Sacre Coeur, Paris

Bästa roadtripguiden till Paris bortom turiststråken

Övriga europa | Inga kommentarer

Den 30 mars tog Said Belhaj, en av världens mest meriterade klättrare, Stena Germanica till Kiel för vidare färd mot Paris & Fontainebleau. Vi fick förmånen att följa honom på hans resa genom Europa. Här kommer hans första resereportage.

Hej på er! Mitt namn är Said Belhaj och jag är professionell klättrare och musiker. Detta blogginlägg är det första jag skriver för Stena Line och jag hoppas att den kan vara till nytta eller bara funka som inspiration – eller varför inte både och?! Jag är just nu på en resa som jag brukar göra varje år. Det som är lite speciellt just denna gång är att jag även skall försöka klättra en av världens svårare leder. Leden heter “Papichulo”, är graderad 9a+ och ligger i Katalonien i Spanien. I samband med detta gör vi också en film vi valt att kalla “Follow the red dots”. Mer om detta längre fram då resan börjar i Sverige.

Inför avfart till Kiel med Germanica samt vägen ut genom Göteborgs hamn

Inför avfart till Kiel med Germanica samt på väg ut genom Göteborgs hamn

Favoritvägen till Paris

Jag är baserad i Göteborg och har gjort körningen ner till Spanien ett otal gånger. Det absolut bästa sättet att starta resan är självklart att ta Stena Line från Göteborg till Kiel. Då jag bl.a. har finsk bakgrund har jag åkte finladsfärjan en hel del. När jag tävlade i landslaget brukade vi nästan alltid ta färjan Göteborg-Kiel när vi skulle ut och tävla i Europa. Därför gillar jag i första hand detta sättet att starta resan – av nostalgiska själ! Men ska jag vara ärlig så dessa anledningar egentligen ännu viktigare: man slipper börja med att köra som en tok direkt. Istället går du ombord, tar ett långsamt och värdigt farväl av Göteborg från däck. Du äter en bit mat, socialiserar med dina vänner och får dig en god natts sömn. Har du lite grejer du inte hunnit fixa kan du få detta gjort tack vare att det är wifi på båten. Att färjan vi denna gång åkt med dessutom går på metanol känns ju helt rätt! Du vaknar sedan upp i Kiel utvilad och redo för vägen.

Sedan är det Autobahn som gäller. Jag brukar sällan stanna i Tyskland på vägen ner (förutom Kiel på vägen upp då jag oftast har lite tid till godo där innan färjan går till Göteborg). Ett hett tips är att ha med snacks och gjort i ordning någon sorts lunch i förväg för denna sträcka. Matställen kring mackar är sällan någon höjdare och oftast inte särskilt prisvärda. Ett ännu hetare tips för att göra körningen kul är att ha med en spännande ljudbok. En “bladvändar deckare” brukar få tiden att gå i ett nafs. Första anhalten på denna sträcka är allt som oftast Paris. Jag kör vanligtvis då via Belgien där det är kotym att stanna för en strut pommes-frites med någon god sås till – Belgiens nationalrätt. Därefter är det inte långt kvar till Paris. Jag brukar räkna 9-10 timmar Kiel-Paris. Med andra ord är du framme i Paris i god tid till middag.

Moulin Rouge, Metro Blanche och Rue de Tombouctou i Paris

Moulin Rouge, Metro Blanche och Rue de Tombouctou i Paris

En annan sida av Paris

Är det din första gång i Paris antar jag att du vill bocka av alla klassiker: Eifeltornet, Champs-Élysées, Louvren osv. Och självklart skall du göra det. Men det finns även en annan sida av Paris som är minst lika mycket Paris och Frankrike och det är strax utanför smältpunkten kring alla kända sevärdheter. Jag brukar hålla till i de norra delarna kring Gare du Nord. På gångavstånd kan du även här besöka kända sevärdheter som exempelvis Moulin Rouge och Montmantre. Det sistnämnda bör inte missas då du har en klockren vy över Paris från denna punkt. Strax nedanför har du gatan/kvarteret Barbès och vidare La Chapelle, Parc de la Villette osv. För bara 10-15 år sedan bodde här mest Nord- och Västafrikaner. Nu har ungdomar, hippa konstnärer och musiker även hittat hit. Därför är detta en härlig smältdeg av kulturer, musik, mat, barer osv. Jag brukar här träffa mina musikervänner för en session. Vill du äta genuin indisk mat rekommenderar jag La Chapelle som är mer av ett indiskt kvarter. Vill du lyssna på livemusik gratis är det bara att slå sig ner i Parc de la Villette och lyssna på någon mästare från ex Mali. Listan på vad du kan göra kan göras lång men det bästa är om du har lite tid och strosar runt på din egen upptäcktsfärd. Och prismässigt går detta område inte att jämföras med turistområdena: du både bor och äter till ibland halva priset.

Bouldering Fontainebleau

Bouldering Fontainebleau

Bouldering i Fontainebleau

Men då jag i första hand är klättrare brukar min tid i Paris bli ganska kortlivad. För ca 1 timme söder om metropolen ligger ett av världens främsta områden för bouldering (klättring på klippblock med endast madrasser som säkerhet): Fontainebleau. För mig är detta en kul start på resan och man får en smak av att vara nere på kontinenten. För ickeklättaren kan detta vara en skön avkoppling från storstaden och här ligger bl.a. det fantastiska slottet Fontainebleau. Det är hyfsat lätt att hitta ett hus att hyra som på franska kallas för gite (en bra länk för hela Frankrike är www.gites.fr).
Klättringen är kul, enkel och lättillgänglig. Hit kommer folk i alla åldrar och nivå för att klättra: hela familjer från Paris, det bästa klättrarna i världen, gubbar i 80-år åldern och allt där emellan. Det är en enda stor lekplats helt enkelt! Guidebok för detta område hittar du på välsorterade klätterbutiker i både Sverige och Frankrike.

Har ni några frågor till Said om Paris och Fontaineblau kan ni ställa dem nedan. Snart kommer Saids nästa resereportage från den franska staden Toulouse. Trevlig läsning! /ylva.