Sommarens första dag

Ombord | Inga kommentarer

Sommaren börjar idag. I alla fall för många av oss sommarvikarier som antingen för första, andra, tredje eller kanske till och med fjärde eller femte gången kliver ombord, med kroppens alla sinnen inställda på högsäsong.

För mig blir det min andra sommar som vikarie – eller sommarfågel som det också kallas. Och i år har jag fått äran att rapportera från min vardag ombord på Stena Jutlandica som seglar mellan Göteborg och Fredrikshamn!

Högsäsong innebär mycket folk, mycket spring, mycket skratt, många misstag och lika många lärdomar. Men framför allt innebär det många möten mellan människor. Och det är det roligaste av allt! Jag lärde först känna flera av mina kolleger under den utbildning som alla sommarvikarier måste gå. Att få lära sig vad god service är, var självklart en stor del av utbildningen, men kraven är minst lika stora på kunskapen gällande säkerheten ombord. Därför har vi har dragit varandra i och ur uppblåsbara livflottar, hoppat i iskallt vatten tillsammans för att bli räddade av en simulerad helikopter, släckt bränder och låtsas överge ett sjunkade skepp.

Men det är inte bara en kurs i sjösäkerhet, utan även i samarbete, att vara bäst när det gäller och att våga lita på varandra. Och den kunskapen använder vi oss av varje dag! Det är också därför det känns så roligt att få komma tillbaka till Stena Jutlandica, och veta att vi har ännu en högsäsong tillsammans framför oss. Skillnaden är att detta ska bli den bästa någonsin.