natur i schweiz

Italienska Schweiz

Övriga europa | Inga kommentarer

Det är otroligt hur mycket som ryms i Schweiz trots landets ringa storlek. Bland annat tre huvudsakliga regioner med tre olika språk. Min personliga favoritregion är Ticino (Tessin) i söder. Detta är den italienska delen av landet som känns just italienskt, fast i ett schweiziskt landskap. Detta innebär höga berg, dalar och vackra sjöar. Området har fått sitt namn av floden Ticino som rinner genom området. De största städerna är Bellinzona och Lugano, båda med en bra blandning av historia och modernitet.

natur i schweiz

I Bellinzona kunde jag få mig en ”matcha latte” (japanskt grönt te med mjölk) på ett hippt café inte långt från Castelgrande-borgen mitt i den gamla stadsdelen. Denna borg är en av tre från medeltiden (tillsammans med Montebello och Sasso Corbado) och samtliga finns med på Unescos världsarvslista. Staden är även känd för den färgstarka ”Rabadan”-karnevalen, en över 150 gammal tillställning som årligen drar till sig 10.000 tals besökare.

Lugano ligger väldigt vackert belägen runt Luganosjöns norra strand. Stadens östra del angränsar till Italien. Lugano anses vara det kulturella centrumet i Ticino med allt vad det innebär och är en av de mest besökta städerna i Schweiz för turister. Med stadens alla museum, historiska monument samt närliggande uteaktiviteter (bland annat Schweiz störta nät av Mountainbikestigar på ca 300 km) är detta inte så konstigt. För mig personligen är det mest charmiga kanske inte de större städerna utan alla småbyar som man råkar på lite överallt. Men trots allt man kan hitta på i dessa städer och byar är jag personligen mest intresserad av vad man kan göra i närheten, ute i naturen.

natur i schweiz

Som jag nämnde är området ett mecka för Mountainbike. Men även landsvägscykling är såklart mycket populärt med ibland extrema höjdskillnader. Vad du än väljer är landskapet alltid en stor inspiration. Vill du inte ha det för backigt finns det bra turer kring de många stora sjöarna i området (bla Lugano- och Comosjön). Med jämna mellanrum kommer du till en liten by eller stad. Perfekt utflykt för en bit mat, dryck och kultur, och givetvis kan man bada lite överallt. Vill du ha något riktigt uppfriskande badar du i en av de många små floder som ringlar sig ner från bergen -garanterat uppfriskande!

Det finns ett otal dalar som ringlar sig upp mot bergen med en massa olika vandringsleder, här är det bara att välja vilken distans man vill gå! Vill du ha något mer än bara vandring är Ticino även känt för sin klättring, här finns bouldering i världsklass, sportklättring och långturer på alla nivåer. Till de mest kända hör Cresciano, Chironico och Brione varav det sistnämnda är min personliga favorit. Utöver dessa aktiviteter finns även kitesurf, paragliding, kayak, rafting, stand up paddle, vindsurfing, segling, bungee jump (Verzaska dammen) osv.

natur i schweiz

klättring i schweiz

Vad som för mig är charmen med Ticino är denna otroliga blandning och närheten till både uteliv samt urbant liv. Området känns generellt billigare än exempelvis de tysktalande delarna av Schweiz. Matkulturen påminner om den i Italien och vill du ha den ”äkta varan” är Italien precis runt hörnet. Letar man camping finns de överallt medans vildcamping och gratis parkeringar kan vara svåra att hitta ibland. För trots att området osar Italien så är det schweizisk ordning och reda som gäller..!

natur i schweiz

Vare sig ni kör genom Schweiz på väg till/från Italien eller vill ta en dagstur från ex Milano är Ticino så är platsen verkligen att rekommendera!