Skaldjursförrätt till nyår

Laddad för nyårsfest!

Ombord | 2 Kommentarer

Innan du vet ordet av så är julen över… Jo det är sant! Lika fort som den dyker upp är den över och
precis som du så tror jag att det är många som verkligen ser fram emot nyår och en riktigt grym fest
med goda vänner eller familj. Men vad ska man äta och dricka? Här kommer ännu fler härliga tips och recept från Michael Krantz.

Om midsommar och kräftskivor är mycket mat så är väl ändå nyår den kväll då vi satsar lite extra
på dukning, meny och även dryck?

Här är ett tips på en läcker nyårsmeny, lite hav, lite skog och mörk chokladbrownie som avslutning.
Jag kommer dessutom passa på att ta en av de där lediga mellandagarna till att åka en extra tur och
bordershoppa. Recepten är för 6 personer och mycket kan förberedas.
Vi kanske ses ombord?
/Michael Krantz

Dryckesförslag

Piper-Heidsieck Champagne Brut Mousserande 0,75L
Torres Salmos, Rött vin 0,75L
Matusalem Gran Reserva 15 YO Rom 1L

Skaldjursspett till nyår

6 personer cirka 30 minuter
För inspiration, se omslagsbilden ovan.

Ingredienser
6-12 jätteräkor (snälla sorten!)
6 havskräftor
6 pilgrimsmusslor
2 mango
2 avokado
1 spansk peppar
1 msk ingefära, riven
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk sesamolja
lönnsirap
1 lime
färsk koriander

Gör så här
Blanda ingefära, pressad vitlök, lite hackad chili, sesamolja och limejuice i en liten skål.
Torka av pilgrimsmusslorna och halstra 1 min per sida (stek i het panna) med någon droppe olja.
Skala och trä upp räkor, kräftor och pilgrimsmusslor på spett.
Lägg upp bitar av mango, avokado på tallrikar. Lägg på spetten, ställ kallt till servering. Skeda över
marinad och strö på koriander.

 

Viltstek med potatistorn

Viltstek med potatistorn

6 personer cirka 360 minuter

Ingredienser
1 kg älgstek
salt
svartpeppar
smör
vildtomater
Sås
2,5 dl grädde
2 dl sky
2 msk viltfond
1 tsk soja
1 tsk timjan
ev. mjöl till redning
Potatistorn
700 g kokt potatis
100 g lagrad ost
ströbröd

Gör så här
Salta och peppra köttet, bryn det i smör i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i
mitten av ugnen i 125°C tills innertemperaturen är 65–70°, ca 2 tim.
Förbered såsen under tiden. Vispa ihop grädde, fond, soja och timjan i en kastrull. Låt såsen koka
10 min.
Skala och riv den kokta potatisen och osten i en bunke. Salta och peppra. Rulla till en fast korv med
hjälp av smörpapper och skär sedan i bitar med vass kniv. Vänd ovan- och undersidan på
potatistornen i ströbröd och stek i lite matfett i panna tills de fått fin färg. Hit kan de föreberedas.
Inför serveringen: Värm potatisen i 150 grader varm ugn cirka 15 minuter.
Låt köttet vila ca 10 min. Vispa ur formen med vatten. Häll skyn i såsen och låt den koka upp. Skär
köttet i skivor och lägg på ett fat. Häll över lite av såsen och klyftor av vildtomater.

 

Chokladbrownie med frukt & glass

Chokladbrownie med frukt & glass

Ingredienser
100 g hasselnötter, hackade
200 g smör
1,5 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl russin
0,5 dl rom
1 äpple
1 gelatinblad
1 dl äpplejuice
vaniljglass
kokosflingor

Gör så här
Hacka nötterna. Smält smöret och rör ner kakao. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
Rör ner kakaoblandningen, vaniljsocker, nötter och mjölet blandat med bakpulver. Bred ut smeten i
en form (20 x 20 cm). Grädda i mitten av ugnen i 150°C ca 45 min, låt svalna. Stick ut 6 rundlar
med dessertringar, ställ på bakplåtspapper.
Låt russinen ligga i rom över natten. Lägg gelatinbladet i blöt. Skala och skär äpplet i små tärningar,
koka upp med äppeljuice och romrussinen, lägg ner gelatinblad. Fyll ringarna med äppelröran och
ställ kallt till servering.
Lossa ringarna försiktigt servera med glass doppad i kokos.

Recept & foto: Michael Krantz

Vilka är era favoriträtter och drycker till nyår? /ylva.