Oslo by night

Konsert med Katy Perry + kryssning + tropiska bad = succé

Ombord | 1 Kommentar

Jag tog med dottern på en skandinavisk ”roadtrip” i helgen. Vi började med Katy Perrys konsert i Oslo, kryssade sedan med Stena Saga från Oslo till Fredrikshamn för att där avsluta med karibiskt bad på The Reef. En perfekt minisemester!

På konsert i Oslo

Min dotter har en favoritartist. Det är Katy Perry. När jag fick veta att hon skulle spela på Telenor Arena i Oslo tog jag hjälp av min kollega Biljana på Stena Line Norge för att boka och fixa. Oslo är dessutom knappt 3 timmar bort med bil från Göteborg, jämfört med Stockholms 5 timmar. Det blev så klart en uppskattad födelsedagspresent.

Vi lämnade Göteborg strax efter lunch förra fredagen. Laddade med Katy Perry-favoriter sjöng vi oss hela vägen till Oslo. Vi mötte upp Biljana och hennes dotter i gulliga Sandvika strax väster om Oslo lagom för middag på den mysiga, rustika och mycket barnvänliga Egon Restaurant, en kedja restauranger som det finns flera av inne i Oslo också.

Det var fullt med folk på Telenor Arena. Efter över en timmas väntan byttes frustration och trötthet till ren och skär glädje när det visade sig att dotterns andra favoritartist, Charli XCX, var förband! Sedan var det äntligen dags för Katy Perry att äntra scenen. Vilken show! Häftiga animationer, danser, effekter, mm. Vi sjöng oss hesa och dansade oss trötta. Lyckliga och helt slut tog vi oss hem till Biljana.

Vi vaknade upp till klarblå himmel, strålande sol samt utsikt över en fjord omgärdad av fjäll. Mer norskt än så kan det väl nästan inte bli?

För er som inte har en kollega eller kompis att bo hos i Oslo – här kommer tips från våra kollegor på Sembo;
Clarion Collections Gabelshus – ett flott hotell i de lite finare delarna (Oslo Vest). Gångavstånd till centrum och dessutom stannar spårvagnen precis utanför.
Scandic hotellen Edderkoppen och Solli är också bra. Gångavstånd till centrum med mysiga kaféer och restauranger i närheten.
Ett annat förslag är det nya hotellet mitt i centrum – Comfort Grand Central (precis bredvid Oslo Centralstation och tvärs över gata ligger Operahuset.

Katy Perry på Telenor Arena

Katy Perry på Telenor Arena – Foto Andreas Fløtra

Roliga saker att göra med barn i Oslo

Det finns en hel del roliga saker att göra med barn i Oslo. En klassiker är att sticka ut till Bygdöy och besöka museerna där, eller när säsongen tillåter, hänga på stränderna, cykla eller vandra. Bygdöy är en halvö i Oslos västra delar. Museerna du hittar där är bl.a. KonTikimuseet (min favorit),  Frammuseet och Vikingaskeppmuseet. På sommaren går det en färja till Bygdöy, annars kan man alltid ta buss 30. Om du köper Oslo-passet ingår resa med lokaltrafiken.

På legendariska Holmenkollen får du inte bara en grym utsikt över Oslo. Här finns även Oslo Sommarpark, en häftig klätterpark som är öppen 18/5 – 9/10. Under vintern förvandlas parken till Oslo Vinterpark ett skidcenter mitt i Olso.

Popsenteret är en riktigt kul, interaktiv och annorlunda museeupplevelse där du kan göra din egen debut singel; spela in och mixa låten samt ta foto till skivomslaget. En perfekt aktivitet att kombinera med favoritartistens konsert!

En annan klassiker när man besöker Oslo är så klart Vigelandsparken – världens största skulpturpark där verken kommer från en och samma konstnär. Här kan man strosa runt bland konstverken som snabbt förvandlas till vackra klättermöjligheter för barnen. På sommaren finns det konserter och andra evenemang och många Olso bor kommer hit för att solbada och umgås.

Saker att göra i Olso med barn

Museerna på Bygdöy, Vigelandsparken och Oslo sommar- och vinterpark. Foton från Visit Olso. Fotografer Nancy Bundt, Preben Stene Larsen, Heidi Thon, Icecube Media

Kryss från Oslo till Fredrikshamn

Kl 18 var det dags att köra ombord på Stena Saga. Vi lokaliserade hytten, bytte om, tog med oss badkläder och gick upp till bufférestaurangen för att äta middag. Trots att det var mycket folk blev det aldrig några direkta köer. Bra logistik! Personalen var mycket trevlig och hjälpsam. Speciellt Emmy som ställde upp som fotograf. Tack Emmy! 🙂

På Katy Perry-konserten fanns det souvenirer att köpa, men inget som passade en 11-åring i vare sig smak eller storlek. Istället köpte vi Katys parfym i shoppen ombord. http://www.stenalineshopping.se/rutt/sgf/parfym/doft/killerqueen68361  Dessutom finns dotterns favoritpyssel, loombands, i shoppen. Båda till mycket bra pris.

Stärkta av dessa fynd begav vi oss till spa-avdelningen. Vi testade “fyra-årstiders-duscharna” med olika ljud, dofter, temperatur typer av sprut. En favorit sedan resan till Polen på höstlovet. Vi badade i de sk hotwells och tog oss faktiskt ut på däck och badade bubbelbad under bar himmel med gnistrande stjärnor. Inte helt fel.

Tanken var sedan att vi skulle se Motown-showen, men det blev ett missförstånd vad gällde tid och plats, så vi gick till hytten och pysslade istället. Eller ja, dottern pysslade medan jag bara blundade lite.

Omord på Saga

Saga backar in i Oslo hamn, vi har det gott på bufférestaurangen, spa:ar och pysslar med Loombands.

Tropiska bad på The Reef

Eftersom Saga ankommer till Fredrikshamn kl 07:00 på morgonen beslöt vi ganska snabbt att äta frukost på The Reef. Redan 07:15 satt vi i matsalen och mumsade i oss en härlig hotellfrukost. Fördelen med att vara så tidig är så klart att det är relativt lugnt.

När badet öppnade kl 08:00 var vi redo att inta den karibiska övärlden. Den första 1,5 timman hade vi i princip badet för oss själva. Vi åkte vattenrutschkana på löpande band, kunde klättra hur mycket som helst på klätterväggen, bubblade i lugn och ro och dottern dök efter och hittade en guldpeng. Lycka!

När vi hade testat allt c:a hundra gånger tog vi en välförtjänt  och prisvärd fruktpaus (bara 39:- och vi orkade inte ens äta upp den, så mycket frukt var det). Perfekt för att orka vänta till buffén ombord. Sedan badade vi lite till innan det blev dags att packa ihop och åka till färjan.

The Reef

Härlig frukost och massa bad på The Reef.

Bio ombord på Danica

Det första vi gjorde ombord på Danica var att inta buffén.  Vi hade hunnit med både förrätt och varmrätt när vi via högtalarna fick reda på att Natten på museet III visades i biografen. Vi slängde i oss efterrätten och sprang till bion. Där satt vi med hela bion för oss själva och såg denna spännande och roliga film. Det kändes riktigt lyxigt. Synd att folk har missat detta. Det är ett mycket bra och prisvärt tidsfördriv och vi har alltid bioaktuella filmer. Biljetterna kostar dessutom bara 70 kr för vuxna och 45 kr för barn.

Sammanfattningsvis kan man säga att denna skandinaviska minisemester blev riktigt lyckad och något jag varmt kan rekommendera.  Vad tycker ni om en sådan rundtur? /ylva.