Said klättrar i Frankrike

En klättrares resa genom Europa

Övriga europa | Inga kommentarer

Ikväll påbörjar en av världens mest meriterade klättrare en roadtrip genom Europa. Färden började ombord på vår grönaste färja; Stena Germanica. Därefter är första stoppet Paris. Under resans gång kommer vi att få bilder, filmer och restips som vi delar med dig här på bloggen. Nedan kan du läsa mer om Said Belhaj och hans tidigare bedrifter.

Vi har fått underbara bilder och trevliga reportage om klätterdestinationer i Europa från Said Belhaj tidigare, så när han nu berättade om sin nya resa ville vi så klart ta del av materialet.

Inför och under förra rundresan

Inför och under förra rundresan

Göteborg-Kiel-Paris-Toulouse-Pyrinéerna och tillbaka
Denna gång ser resan ut som följer: Utresa med vår första metanolfärja, Stena Germanica från Göteborg till Kiel. Därefter kör de non-stop Kiel-Paris. I Paris stannar de några dagar för klättring (i Fontainebleau) strax utanför Paris) och för att spela musik. Paris blir därmed den första cityguiden från Said på denna resa. Efter det kör de Paris-Toulouse, och stannar i Toulouse för ytterligare en spelning. Efter det kör de igenom Ariège, vilket är en del av franska Pyrenéerna och över till Katalonien på Spanska sidan. Där stannar de sedan i Oliana där den klätterled ligger som Said skall försöka klara. Under vilodagarna kan det bli utflykter till både Barcelona och Andorra.

Att det blir mycket musikstopp på denna klätterturné beror på att Said, som ursprungligen är skolad till klassisk violinist, spelar mycket traditionell musik från Marocko och Mali tillsammans med andra musiker. Här kan du se en video på en spelning på Hotel Rival i Stockholm.

Slutade aldrig klättra
Såhär inför resan passade jag på att fråga Said om hur hans intresse för klättring uppstod.
– Till skillnad från andra barn så slutade jag aldrig att klättra utan fortsatte att klättra i träd bl.a. Sedan var det en kombination som fick mig att börja klättra i berg. Dels såg jag ett program på SVT om bergsklättring och jag förstod då att detta var det naturliga sättet att fortsätta mitt klätterliv, dels har vi ett “berg” mitt emot där jag bor som heter Rallarberget (i Mölndal). Det kändes givet att sticka dit och utforska klättringen där och på den vägen är det. I början var det alltid ett äventyr då jag inte visste någonting om klättring och jag försöker hålla fast vid denna känsla än idag. Tidsmässigt är detta i början av 90-talet alltså för över 20 år sedan, berättade Said.

Några av klättringsfavoriterna i Frankrike och Spanien

Några av klättringsfavoriterna i Frankrike och Spanien

Klätterfavoriter och tips
Said har rest till ca 40 länder på de 6 kontinenterna för att klättra. Samtliga områden har varit bra på sitt sätt men är man ute efter den bästa, svåra klättringen är Sydeuropa bäst dvs Frankrike och Spanien, hävdar Said.

Den mest udda klättring som Said någonsin gjort var antagligen när han klättrade uppför hotell Gothias fasad i centrala Göteborg för 2 år sedan. Se videon från klättringen här.

Jag frågade även Said om han hade några tips saker att tänka på om man är nybörjare och vill börja klättra.
– Att alltid följa din känsla och drömmar, låt ingen annan tala om för dig vad klättring är och vad du skall göra. Klättra så mycket du kan och försök komma ut i bergen så fort chansen ges, tipsar Said.

Under förra årets bloggresa ”Bloggbussen goes bilsemester” blev den stora favoriten klätterparken på Rügen. Inte riktigt på samma nivå som Said, men riktigt, riktigt kul. Intresset för klättring verkar gå spikrakt uppåt. Har du testat? Vad är din favorit när det gäller klättring? Och vad ser du mest fram emot att läsa om från Saids klätterturné? /ylva.