalitet. Men man kan även söka sig ut på havet för fynd!  Finns på sjön, så att säga. 🙂

Just detta fyndjägartips fokuserar på Danmark, men många av tipsen nedan fungerar även till Tyskland (där vi t.ex. har vår billiga Bordershop i Sassnitz) och Polen där det dessutom är otroligt billigt iland.

Vi börjar fyndjägarresan i ombordshoppen. Man vet ju att det är billigare i än iland, bara inte hur mycket. Många lever kvar i tron att ”När det var taxfree, då var det billigt ombord, nu är det dyrt”Det är helt enkelt inte så! Visst ”Taxfree-försäljningen” försvann för flera år sedan men det är faktiskt ändå mycket billigare att handla ombord än i land. I vissa fall är det så stor skillnad som halva priset mot de vanliga land-priserna och det gör mycket för en tunn plånbok, när man väl råkar vara stadd vid kassa.

buriken-w

Åker man vid rätt tillfälle har man nästan hela butiken för sig själv och kan verkligen gå igenom allt man vill se i lugn och ro!

Här kommer ett förslag på hur man kan göra om man ska köpa in ganska mycket till lågt pris:

Köp en biljett ”över dagen” till Fredrikshamn för 99 kr, gå rakt in i butiken och läs broschyren du kan ha fått vid entrén, se på priserna. Allt står ju inte i där så ett varv eller två i butiken i lugn och ro kan rekommenderas. Ett annat tips är kolla på sajten “Shopping Ombord”.

Notera det du är intresserad av och om du har möjlighet att surfa på nätet, kan du kolla vad det kostar i land. Parfympriserna + sortimentet är oslagbara och även de starkare dryckerna är klart lägre i pris. Godispåsarna är dessutom större… Sortimentet är naturligtvis inte lika stort som i land men kvaliteten är alldeles utmärkt.

provsmakning-w

Provsmakning av starkare drycker som dessutom är obevakad. Försök med det i land!!!!

Ta det lugnt på båten, ät lite gott, se på utsikten och slappna av med något gott i ett glas. Har du någon med dig som är ute i samma ärende är det naturligtvis ännu roligare att resa. Vissa dagar är det dessutom riktigt bra underhållning ombord!

Shrimp_Sandwich_Frederikshavn_Background_MG_9150-w

Den klassiska räkmackan kan intas med utsikt över Fredrikshamn, om man har vädret på sin sida!

I land i Fredrikshamn får man snabba sig över suckarnas gång och gå med raska steg in i stan och se sig om med falkögon. Kolla med fartygsvärden när du lämnar båten hur lång tid du har! Det går att hitta både kläder och dryck om man är snabb och smart!  På vägen tillbaka skyndar man sig in i Dansk Factory Outlet som ligger på vägen tillbaka till trappan och gången som leder till terminalen. Kläder för under hundralappen som känns som de sitter bra och är av anständig kvalitet, är fynd! De har lite blandade priser så man får ha koll på den stora mängden skyltar som hänger i taket.

Med sina fynd går man ombord och det är nu man satsar på att hitta den bästa platsen. Är man ensam kan det bli lite knivigt att passa sitt bagage och handla men det finns boxar att låsa in det man inte vill ska försvinna.

CIMG0195-w

Är det inte fullsatt har man alla möjligheter att hitta den bästa platsen. (Här är det på Carisma)

Ta en paus och se när färjan lämnar Danmark och gå sedan med raska steg in i Ombordshoppen.

Ta en vagn/korg och kolla vad du hade noterat på utresan. T ex kan man ju köpa tre flak öl och få en kärra på köpet. Jättebra eftersom man kan lägga ytterligare kartonger eller kassar ovanpå om man packar smart. Mest praktiskt för de mindre förpackningarna man köper är ju en ryggsäck, så klart! Både vin i flaska och i lådor är det bra priser på och ombord finns det t o m vin (Galvis) som det inte går att köpa någon annanstans. Väldigt goda och till bra priser. För att inte tala om de lite starkare dryckerna som det är riktigt bra priser på.

godisbilar-w

Löjligt stora godispåsar, kan öppnas och ätas ombord eller sparas till när de verkligen behövs!

När man har handlat är det sedan bara att sätta sig och inventera sina fynd. Ta det lugnt med lite mat och dryck och vila tills man kommer till Göteborg. Kanske se om man träffar på någon man känner. (Det händer varje gång jag reser med färjan!)

Väl hemma är det bara att packa upp sina fynd och konstatera att man har uträttat ett bra dagsverke och att festen är räddad! Ta ett glas med bubbel och lägg upp fötterna på bordet och var nöjd med dig själv! (Finns små jättesöta flaskor att köpa ombord)

/Anne
Bilderna är tagna av mig och hämtade från Stena Line.

Just detta fyndjägartips fokuserar på Danmark, men många av tipsen fungerar även till Tyskland (där finns t.ex. den billiga Bordershop i Sassnitz) och Polen där det dessutom är otroligt billigt iland. (https://blogg.stenaline.se/2013/09/shoppa-loss-i-polen/)

 

Anne Holmér Löfving har arbetat med de sociala medierna på Stena Line fram till den 16 okt 2013 och kommer att jobba vidare med sociala medier på egen hand. Hon har en egen blogg, choirsingersblogg, där hon skriver om körsång och livet som körsångare och vad som händer i Göteborgstrakten. Hon finns också på Facebook, LinkedIn, Instagram mm.