Våra färjor – kort info

Ombord | 2 Kommentarer

Dessa korta beskrivningar av våra fartyg som trafikerar Sverige med persontrafik, har publicerats på Facebook under 2013. För att se fler bilder och ytterligare detaljer finns det några sidor som vi har hämtat många bilder och viss information ifrån. Marinetraffic.com, där man också kan se var fartyget befinner sig just nu och Faktaomfartyg.se som har mycket detaljinformation. Vi kan inte garantera att all info är helt korrekt. Eftersom de ansvariga för sidorna är mycket fartygsintresserade så räknar vi dock med att informationen är stämmer.
Det finns också många andra sk “nördsidor” om fartyg, där det finns information som kan vara intressant. På vår hemsida: Stenaline.se står det också en hel del praktisk information om färjorna och linjerna.

ships-collage

Några blandade bilder på Sassnitz, Trelleborg, Skåne, Jutlandica, Scandinavica & Germanica.

Efter sjösättning 2001 levererades hon som Stena Hollandica till linjen Hoek Van Holland-Harwich. Efter några år på linjen kom hon till Bremerhaven för att förlängas från 188 till 240 meter.  I augusti 2010 börjar hon köra linjen Göteborg-Kiel och heter nu Stena Germanica (III). Vår nyaste Germanica har en karaktäristisk silhuett och håller sakta på att bli accepterad av Göteborgarna som ”Tysklandsfärjan”! Egen Facebooksida har hon också.

germanica-collage

Germanica i olika målningar under åren.

Hon döptes 25 jan -89 till M/S Sassnitz, där hon började köra Sassnitz-Trelleborg i Östtysk ägo. Fräschas upp -93 i Bremerhaven, går sedan i Scandlines färger mellan Tbg-Mukran. Kort gästspel tillbaka på Sassnitzlinjen sedan en period på Tbg-Rostock. 2012 får hon Stenas färger och i feb samma år går hon återigen på den linjen hon började. Med andra ord så har hon inte varit på några äventyrligare linjer! Mer info om henne på stenaline.se.

sassnitz-collage

Sassnitz är inte vårt mest fotograferade fartyg men några bilder har vi hittat.

Med sin speciella profil är hon troligen den av våra färjor som man lättast känner igen på havet. Stena Jutlandica (III), sjösattes 1996 och har gått på linjen Göteborg-Fredrikshamn sedan dess. Tillsammans med Danica täcker hon dagligen upp trafiken mellan länderna. Hon har nästan samma bredd som Danica men är faktiskt ca 30 meter längre! Ännu mer detaljer om vår ”Juttan” finns på hennes svenska Facebooksida och på stenaline.se.

jutlandica-collage

Juttan vid Masthuggskajen, på havet, uppfräschning i docka och ett möte med Carisma utanför Brännö i Göteborgs skärgård.

Den av våra mest populära färjor, som nästan alla känner till, är Stena Danica. Det är inte så konstigt eftersom hon har gått mellan Göteborg – Fredrikshamn ända sedan 1983! Med tanke på hennes ålder (Grand Old Lady?) så har hon en ganska händelserik historia bakom sig med speciella charterturer, ombyggnader (95 & 03) och diverse reparationer. Varje dag kör hon minst 2 ggr ToR och kan frakta 550 bilar och 2275 personer per gång. Hon har en egen FB-sida också! Stena Danica. Minns du när du åkte första gången med henne?

danica-collage

En äkta slitvarg som går mellan Göteborg-Fredrikshamn i ur och skur. Den lilla bilden är tagen något år efter sjösättningen.

Välkommen Alegra!
Vår senaste färja, som kl 23.59 8/7-13, började köra rutten Karlskrona-Gdynia, från Gdynia, där hon fått översyn och blivit målad i Stena Lines färger. Hälsa på hos henne här: Stena Alegra. Har du åkt med henne i sommar?

STENA_ALEGRA-2

Alegra, nymålad och i full fart med sina turer mellan Karlskrona-Gdynia.

Med det passande namnet Skåne, går hon troget mellan Trelleborg och Rostock med passagerare, bilar och bussar. I motsats till många andra av våra färjor, har hon faktiskt aldrig bytt namn eller gått på någon annan linje någon längre tid. Tillverkad i Spanien och sjösatt 1998, med hemmahamn Trelleborg. Hon har också varit målad i Scandlines färger.
skanecollage

Skåne går mellan Trelleborg-Rostock.

