Vandringsbild Collioure - Cadaques

Det ska vara aktiv semester!

Övriga europa | 2 Kommentarer

Vi har väl alla noterat trenden att allt fler semesterfrirare vill vara aktiva under sin ledighet och fokusera mer på VAD de ska göra på semestern än VART de ska åka. Vi fick ta del av Tickets undersökning om hur resandet ser ut inför sommaren 2015 och dessutom tog vi oss en pratstund med Gunnar Nyström som driver researrangören EverTrek som arrangerar vandrings- och cykelresor. Men vad är egentligen en aktiv semester och vad gör vi helst?

Trenden med aktiv semester är mer aktuell än någonsin. Den har vuxit allt starkare de senaste åren, och utbudet för aktiva resor blir bättre och bättre. Vad är då en aktiv semester? Graden av aktivitet är upp till dig; det finns allt ifrån renodlade träningsveckor fullproppade med träningspass, till trevliga akvarellkurser i en inspirerande miljö.

Såhär beskriver Ticket utvecklingen i deras Novus-undersökning för sommaren 2015:
– I allt högre grad handlar resandet mer om vad än om var. Många gånger kan upplevelsen vara minst lika viktig som resmålet, när vi väljer vart vi ska resa. Resenärerna nöjer sig inte alltid med bara sol och bad på resan utan vill också få ut något mer.

– Allra mest efterfrågat är vandring. För 19 procent av svenskarna är vandringsmöjligheter viktigt vid val av resmål. Populära ställen att vandra på är till exempel Mallorca, längs den dramatiska Amalfikusten, Cinque Terre mellan La Spezia och Genova i Italien och på Gran Canaria.

– 11 procent av svenskarna säger att träning är en viktig parameter vid val av resmål. Andra aktiviteter som efterfrågas är cykling (5 procent), yoga, golf, dykning och vattensporter (3 procent), ridning och bergsklättring (2 procent). Endast 1 procent säger att matlagningskurser och fågelskådning är viktigt för val av resmål.

Cinque Terre

Cinque Terre

Gunnar Nyström på Evertrek har rest och jobbat nästan hela sitt yrkesliv med aktiva resor, såsom vandring, skidåkning och cykling. Gunnar berättar att för vandring- och cykling kan du t.ex. hitta allt från riktigt tuffa alpina expeditioner, till vandring längs vingårdar eller cykelresor i behagligt tempo på fina cykelvägar. Vissa väljer att resa i grupp med guide/ reseledare, andra väljer att vara sin egen guide och bokar ett arrangemang där man får hjälp med boende, bagagetransporter, kartor, förslag på rutter, cykelhyra m.m.

Oftast innebär en aktiv resa att man kommer närmare natur, smaker och dofter, och att man hittar smultronställen utanför de vanliga turiststråken. Dessutom smakar maten bättre när man ansträngt sig lite, och man kan unna sig lite mer!

Cykling från Dolomiterna till Gardasjön och i Mosel

Cykling från Dolomiterna till Gardasjön och i Mosel

Vi bad Gunnar om tips på några riktigt trevliga resor som passar utmärkt när du bilar ner i Europa i vår, sommar eller höst. Här är hans lista:
– Vad sägs om att cykla i Moseldalen i Tyskland, eller
– från Dolomiternas toppar till Gardasjön,
– vandring i Ligurien & Cinque Terre i Italien, eller
– i Salvador Dalis och smugglares fotspår mellan Collioure i Frankrike och Cadaques i Spanien.

Parkera bilen vid första hotellet och hämta den när vandrings- eller cykelresan är avslutad. Smidigt & aktivt!
För dessa destinationer rekommenderar vi, lite beroende på var du bor, att åka med Göteborg-Kiel eller Trelleborg-Rostock-linjerna för att sedan ta dig vidare ut i Europa.

Tycker du också om att vara aktiv på semestern? Vad gör du helst i så fall? /ylva.

 


  • Erik Svedin says:

    Även cykel, vandrings och aktivitetssemestrar med familjen blir populärare. I schweiz går det att hyra en åsna med tillhörande droska och familjen tar sedan hand om sin åsna under veckan medans den tar dem från hotell till hotell. Fantastiskt gulligt tycker jag. Vid varje hotell/lantgård finns sedan stall eller en hage för åsnan och man får hjälp att sköta den av personalen på plats.

    Cykling är ju också en upplevelse som för de allra flesta inte är ett träningsläger utan bara en aktiv semester. Jag hade med min 2-åring till Toscana på cykelresa för några år sedan, men i efterhand skulle jag nog ha valt en flackare resa där cyklingen inte är lika stor del. Resan var hur som helst väldigt trevlig och mysig.