Höstresa till Centraleuropa med motorcykel

Övriga europa | 2 Kommentarer

Frilansjournalisten Robert Löfgren har en förkärlek för både motorcyklar och färjor. Här på Resebloggen delar Robert med sig av sina tips för en höstresa genom Centraleuropa med lagom dagsetapper på hojen.   

Att åka motorcykel på hösten kan vara vanskligt med tanke på väderleken. Bor man inte i södra Sverige och har nära till kontinenten kan det bli många kalla och regniga mil innan man är på tysk mark med betydligt bättre väder. Det är inget som lockar för en 50-åring. Färjan Göteborg-Kiel är därför ett mycket intressant alternativ i  september-oktober. Själv åkte jag ut på en onsdag och hem på en måndag. Där emellan hann jag med Göteborg-Kiel-Berlin-Prag-Hamburg-Kiel-Göteborg. 188 mil totalt uppdelat på lagom långa dagsetapper. En mycket intressant och trivsam resa med färjetrippen som ett trevligt och praktiskt inslag. För den som vill vidare är även Budapest eller Wien inom räckhåll.

Med avgång från Göteborg 19.30 har man en mycket trevlig kväll ombord med god mat och vaknar utvilad i Kiel nästa morgon. Som vanligt är jag först ombord och även först av med motorcykeln. Åtta plusgrader med regn i Göteborg förvandlades till 28 plus och klarblå himmel i Kiel. Det är endast 35 mil till Berlin som är första stopp. En storstad med mycket att se. Dit man anländer i god form utan att ha 120 mil i ryggen.

Nästa stopp på resan var Prag. Ytterligare en liten dagsetapp på  35 mil. Istället för autobahn valdes vägen genom gamla Östtyskland med en liten bit i Polen. Något som naturligtvis tog mycket tid i anspråk men väl värt besväret med en vacker resa genom bokskogar hängandes över vägen och många pittoreska byar.

Väl i Tjeckien är vägnätet fantastiskt med nya fina motorvägar och från gränsen är det endast 10 mil till Prag. Denna huvudstad mitt i Europa har mycket att erbjuda i form av god mat och öl. Prisläget är för en svensk är nästan gratis. Lokala valutan heter koruna som man dividerar med tre för att få priset i svenska kronor. Exempelvis kostar en god tjeckisk öl utanför turisdistriktet  22 koruna.

På tillbakaresan blev det raka spåret Prag-Hamburg (cirka 70 mil). En natt i pulserande Hamburg är alltid trevligt och med endast 10 mil till Kiel och en färjeavgång på kvällen kan man ta sig en välbehövlig sovmorgon. Efter en fantastisk kväll på soldäcket med avgång från Kiel och 29 plusgrader känner man sig verkligen i toppform.

Mindre roligt är det naturligtvis att rulla av i Göteborg nästa morgon med 8 plusgrader och ösregn. Men man har i alla fall sluppit köra genom Danmark och Skåne i detta väder och har inte så långt att köra hem.

 

Robert Löfgren är frilansjournalist och har under 30 år kuskat runt på vägar över hela jordklotet. En stor förkärlek för färjor har lett till exotiska resmål som Island, Färöarna, Shetland och många besök i England. Han har rest med både Spanska och Franska färjor och dessutom linjen Melbourne-Tasmanien som är ganska unik för en nordeuropé.