Kycklinggryta med rom

Hejhå & en flaska med rom!

Ombord | Inga kommentarer

Rom är något som vi börjat tycka mer och mer om. Det finns nog en hel del av oss som någon sen kväll beställt en rom & cola (undertecknad inräknad)… Man kan  dock misstänka att den drinken inte blandades på den bästa romen. Efter en inventering ombord insåg vi att vi hade många, riktigt bra romsorter och bad därför kocken och matbloggaren Michael Krantz ta fram några recept och drinktips. 

Rommen har nästan blivit den nya whiskyn. Bl.a. märks det på att många bartenders har börjat fråga vilken typ man önskar och kan ofta rekommendera efter vilka smaker man gillar. Här kommer ett tips från på en riktigt läcker ljummen drink. Dessutom bjuder Michael på en läcker kycklingrätt med rom. En spännande kombination!

Ljummen romdrink

Ljummen äppeldrink med rom

(4 personer)
6 dl äppeljuice av god kvalitet/hemgjord
1 st kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
2 msk kokossocker (Kung Markatta)
12 cl mörk rom (Ron Zacapa)

Gör så här
Koka upp äppeljuicen tillsammans med kryddorna, låt stå och dra på svag värme 15 min.
Tillsätt rom och sila sen drycken direkt i glasen.
Glasen får gärna vara garnerade med kokossocker och kanelkant (gnid in kanterna på glasen med lite äppeljuice, doppa i socker och kanelblandning).

 

Kyckling med kokos, vanilj & rom

(4 personer)
1 kyckling i delar

2 gula lökar
neutral olja
1 vaniljstång
1 burk kokosmjölk
1 tsk rårörsocker
3 msk rom (Captain Morgan Black Spiced)
salt & peppar

ris
finhackad gräslök

Gör så här
Dela kycklingen och bryn bitarna i olja. Tillsätt hackad lök och vaniljstången som du delat på längden. Låt allt fräsa några minuter innan strör över socker som får karamelliseras och sen slår på kokosmjölken. Låt puttra under lock 10 minuter smaka av med salt och peppar. Tillsätt romen och koka ytterligare någon minut. Servera med ris.

Recept & foto: Michael Krantz

Kycklinggryta med rom