Vi tar pulsen på Emma Emanuelsson inför Gothenburg Horse Show

Ombord | Inga kommentarer

För nästan exakt ett år sedan vann Emma Emanuelsson Grand Prixen under Gothenburg Horse Show med sin häst Titan. Den 25/02 är det dags för årets upplaga och Emma är på plats igen. Det är även vi i form av sponsorer. Möt oss på Scandinavium så har du möjlighet att vinna resor och  få en autograf av Emma som vi intervjuat inför tävlingarna. Läs eller titta på intervjun nedan.

Vi följer en slingrande smal väg strax norr om Göteborg. Kullar med små hus avlöser varandra. Efter en krök ser vi en hästgård med ridskola. Det känns som att vi har hittat rätt. Vi svänger upp och letar oss fram mellan husen. Det är så klart i stallet vi hittar Emma Emanuelsson, en av Sveriges  bästa ryttare inom hoppning. Du kanske tänker; vad i herrans namn har detta med färjor att göra. Jo, det är så att vårt systerbolag Stena Bulk sponsrar Emma och vi på Stena Line är med och sponsrar Gothenburg Horse Show (GHS) som börjar nu på onsdag, den 25 februari.

Emma Emanuelsson är så gott som född på hästryggen. Hennes framgångsrika tävlingskarriär inom hoppning började redan som sexåring på de lilla gotlandsrusset Elvis. Därefter har karriären gått spikrakt uppåt med ett flertal medaljer på stora mästerskap som SM, NM och fina placeringar på EM på både ponny och stor häst. I årets upplaga av GHS tävlar hon med en yngre förmåga, hästen Coralle i Lövsta Future Challenge Jumping.

Det är full aktivitet runt Emma i stallet, men hon tar sig ändå tid att svara på våra frågor och visar stort tålamod mig min okunskap vad gäller hästar och ridning.

När och hur började ditt hästintresse och hur har din tävlingskarriär sett ut?
– Det började i jätteung ålder med att mina äldre systrar, Anna och Lotta. De är 17 och 20 år äldre än mig så jag har mer eller mindre vuxit upp med att sitta på staketet och titta på när de red, så intresset har alltid funnits.
– Min karriär började med en liten “shettis” som jag började lära mig att rida på. Sedan fick jag ett gotlandsruss som hette Elvis som jag fick lära mig att hoppa med. Efter det fick jag en fin b-ponny och vann mitt första SM när jag var 12 år. Därefter fick jag en större ponny och red ett ponny EM, sedan fortsatte jag som junior, osv.

Förra året vann du Grand Prixen under GHS, hur kändes det?
– Det var en obeskrivlig känsla. Det var en nästan magisk stämning inne i hallen när alla stod upp och sjöng nationalsången. Det där man har gått och laddat för i flera veckor ger utdelning och att faktiskt vinna klassen och stå på pallen med hemmapublik och hemmaarena, det är mitt bästa hästminne.

Vilka är utmaningarna när man ska transportera en häst sjövägen och vad som är man bör tänka på?
– Det man bör tänka på är att få ner rampen så att hästarna får in luft. Är det lite sämre väder kan man tänka på att ställa sig på mitten av eller längre bak på bildäck så känner de inte av sjögången lika mycket. Det flesta hästar som reser långt är vana vid att resa, men en del hästar kan vara lite oroliga pga av ovana ljud och ny miljö. Då är det viktigt att se till dem ofta, att de har något att ärta och dricka.

Har du rest med häst till några av våra destinationer; Danmark, Lettland, Polen eller Tyskland? Har du några favoritställen, arenor eller liknanade?
– Jag har ett väldigt bra minne från när vi reste till Polen 2013 för att delta i Nationshoppningen i Sopot. Vi var det enda laget som var felfria rakt igenom och tog hem segern.

I årets upplaga av GHS tävlar i du med hästen Coralle i Lövsta Future Challenge Jumping, kan du berätta lite mer om det va är det för tävling/klass?
– Det är en ny klass för 7-åriga hästar som kvalat in som 6-åringar förra året i avelschampionatet, Breeders Trophpy och tävlingen Champion of the Youngsters.

 Berätta gärna lite om Coralle.
– Det är en väldigt speciell dam, alltid lite på sin kant och är ganska fin av sig. Som tävlingsindivid är hon fantastisk. Hon har en vilja av stål och ett jättestort hjärta. Hon gör alltid sitt bästa och är felfri 9 av 10 gånger. Coralle är efter Maloubet de Pleville (SF) 1039 – Candaletto, uppfödare och ägare till henne är Gull-Britt Melin

Till sist, hur ser framtiden ut för dig?
– Framtidsplanerna är att ta upp fler hästar på Titans nivå, som ska kunna matcha det han gjorde. Det är min största utmaning och framtidsplan.

3079683_small_hopp

Vi vill tacka Emma för att hon tog sig tid att klämma in oss i sitt fullspäckade schema såhär inför Gothenburg Horse Show. Vill du också få möjlighet att träffa Emma och få en autograf av henne? Då ska du besöka vår moter på Scandinavium nu på lördag den 28/2 kl: 16-17. Här kommer du även kunna tävla om resor. Ses vi där? /ylva.