Harry Potter-resa i Storbritannien – Del 2

Övriga europa | Inga kommentarer

Förra årets vinnare av Bloggbussen, Camilla Gunnarsson, vann en båtresa tur och retur till Kiel för hela familjen. Familjen bestämde sig för att ta resan vidare från Tyskland, ner till Storbritannien för att göra en resa i Harry Potters fotspår. Den första delen av resan som tillbringades i England kan du läsa om här. I det här inlägget kan du läsa vidare om resan som nu fortsätter vidare till Skottland.

När vi närmar oss Skottland förändras landskapet och blir mer kuperat. Även Matilda, som främst är intresserad av Harry Potter-relaterade sevärdheter, tycker att det är värt att ta fram kameran när hon ser bergen resa sig framför oss.

Vårt första mål i Skottland är egentligen ön Islay med sina åtta whiskydestillerier. Vi kommer på att man kan ta båt till Arran och sedan fortsätta därifrån till Islay. Medan Arran tornar upp sig framför oss, insvept i dis, spanar vi ivrigt efter delfiner och sälar eftersom vi vet att man kan få se sådana i vattnen här. Vi får inte syn på några på just den här båtresan- men vi lyckas senare få se både delfiner och sälar.

På Arran är det dags att ta fram tältet. Nattlogin på resan är nämligen en kombination av hyrd lägenhet, hotellnätter och tältnätter. Vi är inga vana tältare, maken har visserligen tältat när han gjorde lumpen men jag och barnen har enbart tältat några nätter hemma på gården. Att tälta på öar och vid kuster och berg i Skottland ger dock mersmak!

Arran är en ganska grön och lummig ö även om den är kuperad. Islay är mera ”karg, vild och vindpinad” och passar vårt temperament bättre. Ön är liten och man hinner besöka alla åtta destillerierna, som ligger vackert vid havet, på en dag. Man kan för övrigt gå på guidad tur, och se hur produktionen går till även utan att provsmaka. Vi gillade whiskysorterna som kommer härifrån redan innan men efter att ha besökt destillerierna gillar vi dem ännu mer! Bowmore, Laphroaig, Lagavulin, Caol Ila Ardberg, m.fl. Och förstås Bruichladdish, vars ekologiska whiskyvariant i turkos flaska vi upptäckte på Bloggbussen-resan förra året.

Från Islay går resan vidare mot skotska fastlandet. Ny båt, ny delfinspaning. Vi styr mot bergen i Glencoe, fikar på en skidanläggning, njuter av att se snö på bergstopparna och beundrar vyer som förekommer i Harry Potter-filmerna. Någon mil från Glencoe ligger staden Fort William och Skottlands högsta berg Ben Nevis med sina 1344 m.ö.h. Från Fort William tar vi tåget The Jacobite tur och retur till Mallaig, samma sträcka som Hogwartsexpressen trafikerar på väg till Hogwarts i Potter-filmerna.

Från Fort William fortsätter vi sedan mot Loch Ness för att spana efter Nessie. Vi ser henne inte men tar del av den intressanta utställningen på Loch Ness Centre and Exhibition som ställer många frågor men ger få svar. Efter Loch Ness hamnar vi på ett hotell i Inverness medan tältet torkar. I Inverness besöker vi även slagfältet vid Culloden där jakobiterna skulle försöka ta tillbaka makten till ”Stuart-släkten” men istället förlorade rejält och fick se både klansystem och kiltar förbjudas. Jakobiternas ledare flydde ut till ön Skye, utklädd till Flora MacDonalds kammarjungfru. Intressant med en kvinna som lyfts fram i historien, konstaterar vi och reser även vi vidare mot Skye.

Att vi ska till Skye beror dock främst på att vi hittat en grymt cool cykelfilm, ”The Ridge”, på VisitScotlands hemsida. I filmen cyklar Danny MacAskill på vindlande bergskammar på ön. Bergen imponerar på oss även när vi ser dem på riktigt, men att cykla på dem känns inte så aktuellt för vår del. Däremot vandrar vi upp till ett mäktigt klippblock som står rakt upp i luften- ungefär ett sådant som MacAskill balanserar på i filmen.

Dags för stadsliv igen! Edinburgh. Vi fikar på The Elephant House där J.K Rowling satt och skrev berättelserna om Harry. Vi går förbi Hotell Balmoral där hon ska ha skrivit slutet av den sista boken. Vi besöker slottet och sedan åker vi vidare mot England igen.

Nästa stopp på vår snitslande Potter-bana är slottet i Alnwick där Harry och hans vänner lärde sig flyga kvast. Om man råkar vara intresserad av Downtown Abbey kan detta slott också vara av intresse för här har även fler scener från den serien spelats in.

Vårt sista stopp på resan blir katedralen i Durham i vars klostergångar scener från Hogwarts också spelats in. Vi tar en fika i kloster-caféet och reflekterar över resan, livet och ”Potter-klokheter” som “It is not our abilities that make us what we are. It is our choices”. Som att det blir mer tid och energi över för viktiga saker om man skalar bort en massa oviktigt. Typ som munkarna gjorde.

Nu är vi redo att åka hem. Nattbåten väntar i Harwich. Motorvägen rullar på genom Holland och Tyskland. Nästa nattbåt tar oss från Kiel till Göteborg medan vi äter buffé och får en god natts sömn.

Vet du förresten hur god buffén på Stena Lines färja från Kiel till Göteborg är efter att man i huvudsak livnärt sig på fish and chips i England och Skottland i mer än två veckor? Det vet vi. AMAZING! Just lika magic!

Bakom oss ligger tre veckor och otroligt många upplevelser som kommer att resultera i närmare 30 blogginlägg.  På måndag börjar vi jobba igen. Det blev en kort semester i år. Tre veckor. Fast ändå lång. Våra tre lediga veckor känns som tre månader. Minst! Och vi har vilat och pausat från allt det vardagliga hemma. Och vi hade tur med vädret, det regnade bara lite!

Vill du läsa mer om de olika platserna kan du göra det på Camilla Gunnarssons blogg.