Verdon i franska Provence

Gorges du Verdon, absoluta höjdpunkten i franska Provence

Övriga europa | Inga kommentarer

Vad är det egentligen som gör Provence i södra Frankrike så populärt? Det finns givetvis en massa anledningar och tycken men i mitt fall är det Gorges du Verdon (Verdon canyonen). Den är 25 km lång och maximalt 700 meter djup och anses vara Europas vackraste canyon.

Området kring Verdon osar ”provencale” men med gott om grädde på moset. Kör man från Marseille är det ca 2,5 timmar och ungefär samma till/från Nice.

Om du färdas A51 för att ta dig dit och svänger av österut kommer du först ha oändliga fält av lavendel och solrosor. Se upp för turister som ibland stannat mitt i vägen för att fotografera (försök att själv inte göra detta dock, det finns gott om parkeringar längst vägarna). Ta din tid och hitta ett fält du gillar, dvs man behöver inte stanna till vid första bästa där det redan kryllar av andra turister. Man kan även köpa allt som är framtaget ur lavendeln i form av oljor, tvålar mm i små butiker längst vägarna. Detta är även en intressant och otroligt vacker rutt att ta om man sedan är påväg till exempelvis Nice (eller tvärt om såklart). Ha inte bråttom, det är på sina ställen en ganska slingrig väg med mycket att beskåda och supa in.

Verdon i franska Provence

Den huvudsakliga attraktionen är själva Verdon och den bästa delen av floden rinner mellan byarna Moustiers Saint Marie och Castellane som båda är värda ett besök i sig. Den mynnar sedan ut i sjön Sainte Croix. Vid denna sjö kan man hyra olika typer av små båtar (fotpaddel, kanoter mm) för att ta sig in i canyonen. Även bad funkar mycket bra vid denna sjö i det magiska turkosa vattnet.

”Huvudstaden” i Verdon är dock byn La Palud Sur Verdon som ligger längst upp på platån. I byn själv händer det inte mycket utan det är mer en utgångspunkt för äventyr kring Verdon. Här finns en liten bensinmack, mataffär, caféer/restauranger, 2 st campingar och andra sorters boenden samt den bästa pizzerian i Provence: Pepinos. För mig är det obligatoriskt att ta en pizza här minst 1 gång varje vistelse. Observera att de inte öppnar förren kl 18.00 (det finns såklart andra matställen om man vill äta ute tidigare).

Verdon i franska Provence

Sen är det inte långt till Escales som är den högsta punkten i canyonen. Härifrån har du en hiskelig och bedårande vacker utsikt över canyonen. Denna plats är också mycket populär hos klättrare, slackliners och basehoppare. Vill man testa klättring går det bra via UCPA inne i La Palud. Förutom detta finns det helt otroliga vandringsleder som går över medeltida broar, genom tunnlar mm, något jag verkligen kan rekommendera. Så kallad canyoning är mycket populärt särskilt på sommar då man tillbringar en hel del av tiden i vatten. Även flugfiske verkar vara anledning nog att komma hit. Är man intresserad av fågelskådning finns här en hel del mäktiga rovfåglar som seglar längst klippväggarna.

Det finns en slinga man kan köra för att beskåda Escales som heter Route des Cretes, detta är en given tur att göra. Utöver denna rutt är även Coloir Samson, som ligger en bit ner på vägen med riktning mot Castellane, ett måste.

Verdon i franska Provence

Väljer man att komma hit under absoluta turistsäsongen (juli-augusti) kan det ibland vara trångt på vägarna. Men kör man de längre sträckorna tidigt på morgonen eller sent på kvällen brukar det ändå vara ok. Och som vanligt kan man hitta sina smultronställen oftast bara runt hörnet från vart alla flockar av andra turister samlats. Verdon är ett så otroligt stort område så här finns gott om plats för alla.

Bonne route!