grillat

Shared food – the best food

Ombord | 2 Kommentarer

Efter att ha tagit oss igenom den kallaste maj sedan 60-talet börjar sommarvärmen äntligen komma fram. För att fira det har vi bett mat- och vinpassionisten Tina Höstlycke att bjuda på ett recept för sommarens grillfester. 

Dåså! Brassa igång grillen. Sätt på lite skön musik och fyll glasen med något gott. Känner ni sommarfeelingen? Bjud in vännerna och dela en fin stund över en riktigt god grillmåltid – Share food, det finns inget bättre. Tag fram en flaska 7 deadly Zins och ett par kalla öl, en kortlek eller kubb- och njut av smakerna och sällskapet. /Tina

grill

 

Grillad fäskfilé på baguette med rucola, tzatziki och oliver- toppad med sommargurka

Fläskfilé
Baguette (gärna surdeg)
Rucola, rödlök, oliver och sommargurka
Tzatziki

Grilla den delade baguetten lite snabbt och lägg upp på snyggt fat eller skärbräda. Ringla över lite olivolja och täck sedan brödet med rucola. Lägg på tzatziki och lite rödlök. Skär upp fläskfilén och lägg den på brödet och garnera sedan med sommargurka, oliver och ytterligare rödlök. Salta och peppra över sandwichen, klart! Hallelujah på den!

 

Marinad – greek style

Saften från en citron
½ dl olivolja
1 msk torkad oregano
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och peppar

Gör så här:

Blanda ingredienserna och marinera fläskfilen minst ett par timmar, gärna i plastpåse. Grilla filén hel, men den får absolut inte bli torr. Efter grillning ska den vila 10 minuter innan den skärs upp. Grilltid beror av storlek på filén, glödbäddstjocklek och utomhustemperatur så det är omöjligt att ange tidsangivelse. Man får helt enkelt gå på sin egen fingertoppskänsla. You can do it the perfect way!

blogg-mall-grill

Sommargurka

1 skalad gurka
Ättika
Socker
Vatten

Gör så här:
Blanda en del ättika, två delar socker och tre delar vatten i en skål. Rör runt till sockret löst sig. Hyvla i gurkan i sockerlagen med en osthyvel. Ställ in skålen i kylen (gärna med lock) och låt dra minst en timma eller två. Möjligen ännu godare rumstempererad….

 

Tzatziki

1 skalad gurka
3 dl turkisk yoghurt
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk citronsaft
2 tsk olivolja
Salt och peppar

Gör så här:
Riv gurkan på rivjärn (på den grövre sidan) och låt rinna av i durkslag en halvtimma. Blanda yoghurt och vitlök och tillsätt citronjuice och olivolja.  Pressa ur resterande vatten ur gurkan med handen och tillsätt gurkan i yoghurtsåsen. Salta och peppra, rör om, klart och lätt som en plätt!

 

Recept och bilder:

Tina Höstlycke
Mat & vinpassionist

 

Sådär, hoppas du får till en riktigt bra grillmåltid med Tinas recept.

Just nu har vi en Superdeal i Bordershop ombord på våra linjer Göteborg-Fredrikshamn och Karlskrona-Gdynia för våra extramedlemmar samt i Bordershop iland i Sassnitz/Mukran. Läs mer och bli medlem i Extra på www.stenaline.se. Du hittar hela utbudet i Bordershop på shopping.stenaline.se.

 

Vilken är din paradrätt på grillen? /anna


  • Tommy says:

    Jag måste bara ge positiv kritik för frukostbuffén på Dagsturerna på Göteborg – Fredrikshavn! Kanonbra Buffé!!! Och prisvärd!!

    • annaanden says:

      Vad roligt att du tycker det Tommy, jag ska framföra ditt beröm till de som arbetar i köket ombord 🙂 //Anna