Vision och Spirit är två systerfartyg, nästan tvillingar, som gått i vår trafik sedan 81/83. Först som Scandinavica/Germanica båda två i omgångar, mellan Gbg- Kiel & Gbg-Fredrikshamn. Men det finns två systrar till som det har gått lite annorlunda för! El. Venizelos (84) trafikerar Medelhavet i högsta välmåga men den stackars B494-4 blev aldrig riktigt färdig och blev upphuggen runt 2011!

vision-spirit-mix

Vison & Spirit går mellan Karlskrona-Gdynia samt deras systerfartyg.

Lite anonym kanske, och med ett långt namn, har hon transporterat människor, bilar, och tåg sedan 1996. 2012 började hon köra i Stenas färger och går mellan Trelleborg-Rostock. En lite äldre dam med ny målning, kan man säga… Mecklenburg-Vorpommern aka Meck-Vor.

mecklenburg-vorpommern-mix

Mecklenburg-Vorpommern namnet kommer från regionen i Tyskland där Rostock ligger

Stena Scandinavica är ett av två fartyg på linjen Göteborg-Kiel. Hon är hela 240 meter lång och 30 meter bred med plats för 300 bilar och 1300 passagerare. Hon är byggd i Sydkorea 2003 och kom till England för att gå i trafik mellan Harwich-Hoek Van Holland, då under namnet Britannica. Ombyggd, omdöpt kom hon 2011 till Göteborg för att gå som Stena Scandinavica (IV). Läs mer om henne här: Marinetraffic.

scandinavica-collage

Stena Scandinavica går mellag Göteborg-Kiel

Hon kan väl kallas för trotjänare eftersom hon gått i trafik hos oss sedan 1991. Bara en ägare tidigare men sex namn, egentligen bara fem eftersom hon fick tillbaka Nautica. Mer detaljer om Stena Nautica hittar du på hennes egen Facebooksida: Stena Nautica.

nautica_island

Stena Nautica på väg till hamnen. Går mellan Varberg-Grenå

M/S Trelleborg går mellan Trelleborg – Sassnitz. Hon är 170.2 m lång och 23.9 m bred, byggd 1982 i Landskrona och började då i SJ:s färjetrafik. Hon fick dock snart åka på bantningskur till Cityvarvet i Göteborg för hon var för tung! Under åren på samma rutt som idag, byter hon ägare och målning några gånger och hamnar slutligen i Stena Lines färger. Hemmahamnen är Trelleborg och hon kör troget och säkert sin rutt med plats för 180 bilar och 900 passagerare. Mer info om henne finns på: Faktaomfartyg och vill du se var hon är just nu? Kika här: Marinetraffic.

TRELLEBORG-collage

Blandade bilder på M/S Trelleborg i olika färger och flaggor, som går mellan Trelleborg-Sassnitz

Vår snabbaste och kortaste, färja började köra på linjen Göteborg-Fredrikshamn i juni 1997. Under större delen av året vilar hon vid kaj. Mellan april och augusti kör hon däremot i ca 40 knop över Kattegatt med semesterfirare som vill komma fram snabbt och är en uppskattad färja för just det. Det påbörjades också en syster till henne, HSS Stena 900, men hon blev aldrig klar och höggs upp. Vår EXPRESS katamaran HSS Carisma ligger vid Masthuggskajen och kan ses varje dag när man passerar med bil eller med Älvsnabben till Hisingen.

carisma-collage

Carisma i Göteborgs skärgård

scottishviking-collage

Scottish Viking går på linjen Nynäshamn-Ventspils

För ca ett år sedan tog Stena Line över trafiken mellan Nynäshamn-Ventspils och därmed fartyget med det, för Skandinavien, udda namnet, Scottish Viking. Hon/Han byggdes 2009 i Italien och har ett stort antal systerfartyg. Starten var på Norfolkline Zeebrügge-Rosyth med hemmahamn i Bari, Italien. Via DFDS och Scandlines har “Vikingen” hamnat på vår minst kända linje: StenaLine.se. Ni kan alltså åka med oss även till Baltikum! På färjan ryms det 800 passagerare och 195 bilar och det blå skrovet är inte så vanligt bland våra färjor. Vad tycker ni, ska ”Vikingen” ha en egen Facebook-sida?


  • Kenneth Adamsson says:

    Ni får gärna skriva om mysiga damen Stena Saga ex Silvia Regina. Då blir norrmänen glada.

    • Hej Kenneth!
      Jag håller precis på att göra det faktiskt. Inlägget med Saga kommer på söndag kväll men är mer om resa och upplevelse än fartygsfakta. /ylva.