Mmmmmm – som i julkysst chokladpaj med Drambuie…

Ombord | 4 Kommentarer

Det finns helt galet fantastiska desserter med choklad. Och så finns det helt galet fantastiska desserter med choklad! Det här är en sådan – som man inte kan leva utan, om man är chokladfreak – som jag. Must have! Gärna och ofta om en säger…

Hemligheten?
När det gäller mat och desserter så finns det inga genvägar när man pratar råvaror. Man kan inte använda margarin. Det måste liksom vara riktigt smör. Och man kan inte använda billig blockchoklad om man vill skapa magi. Det måste liksom vara bra choklad! Ni vet choklad som smakar så fantastiskt att man bara blundar och njuter! Chokladögonblicken som är små fantastiska lyckopiller för alla sinnen…DEN sortens choklad :). Och Drambuie från ombordshoppen såklart.

Den här pajen är så god att det nästan är oförskämt. Toppad med karamelliserade nötter och mandlar, smaksatta med kardemumma och kanel- är den top notch och dessutom aningens nätt men mycket elegant julkysst…

Vänner, tveka inte en sekund, bara gör den 🙂 Den kommer att ge upphov till många #hallelujahmoments i advents- och juletider!

/Tina Höstlycke
Mat, bak & vinpassionist

chokladkaka_2

Chokladpaj med Drambuie och karameliserade nötter.

Ingredienser pajskal
15 finkrossade digestivekex
10 finkrossade pepparkakor
1-2 msk kakao
150 gram smält smör

Smält smöret i kastrull, tillsätt kakao och finkrossade kex. Tryck ut pajskalsblandningen, helst i form med löstagbar kant. Gör gärna kanterna lite ojämnt höga – vilda. Grädda cirka 10-12 minuter i ugn i 175 grader. Tag ut och låt svalna.

Fyllning
300 g bra mörk choklad med hög kakaohalt, gärna minst 70%
1,5 dl grädde
2 msk flytande honung
1-2 tsk vaniljsocker
2 msk starkt kaffe
2-3 msk Drambuie
1 krm salt
1 msk rumsvarmt smör
3 äggulor

Koka upp grädde, honung, kaffe, vaniljsocker, Drambuie och salt i en kastrull. Rör i finhackad mörk choklad till en jämn smet. Rör i smör och de 3 äggulorna. Häll den ljuvliga chokladfyllningen i pajskalet, ställ in i kylen cirka tre timmar så att fyllningen stelnar. Garnera den underbara chokladpajen – underbart, och gärna med karamelliserade nötter och mandlar – och servera! Välkommen till himmelriket…

chokladkaka_notter

Krameliserade nöttter till chokladpaj med Drambuie

 

Snabbkaramelliserade rostade nötter och mandlar
Ingredienser
Ett par nävar blandande nötter och mandlar (absolut inklusive salta jordnötter!)
2 msk ljus sirap
2 – 4 msk socker
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen kanel

Rosta nötter och mandlar lätt i stekpannan, skaka runt dem hela tiden så att de inte bränns vid. Häll i sirap, socker, kardemumma och kanel så att det smälter och ”bubblar” lätt ett par minuter. Rör hela tiden runt nötter och mandlarna i karamellen. Klart! Låt nöttoppingen svalna något innan du lägger den över den färdigkylda chokladpajen. Du har just nu liksom intagit tronen i köket… Keep up the good work!

Ylva Vitorovic

Ylva is responsible for Stena Line's social channels. Here on A ferry nice blog, she writes about our history, our ferries, our people, etc. Don't hesitate to comment and ask questions.

Lämna ett svar till Fnulan Avbryt

Din e-postadress kommer inte publiceras. Tvingade fält är markerade med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.