Ungdomarnas resa är slut – men vilket äventyr det var!

Ombord | Inga kommentarer

Förra veckan avslutade ett gäng ungdomar sin resa från brittiska Blyth till Göteborg och Frihamnen i samband med North Sea Tall Ships Regatta. Och anlände gjorde de till en folkfest med musik, uppträdanden, fantastiskt väder och inte minst  tillsammans med andra vackra segelskepp. Vi fick som bekant följa några av dessa ungdomar på sin resa men det var först nu flaskposten med anekdoter från ungdomarna kom fram. Trevlig läsning!

2 dagar lång sjösjuka

Innan vi lämnade Blyths hamn den 29e augusti blev vi uppdelade i tre olika vaktlag; white, blue och red watch som hade fyra arbetstimmar per pass. Dagarna bestod av två arbetspass och då fick vi bland annat styra skeppet, klättra i masten, sätta och bärga segel, hålla utkik och hjälpa till i byssan (köket).

Vi hann inte segla långt innan skeppet började gunga och den två dagar långa sjösjukan satte igång. För er som aldrig har varit sjösjuka kan vi tala om att det känns som en blandning av en fruktansvärd magsjuka och rolig fylla. I skrivande stund har vi varit i land under två dagar och sitter för tillfället i ett kök på stabil mark men känner trots det hur det gungar i huvudet.

 

Vår första vakt var igång samma dag som racet startade. Vårt gäng som bestod av tolv härliga personer var redo uppe på däck kl 20. Utöver gänget fick vi sällskap av en fantastisk solnedgång, en gitarr och senare samma kväll den finaste stjärnhimlen som vi någonsin har skådat. Highlighten av vår kvällsvakt var inget mindre ääään… TOASTIES! Vilket alltså är varma mackor med smällt oss och skinka. Mmmm. En annan highlight var när vi fick möjlighet att segla bland ett gäng delfiner. För många av oss var det första gången vi hade sett delfiner.

Det var en fantastisk bra stämning ombord. Trots så många olika åldrar och nationaliteter upplevde vi ingen kulturkrock och kom väldigt bra överens! Det är fascinerade hur ett gemensamt intresse kan föra människor samman.

Happy hour är inte alltid vad man tror

Varje dag efter lunch var det dags för happy hour!!! Vilket inte alls är den gladaste timmen på dagen… Happy hour på vårt kära skepp Morgenster innebar tyvärr inte (som många av oss först trodde) lek och skoj, utan städning utav hela båten (ja, ni läste rätt) i en heeeel timme. Jippie. Men det blir vad man gör det till! Besättningen var nämligen väldigt duktiga på att faktiskt göra det till en HAPPY hour genom dans, sång och musik.

Vår kära roomie Lucia missade tyvärr sin första happy hour eftersom att hon bestämde sig för att duscha just då. När hon kom tillbaks insåg hon vad som hade hänt och gick till bettättingen för att be om ursäkt. Hon förklarade att det hade blivit ett missförstånd, hon hade ju bara varit på skeppet en dag, då är det svårt att veta exakt hur allting går till. Med det sagt fick hon en arg blick av vår vaktledare Peter som därefter sa: ”You’ve only been on this ship for one day, and you are ALREADY showering??!!”.

Sverige i sikte

Efter fyra dagar till havs kom vi slutligenpå svenskt vatten och vi bestämde oss för att besöka Göteborgs skärgård innan vi skulle segla in till Frihamnen. Först tog vi oss till Fotö och stannade där en natt. Väl på land fick vi verkligen uppleva allt vad sjöben innebär. Det snurrade mycket i huvudet och det var inte helt ovanligt att man tog tag i sin omgivning. På kvällen fick vi möjlighet att hoppa från skeppet och bada samt ta del av den öppna baren. Stämningen var på topp!

Den tredje september var det dags att segla in till Frihamnen i Göteborg. Många av oss klättrade upp i masten och gjorde en fantastisk entré in i hamn! Den sista dagen för oss bestod av uppträdanden, parad och crew-party i Göteborg.  //Morgensters Swedish House Mafia

 

Varma hälsningar från

Josefin, Gruscha, Michelle, Clara och Alexander

sista