Skogens egna kungliga gryta

Ombord | Inga kommentarer

Skogens egna kungliga gryta

När man sätter kniven i fantastiskt mört kött… och man bara skär igenom som om det vore smör, DEN känslan ni vet… och tillsammans med den fantastiska viltdoften som samtidigt försiktigt nyanserar rummets alla vrår – då vet man – det här blir en fantastisk middag!

Hösten, eller den tidiga vintern om man bor i norr, är väl ändå den mest behagliga årstiden för kreativt skapande i köket? Det är mörkt och kyligt utomhus. Varmt och behagligt inomhus och man kan bara stå där och andas, njuta en smula, slippa stressen och till och med se lite rart avslappnad ut. Att rufsa om lite bland de färska kryddorna, gnugga fingertopparna i dem, känna de ljuvliga dofterna ger i sig nästan ett hallelujahmoment. De gör faktiskt det om man är uppmärksam. Och inte bara för en matnörd som jag…

lökblogg

Det vilda, från skog och mark: älg, champinjoner, lök, vitlök, timjan, morötter… kan det ens behövas något mer? Jo, rökt sidfläsk förstås- eller rökt bog eftersom det tillför extra mustighet och dessutom med en lätt rökig ton (och möjligen som tillskott av fett eftersom älg är så magert). Och efter att ha öppnat flaskorna med fantastiskt fyllig Valpolicella   – med perfekt syra, från vackraste Italien – det är då man riktigt känner i hela kroppen hur entusiasmerande det är med bra matlagning! Klart att grytan ska fyllas med vin! Lite tomatpure och aningens sötma också förstås. Den här gången och absolut helrätt, får sötman hämtas hem med: glögg! Någon eller ett par deciliter välkryddad lagom söt glögg kommer att ge den här älgbourguignonen den där magiska touchen! Räkna med att du får höra: finns det möjligen lite mer gryta kvar…?

Höstens bästa älgbourguignon för härligt sällskap om 8 personer

Ingredienser:

2 kg grytbitar av älg- skurna i 3-4 cm kuber
1 knippe timjan
200 g rökt sidfläsk, skuret i bitar el strimlor (spara svålen!)
3-5  vitlöksklyftor hackade
3 morötter i grova slantar
5 msk tomatpuré
20-30 steklökar
25-30 små champinjoner eller 10–15 stora champinjoner i halvor
Cirka 1 liter Valpolicella Ripasso Sartori, beroende på grytans storlek..
5 dl ox eller viltbuljong
1-2 dl glögg, valfri sort- men gärna mustig och lagom söt
salt
svartpeppar

Bryn köttet och häll över i en rejäl gryta tillsammans med färsk (eller torkad) timjan och den rökta fläsksvålen, tillsätt vitlök, morötter och tomatpuré och rör om. Häll på rött vin, glögg och fond tills det täcker köttet i grytan. Låt grytan koka upp och sedan sjuda på lägre värme. Under tiden Älg Bourguignonen sjuder så steker du fläsk, hela små skalade steklökar och champinjonerna. Sen är det en smaksak hur man vill göra. Vissa vill ha i fläsket redan från början medan andra vill lägga i det i slutet. Samma med champinjonerna. Jag låter fläsket vara i från början vilket resulterar i att det totalt nästan smälter ner i själva grytsåsen vilket blir väldigt gott! Champinjonerna lägger jag i grytan när den kokat en timma och löken lägger jag i när det ungefär är en kvart kvar innan grytan är klar. Den här gången lät jag några lökar vara med från början och de hade kokat sönder helt när grytan var klar och gav mycket bra smak!  Älg Bourguignonen behöver en total koktid om ungefär 2-2,5 timmar beroende på köttets kvalité, spisvärme med mera… Köttet ska vara mjukt och nästan falla isär- du måste smaka dig fram om grytan är klar. Smaka av med salt och peppar. Om grytan är för tunn kan du reda med lite maizena. Och du vill ha den något sötare tillsätt lite flytande honung, messmör eller socker. Vill du minska vinmängden så gör det och byt ut mot mer fond. Eller tvärtom! Experimentera! Och går det inte så är det bara att försöka igen tills det går!

Servera med potatispure eller kokt potatis. Lättkokta haricots verts är också grymt gott att ha till.

Om grytan får stå ett par dagar innan den ska inmundigas- känn ingen sorg- den kommer bara att vara ännu mer himmelsk!

Passa på att njuta i vardagen, fyll den med små ”mmm” och mys så mycket du orkar och hinner- det ska vara gott att leva 🙂 Och den här grytan är definitivt en bra inledning på det goda livet…

Smaklig spis!

 

Tina Höstlycke
Mat & Vinpassionist