Äventyrarens guide till Barcelona

Övriga europa | Inga kommentarer

Förra året fick vi följa klättraren Said Belhaj  – nyligen utsedd till Årets äventyrare – på hans resa ut i Europa där han skrev resereportage för oss. Nu har turen kommit till Barcelona. Nedan hittar du hans bästa tips.

Barcelona bortanför La Rambla

Trots att jag inte är ett fan av att titta på fotoboll och därmed inte är så intresserad av Barcelonas stolthet Barca är jag ändå dragen till staden. Förklaringarna är många.  Dels är läget oslagbart. Hav möter berg är oftast en svårslagen kombination. Det är för det första inte långt till stränder. Faktum är att det t.o.m. med finns ständer mitt i staden men då dessa lätt blir överfulla och lite väl turistiga föredrar jag att åka ut en bit från centrum. Det går exempelvis väldigt enkelt att ta ett tåg eller köra längst kusten, du väljer vilken by med tillhörande strand du vill stanna vid. Min favorit är Castelldelfels som ligger väster om stan. Det tar ca 20 minuter att åka dit, stranden är vackert belägen vid det gamla fortet och jag brukar passa på att äta lite tapas innan jag sedan återvänder till centrala Barcelona.

De bästa tapasställena

Tapas är Spaniens nationalrätt och har olika namn beroende på vart man befinner sig. Eller rätt och rätt förresten, det är en rad olika smårätter: ostar, oliver, stekt potatis osv. En tumregel är att gå in på det som mest liknar ett hål i väggen för att få de bästa och billigaste tapasen d.v.s. undvik turistfällorna! Därför är en middag med tapas i ett ställe som Castelldelfels mycket godare och mer prisvärd än inne i Barcelona. Självklart finns det bra mat även i stan men fällorna är många.

La Rambla och tapas

Gaudí, Picasso, parkerna, m.m.

Väl inne i centrum finns en rad olika sevärdheter och tidsfördriv. Några av de givna för förstagångsbesökaren är mästerverken signerade Antoni Gaudí: kyrkan Sagrada Familia (som är under konstant färdigbyggnad då Gaudi inte hann klart under sin livstid), parc Guell osv. Andra favoriter är Santa Maria del Mar kyrkan och Picasso muséet.
Men börjar du bli trött på att trängas bland andra turister finns det annat att göra. Då jag gillar musik kan ett eftermiddagsbesök till parken Ciutadella vara en hit. Här träffas musiker från främst Nord- och Västafrika för att jamma. Stämningen är avslappnad och du kan köpa chai-te och smårätter av de många indiska försäljare som smyger omkring i parken.
Andra bra parker är runt Montjuic vid placa Espanya. Här ligger den gamla tjurfäktararenan och uppe på berget Montjuic ligger bland annat det nationella konstmuséet. Härifrån har du en mycket fin vy ut över nästan hela staden.

Musik i parkerna & flamenco på klubb

Flamenco på ritkigt

När det börjar skymma kanske det är dags för lite musik och varför inte då flamenco? Trots att denna musik traditionellt sätt spelas av romer i Andalusien finns den i dagsläget i nästan hela Spanien. På la Rambla i Barcelona kan man gå på stora flamenco shower och betala skjortan. Men vill du ha den genuina, intima upplevelsen rekommenderar jag club Jazzsi i Raval. De har livemusik varje dag året om (semester i augusti) och flamenco på fredagar och lördagar. Det börjar kl 21 men se till att vara där i tid annars kommer du inte in! Stället är alltid överfullt, i det ringa priset ingår 1 dryck och konserterna är alltid en oförglömlig upplevelse (kan jag säga trots att jag gått dit i över 10 års tid).

Vandring & klättring på Montserrat

Vill du ut från staden igen och lufta dig lite kan jag varmt rekommendera konglomeratberget Montserrat. Detta är en helt unik klippformation och här finns förutom ca 5000 klätterleder även mycket fin vandring och klostret Santa Maria de Montserrat. Även hit går det tåg och tar ca 30 minuter. Kör du bil finns det en stor parkering vid klostret. Men se upp, här finns många tjuvar så lämna inget av värde i bilen och var på din vakt. Detta gäller såklart generellt i nästan hela Barcelona.

Listan på aktiviteter i Barcelona är oändlig men som vanligt så tycker jag att de bästa ställena alltid lurar runt hörnet från det vanliga sevärdheterna. Så åk dit utrustad med lite tid och nyfikenhet så får du en större chans att uppleva spanjorernas Barcelona.
Vilka är, eller skulle kunna bli, era favoriter i Barcelona?

För mer inspiration inför sommarens bilsemester i Europa, här är Saids tidigare resereportage;
En klättrares resa genom Europa
Bästa roadtripguiden till Paris bortom turiststråken
Toulouse – Med mäktiga berg i bakgrunden
Katalonien- mycket mer än Barca

Said gjorde även en film om början av resan, den kan du ser här:

/Ylva.