Man sitter i badkar

Vad är det som får båten att flyta?

Ombord | Inga kommentarer

Har du någonsin funderat på varför vissa saker flyter och andra inte? Sigurd, kryssningsvärd på Stena Danica och en av två programledare för vår nya varannan vecka- serie “Hur fungerar det?” har funderat på samma sak. Ytterligare en som grubblade kring detta var den grekiske matematikern Arkimedes som föddes för närmare 3000 år sedan.

Faktum är att allt började med ett badkar – och med en helt annan frågeställning. Det var så att Arkimedes behövde räkna ut volymen på ett oregelbundet format föremål. Varför? Jo, för att kung Hieron II bad honom ta reda på huruvida dennes nyinköpta kungakrona var av rent guld eller om guldet blandats ut med silver.

Det sägs att när Arkimedes sjönk ner i sitt urgamla badkar med kungens fråga i sitt huvud så steg vattennivån och en hel del vatten rann över kanten. Istället för att bada klart och sedan torka golvet for han upp ur badkaret, utropade “Eureka!” (“Jag har det!”) och rusade ut ur huset spritt språngande naken.

Vår hjälte hade förstått att han kunde använda samma effekt som fått vattnet att stiga till att ta reda på kungakronans volym och densitet. Denna insikt om förhållandet mellan ett föremåls densitet och den mängd vatten det tränger undan resulterade i det som kallas Arkimedes princip, vilket i sin tur leder oss raka spåret tillbaka till ursprungsfrågan “varför flyter vissa saker och andra inte?

Detta för oss osökt till det första avsnittet i serien “Hur fungerar det?” . Vi har valt att kalla det “Hur flyter båtar?” 


Funderar du på var detta spelas in? De flesta avsnitten har filmats hos Sjöfarts- och Fartygshistoriska föreningen, Klubb Maritim i Göteborg. Det är de som har hand om Stenas äldre arkiv och som skriver historiska inlägg här på bloggen. De har också skrivit boken ”Stena Line- Historien om ett färjerederi”.

Vill du se mer? Berätta för oss vad du tycker och vad du vill lära dig mer om genom att skriva en kommentar här nedanför. Och håll utkik efter nästa avsnitt av “Hur fungerar det?”. Då får du lära dig hur en bulb fungerar!

Illustrationer på hur en båt flyter